Kokosijs met gegrilde ananas en limoensiroop

27 december 2021 | Feestrecepten, Hittegolf, Recepten

Het jaar is aan zijn laatste ademtocht toe. Nog even en we kunnen met een propere lei aan alweer een nieuw hoofdstuk beginnen. En dat luid ik graag in met nog één fijn dessertje. Dit kokosijs met gegrilde ananas en limoensiroop is dé perfecte manier om de feestdagen op een lekkere manier af te sluiten.

Kokosijs met gegrilde ananas en limoensiroop / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Sinds enkele weken ben ik de trotse eigenaar van een professionele ijsmachine van Cuisinart. Ik had al zo’n kom die je op de KitichenAid kan bevestigen, maar deze is toch net wat handiger. Het grote voordeel is dat het om een zelfvriezende machine gaat. Dat wilt zeggen dat je op élk moment vers ijs kan draaien: één druk op de knop, en de machine doet de rest. Geen gedoe dus met 24u op voorhand zo’n grote kom in je diepvries te proppen. Handig.

Ik maak er deze keer een heerlijk smeuïg kokosijs in. Dat serveer ik met gegrilde ananas en een siroopje van ingekookt limoensap met een vleugje vanille. Fris, smaakvol en toch een beetje decadent… Net wat ik verwacht van een feestelijk nagerecht.

Hoe maak je dit kokosijs met gegrilde ananas en limoensiroop?

Ingrediënten kokosijs met gegrilde ananas en limoensiroop / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

De basis van elke klassieke ijsbereiding is crème anglaise, en dat is hier niet anders. Klop 4 eidooiers schuimig op met suiker tot de massa ivoorwit kleurt. Dat duurt even, dus gebruik een mixer. Tenzij je je armspieren wilt trainen natuurlijk.

Breng intussen een mengsel van kokosmelk, kokosroom en gewone volle room aan de kook. Giet dit straalsgewijs en al kloppend op het eimengsel. Giet de ijsmix nadien terug in de kookpot en verwarm onder regelmatig roeren tot 82 °C. Heb je geen voedselthermometer, dan moet je goed letten op de textuur van het mengsel. Bedoeling is dat dit licht indikt zonder te koken. Als je erin roert en nadien met je vinger een streep op de achterkant van de lepel trekt, moet deze erin blijven staan (de crème mag dus niet meteen de streep doen dichtvloeien).

Je ijsmengsel is nu helemaal klaar. Laat het afkoelen tot kamertemperatuur, en bewaar tot gebruik in de koelkast. Eens je klaar bent om te serveren, giet je het in de ijsmachine en laat je het in een dik half uur tot smeuïg kokosijs draaien.

Intussen schil je de ananas en snijd je hem in plakken. Gril deze op een hete grillpan tot je aan beide zijden mooie bruine strepen bekomt. Kook intussen ook het sap van 3 limoenen in met suiker en vanillemerg tot een dikke siroop.

Kokosijs met gegrilde ananas en limoensiroop vooraanzicht / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Als het ijs klaar is, leg je op elk bord een plak ananas waarover je wat limoensiroop lepelt. Schep er een bolletje kokosijs op en werk af met geroosterde kokos en limoenrasp.

Tips voor het bereiden van dit kokosijs met gegrilde ananas en limoensiroop

  • Klop de eidooiers en suiker goed luchtig. Blijf kloppen tot het mengsel ivoorkleurig is en in massa verdrievoudigd.
  • Verwarm het ijsmengsel op zacht vuur. Het is belangrijk dat je dit niet meer aan de kook brengt. Anders gaan de dooiers stollen en krijg je stukjes omelet in je ijs. Zeef het eventueel nog voor je het laat afkoelen, dan ben je zeker dat het helemaal glad is.
  • Draai het ijs indien mogelijk vers af. Dit zorgt voor het meest romige resultaat. Zelfgemaakt ijs wordt als je het invriest een stuk harder dan commercieel ijs. Dat komt omdat fabrikanten bepaalde stoffen aan het ijs toevoegen om het schepbaar te houden. Het beste (en lekkerste) is als je het vlak voor het serveren afdraait. Wil je het toch vooraf maken, neem het dan een dik halfuur voor het serveren uit de vriezer en laat het in de koelkast zachter worden.
Kokosijs met gegrilde ananas en limoensiroop op schaal / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Nog vragen? 

Onder de receptenkaart vind je een rubriek met veel gestelde vragen. Vind je toch het antwoord op jouw vraag niet terug, laat dan gerust een reactie achter en dan zal ik je met plezier verder helpen. 

Recept geprobeerd?

Je maakt mij altijd blij met een reactie als je dit kokosijs geprobeerd hebt. Delen via social media kan natuurlijk ook. Vergeet mij dan zeker niet te taggen (@eenlepeltjelekkers).

Kokosijs met gegrilde ananas en limoensiroop / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Kokosijs met gegrilde ananas en limoensiroop

Dit kokosijs is romig en heeft de volle smaak van kokos. Serveer op plakken gegrilde ananas, en lepel er frisse limoensiroop over. Hemels.
Nog geen beoordelingen
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Ijs draaien 30 minuten
Totale tijd 1 uur 10 minuten
Gang Dessert, Nagerecht
Keuken Belgisch, Caraïbisch
Porties 6 personen

Equipment

  • mixer met kloppers
  • kookpot
  • ijsmachine

Ingrediënten
  

  • 1 ananas
  • 3 limoenen zeste en sap apart
  • 2 el kristalsuiker
  • 1/2 vanillestokje alleen het merg

Kokosijs

  • 4 eidooiers
  • 80 g vanillesuiker
  • 400 ml kokosmelk
  • 160 ml kokosroom
  • 150 ml volle room min. 30% vetgehalte

Voor de afwerking

  • 2 el kokosrasp geroosterd in een droge koekenpan

Instructies
 

Voor het kokosijs

  • Klop eidooiers en vanillesuiker samen schuimig en luchtig met de mixer.
    Eidooiers met suiker luchtig kloppen / www.eenlepeltjelekkers.be
    • Pin
  • Breng intussen kokosmelk, kokosroom en volle room samen aan de kook.
  • Giet de warme vloeistof al kloppend bij het eimengsel.
  • Giet in de kookpot en verwarm regelmatig roerend tot 82 °C of licht ingedikt.
    Kokosmelk mengsel door de eieren roeren en laten indikken / www.eenlepeltjelekkers.be
    • Pin
  • Laat afkoelen tot kamertemperatuur en bewaar tot gebruik in de koelkast.
  • Giet het ijsmengsel in de ijsmachine en laat in +/- 30 minuten tot ijs draaien.
    Kokosijs draaien / www.eenlepeltjelekkers.be
    • Pin

Voor de gegrilde ananas

  • Snijd de ananas in plakken en snijd er de harde kern met een scherp mes uit.
  • Grill op een hete grillpan aan beide zijden tot er bruine strepen verschijnen.
  • Laat afkoelen tot kamertemperatuur.

Voor de limoensiroop

  • Breng limoensap, suiker en vanillemerg samen aan de kook en laat een vijftal minuten inkoken tot stroperig.
  • Laat afkoelen tot kamertemperatuur.

Voor de afwerking

  • Leg op elk bord een plakje ananas en lepel er wat limoensiroop op.
  • Schep er telkens een bolletje ijs op.
  • Werk af met geroosterde kokos en limoenzeste .

Notities

  • Klop de eidooiers en suiker goed luchtig. Blijf kloppen tot het mengsel ivoorkleurig is en in massa verdrievoudigd.
  • Verwarm het ijsmengsel op zacht vuur. Het is belangrijk dat je dit niet meer aan de kook brengt. Anders gaan de dooiers stollen en krijg je stukjes omelet in je ijs. Zeef het eventueel nog voor je het laat afkoelen, dan ben je zeker dat het helemaal glad is.
  • Draai het ijs indien mogelijk vers af. Dit zorgt voor het meest romige resultaat. Zelfgemaakt ijs wordt als je het invriest een stuk harder dan commercieel ijs. Dat komt omdat fabrikanten bepaalde stoffen aan het ijs toevoegen om het schepbaar te houden. Het beste (en lekkerste) is als je het vlak voor het serveren afdraait. Wil je het toch vooraf maken, neem het dan een dik halfuur voor het serveren uit de vriezer en laat het in de koelkast zachter worden.
Trefwoord ananas, ijs, kokos, kokosmelk, limoen, roomijs, vanille
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Veel gestelde vragen

Kan ik dit kokosijs met gegrilde ananas op voorhand maken?

Je kan het ijsmengsel, de gegrilde ananas en de limoensiroop helemaal vooraf bereiden. Indien mogelijk zou ik verkiezen om het ijs pas voor het serveren af te draaien, zowel voor de smaak als voor de textuur. Wil je dat toch al vooraf doen, hou er dan rekening mee dat zelfgemaakt ijs héél hard wordt in de vriezer. Neem het dus een dik half uur voor het serveren uit de vriezer en laat het in de koelkast langzaam zachter worden.

Hoe lang kan je zelfgemaakt ijs bewaren?

Zelfgemaakt (kokos)ijs kan je tot een half jaar bewaren in de diepvries als je het goed afdekt. Gebruik liefst een goed afsluitbare pot.

Een lepeltje terug in de tijd

1 jaar geleden: Snel dessert met chocolade en koffie
2 jaar geleden: Witte tiramisu met plattekaas en rum
5 jaar geleden: Griekse gehaktballetjes met yoghurtdip
6 jaar geleden: Cranberry tulband met pistaches en sinaasappel
7 jaar geleden: Goddelijke pavlova met litchi
8 jaar geleden: Frisse noedelsalade met (kerst)kalkoen

  • Snel dessert met chocolade en koffie / www.eenlepeltjelekkers.be
    • Pin
  • Witte tiramisu met plattekaas en rum / www.eenlepeltjelekkers.be
    • Pin
  • Griekse gehaktballetjes met yoghurtdip / www.eenlepeltjelekkers.be
    • Pin
  • Cranberry tulband met pistaches en sinaasappel
    • Pin
    • Pin
    • Pin

Nog enkele feestrecepten

Een lepeltje lekkers feestmenu 2023

Een lepeltje lekkers feestmenu 2023

Oh ja, hier zijn we dan met het grote Een lepeltje lekkers feestmenu 2023! Het is altijd fijn om voor de samenstelling van mijn feestmenu eens door de recepten te gaan die ik hier door de jaren heen verzameld heb. En dat zijn intussen 10 volle jaren... Ik kan het...

Chowder met kabeljauw en langoustine

Chowder met kabeljauw en langoustine

Dit jaar heb ik voor een hoofdgerecht met vis gekozen om mijn kerstmenu af te werken. Deze chowder met kabeljauw en langoustine is een feestelijk gerecht, dat verfijnd smaakt en er prachtig uitziet. Werk af met wat zeekraal, viseitjes en een bladerdeegkoekje, en je...

Taart met veenbessen en sinaasappel

Taart met veenbessen en sinaasappel

Deze taart met veenbessen en sinaasappel past perfect bij kerst: de bodem is heerlijk kruidig door toevoeging van gember en kaneel, de veenbessen zorgen voor wat zoetigheid, en de frisse roomtopping maakt het geheel luxueus en smeuïg. Afwerken met extra veenbessen,...

Exotische tiramisu met mango, passievrucht en kokos

Exotische tiramisu met mango, passievrucht en kokos

Deze exotische tiramisu is een originele variant van de klassieker. De koekjes worden geweekt in een mengsel van kokosmelk en witte rum, de mascarpone krijgt een vleugje limoen mee, en tussen de lagen komen fijne blokjes mango, passievruchtenpulp en geroosterde kokos....

0 reacties

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest