Mijn arsenaal hapjes op deze blog begint gestaag te groeien. Ik moet toegeven dat ik vroeger enkel met amuses aan de slag ging als er bezoek kwam of als er om één of andere reden feest gevierd werd. Nu gebeurt het al eens vaker, zeker in het weekend, omdat het zo’n instant geluksgevoel geeft. Samen aan tafel schuiven voor al wat eet-voorpret, met een lekker glaasje en een schaal vol tapas: het heeft wel iets! En dit hapje met zalm en dille past perfect op zo’n buffet.
De smaken zijn even klassiek als lekker: zalm en dille zijn als vanouds een goede combinatie. Ik voeg er wat citroenrasp aan toe voor een zure toets, en de zeekraal zorgt voor wat zout en textuur. Heb je nog nooit zeekraal klaargemaakt? Breng daar dan nu verandering in: deze zeegroente is heel eenvoudig te bereiden. Controleer eerst of de zeekraal geen houterige uiteinden heeft. Als je fijne sprietjes hebt, valt dat meestal mee, maar bij wat dikkere stengels moet je soms al eens een uiteinde afbreken. Doe je zeekraal dan in een vergiet, breng de waterkoker aan de kook en giet de inhoud er langzaam over uit. Meteen laten schrikken met koud water, en de zeekraal is al klaar voor gebruik!
Hebben jullie nog verzoeknummers voor recepten die jullie graag op deze blog zien verschijnen? Laat dan gerust iets weten. Dit hapje met zalm en dille is alvast een allemansvriend: perfect voor een feestje of om een doordeweekse dag wat op te vrolijken. Je hoeft er daarenboven weinig tijd aan te spenderen, en toch is het resultaat elegant en zíet het er gesofisticeerd uit: mijn favoriet!
Hapje met zalm en dille
Ingrediënten
- 200 g zalmfilet zonder vel en zo vers mogelijk
- 3 lente-uitjes schoongemaakt
- 125 g zure room
- 1 bosje dille gehakt
- rasp van 1/2 citroen bio
- peper en zout
- 50 g zeekraal
Instructies
Voorbereiding.
- Snijd de zalmfilet in blokjes.
- Snijd de lente-ui in schuine ringen.
- Meng beiden en zet koel weg tot gebruik.
- Roer de zure room los.
- Meng met dille en citroenrasp.
- Kruid bij met peper en zout.
- Controleer de zeekraal op bruine of harde stukjes en gooi deze weg.
- Doe de mooie stukken in een vergiet.
- Giet er langzaam een liter kokend water over.
- Spoel onmiddellijk met koud water.
Afwerking.
- Verdeel de zure room over 8 glaasjes.
- Schep er de zalmtartaar op.
- Werk af met zeekraal.
- Serveer het hapje met zalm en dille.
Ik neem verse (150 gram) en gerookte zalm (50 gram), hetgeen uiteraard een totaal andere smaakbeleving met zich meebrengt.
Anders, maar minstens even lekker lijkt mij! Het zal door de gerookte zalm wat meer doorsmaken denk ik, maar dat kan wel in combinatie met de zachte zure room.
fantastisch hapje, bedankt hiervoor!
Dank je wel Karin, blij dat het gesmaakt heeft!
Dit gaan we doen als amuse voor de 2e kerstdag, ik ben benieuwd, trouwens het ziet verrukkelijk uit.
Thanks
Dat is leuk om te horen, laat het smaken! 🙂
Ik ga het zeker proberen,mmmm
Bedankt Martine, en veel succes! 🙂
Mag het ook crème fraiche zijn i.p.v.zure room?
Zeker, geen enkel probleem! Ik vind zelf zure room wat frisser, maar het kan ook met crème fraiche of opgeklopte slagroom!
Of magere kwark voor de lijners?!
Dat kan uiteraard ook. ☺
Ziet er lekker uit Annelies! Een fris hapje, ideaal tijdens de zomer – zeker ook iets wat ik voor mijn gasten zou klaarmaken 🙂
Bedankt Jozefien!
Hoi als je geen zeekraal hebt wat doe je dan op?
Dag Herman, je kan die gewoon weglaten of er bijvoorbeeld wat extra dille overstrooien. Wat blokjes komkommer zouden ook heel goed passen. Veel succes!