Ik heb mij nog maar eens laten verleiden om deel te nemen aan de Mysterybox Challenge, van onze Facebookgroep Foodbloggers. De vorige uitdagingen leverden al heel wat lekkere gerechten op (bijvoorbeeld deze chocolademousse met bramensaus en deze gebakken makreelfilet met boerenkoolpistou), en ook deze keer heb ik – al zeg ik het zelf – een toppertje weten te bedenken!
In de box zaten deze keer chocolade, rode linzen, lamsvlees, sinaasappel, groene kool en kokosmelk. Verder mag je ook de beperkte voorraadkast gebruiken, waarin eieren, suiker, bloem, specerijen, boter en olie zitten. Het heeft mij heel wat slapeloze nachten gekost om een goeie combinatie te bedenken. Uiteindelijk strandde ik bij kokosmelk/bloedappelsien/witte chocolade. Eerst wilde ik nog een kokosmousse met appelsiencoulis maken, maar bij gebrek aan gelatine en room, koos ik voor een flan karamel. Het “ambitieuze” aan dit gerecht is de karamel. Ik heb al heel wat mislukte pogingen, met aangekoekte suiker en gestolde, aangekoekte karamelresten in mijn potten achter de rug. Maar in de kookles leerde ik dit voorjaar hoe het echt moet. En dan nog… Ook nu heb ik mijn eerste poging moeten wegkieperen wegens verbrand…
Enkele tips om het meteen goed te doen:
- Neem een grote kom. Als je de karamel moet blussen met het sap, begint dit meteen te koken, en voor je het weet kookt je pot dus over, met alle gevolgen van dien.
- Begin met een beetje suiker in de kom. Laat die op een laag vuur rustig smelten zonder dat je de pot aanraakt. Eens ongeveer 3/4 gesmolten is, kan je wat roeren met een siliconen spatel of een houten lepel.
- Voeg dan opnieuw een beetje suiker toe en herhaal zoals hierboven. De hoeveelheid suiker uit dit recept heb ik in 4 keer toegevoegd.
- Eens alle suiker gesmolten is, roer je de karamel nog eens door tot je voelt dat de kristallen verdwenen zijn.
- Verwarm intussen je sinaasappelsap in een klein kommetje of in de microgolf.
- Blus de karamel met het warme sap. Zorg dat je niet boven de kom hangt of met je blote handen de pot vasthoudt, want dit kan spatten.
- Het is normaal dat je karamel nu stolt. Laat hem gewoon terug rustig smelten op laag vuur. Na een tijdje mag je opnieuw roeren.
- Eens alle kristallen gesmolten zijn, is je karamel klaar en kan je hem in de potjes gieten.
Nadien kan je er dan het kokos-eimengsel op gieten en de flan au bain marie bakken. Hiervoor vul ik de ovenschaal tot de helft met kokend water, zet hem dan al op de richel in de oven, en giet er dan de rest van het water bij om te vermijden dat ik de hele vloer vol smos! Het resultaat is een subtiele kokosflan met lichtzure sinaaskaramel en een fris slaatje van sinaas en witte chocolade: het perfecte huwelijk van smaken en texturen!.
Flan karamel met kokos, sinaasappel en witte chocolade
Equipment
- 4 ramequins
Ingrediënten
Voor de karamel
- 125 g suiker
- 75 g sap van bloedsinaasappel
Voor de flan
- 250 ml kokosmelk
- 1 bloedsinaasappel alleen de zeste
- 50 g suiker
- 2 eieren
Voor de afwerking
- geraspte witte chocolade
- partjes bloedsinaasappel
Instructies
Voor de karamel
- Neem een grote kom en doe er een beetje suiker in. Zet op zacht vuur en laat de suiker zachtjes smelten.
- Wanneer alle suiker gesmolten is, voeg je nog een beetje toe.
- Laat opnieuw smelten. Herhaal tot alle suiker gesmolten en gekarameliseerd is.
- Warm intussen het sinaasappelsap op.
- Blus de karamel met het sap. Let op: dit kan spatten!
- Laat op een zacht vuur doorkoken tot je opnieuw een gladde karamel krijgt.
- Verdeel over 4 ramequins.
Voor de flan
- Verwarm de oven voor op 140 °C.
- Verhit de kokosmelk samen met de sinaasrasp op zacht vuur.
- Klop intussen de eieren los met de suiker.
- Als de kokosmelk kookt, giet je die zachtjes en al roerend op de eieren. Verwijder het schuim en verdeel over de ramequins.
- Zet de ramequins in een ovenschaal.
- Vul deze met kokend water.
- Zet de schaal 40 minuten in de oven.
- Laat de flans een beetje afkoelen op een rooster.
Voor de afwerking
- Ontvorm op een bord.
- Serveer met partjes bloedsinaasappel en geraspte witte chocolade.
Benieuwd wat de andere deelnemers maakten?
- Vegan curry met linzen van Spruitjes zijn niet vies
- Rode linzensoep van Bijna net zo lekker als thuis
- Lamsschoudercurry van Season with love
- Pulled lamb met chocoladejus van Ageeth en kookt
- Linzenburgers van Elisebath’s Kitchen
- Madeleines met kokosmelk van Ongewoon lekker
- Lamscurry met linzen-sinaassalade van Villa Vinissima
Je maakte me nieuwsgierig. Ik heb me aangemeld voor die Facebookgroep 🙂
Inspirerend recept!
Bedankt Bart! En leuk dat je ook lid wordt van de groep, hoe meer zielen hoe meer vreugd! ☺️
Amai, creatief !
Merci! Maar zoals ik zei: het bezorgt mij altijd enkele slapeloze nachten… Dan lig ik in bed en gaan alle mogelijk combinaties door mijn hoofd. 🙂