Het jaar is aan zijn laatste ademtocht toe. Nog even en we kunnen met een propere lei aan alweer een nieuw hoofdstuk beginnen. En dat luid ik graag in met nog één fijn dessertje. Dit kokosijs met gegrilde ananas en limoensiroop is dé perfecte manier om de feestdagen op een lekkere manier af te sluiten.
Sinds enkele weken ben ik de trotse eigenaar van een professionele ijsmachine van Cuisinart. Ik had al zo’n kom die je op de KitichenAid kan bevestigen, maar deze is toch net wat handiger. Het grote voordeel is dat het om een zelfvriezende machine gaat. Dat wilt zeggen dat je op élk moment vers ijs kan draaien: één druk op de knop, en de machine doet de rest. Geen gedoe dus met 24u op voorhand zo’n grote kom in je diepvries te proppen. Handig.
Ik maak er deze keer een heerlijk smeuïg kokosijs in. Dat serveer ik met gegrilde ananas en een siroopje van ingekookt limoensap met een vleugje vanille. Fris, smaakvol en toch een beetje decadent… Net wat ik verwacht van een feestelijk nagerecht.
Hoe maak je dit kokosijs met gegrilde ananas en limoensiroop?
De basis van elke klassieke ijsbereiding is crème anglaise, en dat is hier niet anders. Klop 4 eidooiers schuimig op met suiker tot de massa ivoorwit kleurt. Dat duurt even, dus gebruik een mixer. Tenzij je je armspieren wilt trainen natuurlijk.
Breng intussen een mengsel van kokosmelk, kokosroom en gewone volle room aan de kook. Giet dit straalsgewijs en al kloppend op het eimengsel. Giet de ijsmix nadien terug in de kookpot en verwarm onder regelmatig roeren tot 82 °C. Heb je geen voedselthermometer, dan moet je goed letten op de textuur van het mengsel. Bedoeling is dat dit licht indikt zonder te koken. Als je erin roert en nadien met je vinger een streep op de achterkant van de lepel trekt, moet deze erin blijven staan (de crème mag dus niet meteen de streep doen dichtvloeien).
Je ijsmengsel is nu helemaal klaar. Laat het afkoelen tot kamertemperatuur, en bewaar tot gebruik in de koelkast. Eens je klaar bent om te serveren, giet je het in de ijsmachine en laat je het in een dik half uur tot smeuïg kokosijs draaien.
Intussen schil je de ananas en snijd je hem in plakken. Gril deze op een hete grillpan tot je aan beide zijden mooie bruine strepen bekomt. Kook intussen ook het sap van 3 limoenen in met suiker en vanillemerg tot een dikke siroop.
Als het ijs klaar is, leg je op elk bord een plak ananas waarover je wat limoensiroop lepelt. Schep er een bolletje kokosijs op en werk af met geroosterde kokos en limoenrasp.
Tips voor het bereiden van dit kokosijs met gegrilde ananas en limoensiroop
- Klop de eidooiers en suiker goed luchtig. Blijf kloppen tot het mengsel ivoorkleurig is en in massa verdrievoudigd.
- Verwarm het ijsmengsel op zacht vuur. Het is belangrijk dat je dit niet meer aan de kook brengt. Anders gaan de dooiers stollen en krijg je stukjes omelet in je ijs. Zeef het eventueel nog voor je het laat afkoelen, dan ben je zeker dat het helemaal glad is.
- Draai het ijs indien mogelijk vers af. Dit zorgt voor het meest romige resultaat. Zelfgemaakt ijs wordt als je het invriest een stuk harder dan commercieel ijs. Dat komt omdat fabrikanten bepaalde stoffen aan het ijs toevoegen om het schepbaar te houden. Het beste (en lekkerste) is als je het vlak voor het serveren afdraait. Wil je het toch vooraf maken, neem het dan een dik halfuur voor het serveren uit de vriezer en laat het in de koelkast zachter worden.
Nog vragen?
Onder de receptenkaart vind je een rubriek met veel gestelde vragen. Vind je toch het antwoord op jouw vraag niet terug, laat dan gerust een reactie achter en dan zal ik je met plezier verder helpen.
Recept geprobeerd?
Je maakt mij altijd blij met een reactie als je dit kokosijs geprobeerd hebt. Delen via social media kan natuurlijk ook. Vergeet mij dan zeker niet te taggen (@eenlepeltjelekkers).
Kokosijs met gegrilde ananas en limoensiroop
Equipment
- mixer met kloppers
- kookpot
- ijsmachine
Ingrediënten
- 1 ananas
- 3 limoenen zeste en sap apart
- 2 el kristalsuiker
- 1/2 vanillestokje alleen het merg
Kokosijs
- 4 eidooiers
- 80 g vanillesuiker
- 400 ml kokosmelk
- 160 ml kokosroom
- 150 ml volle room min. 30% vetgehalte
Voor de afwerking
- 2 el kokosrasp geroosterd in een droge koekenpan
Instructies
Voor het kokosijs
- Klop eidooiers en vanillesuiker samen schuimig en luchtig met de mixer.
- Breng intussen kokosmelk, kokosroom en volle room samen aan de kook.
- Giet de warme vloeistof al kloppend bij het eimengsel.
- Giet in de kookpot en verwarm regelmatig roerend tot 82 °C of licht ingedikt.
- Laat afkoelen tot kamertemperatuur en bewaar tot gebruik in de koelkast.
- Giet het ijsmengsel in de ijsmachine en laat in +/- 30 minuten tot ijs draaien.
Voor de gegrilde ananas
- Snijd de ananas in plakken en snijd er de harde kern met een scherp mes uit.
- Grill op een hete grillpan aan beide zijden tot er bruine strepen verschijnen.
- Laat afkoelen tot kamertemperatuur.
Voor de limoensiroop
- Breng limoensap, suiker en vanillemerg samen aan de kook en laat een vijftal minuten inkoken tot stroperig.
- Laat afkoelen tot kamertemperatuur.
Voor de afwerking
- Leg op elk bord een plakje ananas en lepel er wat limoensiroop op.
- Schep er telkens een bolletje ijs op.
- Werk af met geroosterde kokos en limoenzeste .
Notities
- Klop de eidooiers en suiker goed luchtig. Blijf kloppen tot het mengsel ivoorkleurig is en in massa verdrievoudigd.
- Verwarm het ijsmengsel op zacht vuur. Het is belangrijk dat je dit niet meer aan de kook brengt. Anders gaan de dooiers stollen en krijg je stukjes omelet in je ijs. Zeef het eventueel nog voor je het laat afkoelen, dan ben je zeker dat het helemaal glad is.
- Draai het ijs indien mogelijk vers af. Dit zorgt voor het meest romige resultaat. Zelfgemaakt ijs wordt als je het invriest een stuk harder dan commercieel ijs. Dat komt omdat fabrikanten bepaalde stoffen aan het ijs toevoegen om het schepbaar te houden. Het beste (en lekkerste) is als je het vlak voor het serveren afdraait. Wil je het toch vooraf maken, neem het dan een dik halfuur voor het serveren uit de vriezer en laat het in de koelkast zachter worden.
Veel gestelde vragen
Je kan het ijsmengsel, de gegrilde ananas en de limoensiroop helemaal vooraf bereiden. Indien mogelijk zou ik verkiezen om het ijs pas voor het serveren af te draaien, zowel voor de smaak als voor de textuur. Wil je dat toch al vooraf doen, hou er dan rekening mee dat zelfgemaakt ijs héél hard wordt in de vriezer. Neem het dus een dik half uur voor het serveren uit de vriezer en laat het in de koelkast langzaam zachter worden.
Zelfgemaakt (kokos)ijs kan je tot een half jaar bewaren in de diepvries als je het goed afdekt. Gebruik liefst een goed afsluitbare pot.
Een lepeltje terug in de tijd
1 jaar geleden: Snel dessert met chocolade en koffie
2 jaar geleden: Witte tiramisu met plattekaas en rum
5 jaar geleden: Griekse gehaktballetjes met yoghurtdip
6 jaar geleden: Cranberry tulband met pistaches en sinaasappel
7 jaar geleden: Goddelijke pavlova met litchi
8 jaar geleden: Frisse noedelsalade met (kerst)kalkoen
0 reacties