Flan karamel met kokos, sinaasappel en witte chocolade

28 februari 2015 | Een lepeltje lekkers, Feestrecepten, Recepten

Ik heb mij nog maar eens laten verleiden om deel te nemen aan de Mysterybox Challenge, van onze Facebookgroep Foodbloggers. De vorige uitdagingen leverden al heel wat lekkere gerechten op (bijvoorbeeld deze chocolademousse met bramensaus en deze gebakken makreelfilet met boerenkoolpistou), en ook deze keer heb ik – al zeg ik het zelf – een toppertje weten te bedenken!

Flan karamel met bloedsinaasappel, kokosmelk en witte chocolade
  • Pin

In de box zaten deze keer chocolade, rode linzen, lamsvlees, sinaasappel, groene kool en kokosmelk. Verder mag je ook de beperkte voorraadkast gebruiken, waarin eieren, suiker, bloem, specerijen, boter en olie zitten. Het heeft mij heel wat slapeloze nachten gekost om een goeie combinatie te bedenken. Uiteindelijk strandde ik bij kokosmelk/bloedappelsien/witte chocolade. Eerst wilde ik nog een kokosmousse met appelsiencoulis maken, maar bij gebrek aan gelatine en room, koos ik voor een flan karamel. Het “ambitieuze” aan dit gerecht is de karamel. Ik heb al heel wat mislukte pogingen, met aangekoekte suiker en gestolde, aangekoekte karamelresten in mijn potten achter de rug. Maar in de kookles leerde ik dit voorjaar hoe het echt moet. En dan nog… Ook nu heb ik mijn eerste poging moeten wegkieperen wegens verbrand…

Enkele tips om het meteen goed te doen:

  • Neem een grote kom. Als je de karamel moet blussen met het sap, begint dit meteen te koken, en voor je het weet kookt je pot dus over, met alle gevolgen van dien.
  • Begin met een beetje suiker in de kom. Laat die op een laag vuur rustig smelten zonder dat je de pot aanraakt. Eens ongeveer 3/4 gesmolten is, kan je wat roeren met een siliconen spatel of een houten lepel.
  • Voeg dan opnieuw een beetje suiker toe en herhaal zoals hierboven. De hoeveelheid suiker uit dit recept heb ik in 4 keer toegevoegd.
  • Eens alle suiker gesmolten is, roer je de karamel nog eens door tot je voelt dat de kristallen verdwenen zijn.
  • Verwarm intussen je sinaasappelsap in een klein kommetje of in de microgolf.
  • Blus de karamel met het warme sap. Zorg dat je niet boven de kom hangt of met je blote handen de pot vasthoudt, want dit kan spatten.
  • Het is normaal dat je karamel nu stolt. Laat hem gewoon terug rustig smelten op laag vuur. Na een tijdje mag je opnieuw roeren.
  • Eens alle kristallen gesmolten zijn, is je karamel klaar en kan je hem in de potjes gieten.
Flan karamel met kokosmelk
  • Pin

Nadien kan je er dan het kokos-eimengsel op gieten en de flan au bain marie bakken. Hiervoor vul ik de ovenschaal tot de helft met kokend water, zet hem dan al op de richel in de oven, en giet er dan de rest van het water bij om te vermijden dat ik de hele vloer vol smos! Het resultaat is een subtiele kokosflan met lichtzure sinaaskaramel en een fris slaatje van sinaas en witte chocolade: het perfecte huwelijk van smaken en texturen!.

Flan karamel met kokos, bloedsinaasappel en witte chocolade
  • Pin

Flan karamel met kokos, sinaasappel en witte chocolade

Deze flan karamel met kokos krijgt een vleugje sinaasappel en witte chocolade me. Een origineel dessert dat fris smaakt.
Nog geen beoordelingen
Bereidingstijd 40 minuten
Oventijd 40 minuten
Totale tijd 1 uur 20 minuten
Gang Dessert, Nagerecht
Keuken Belgisch, Frans
Porties 4 personen

Equipment

  • 4 ramequins

Ingrediënten
  

Voor de karamel

  • 125 g suiker
  • 75 g sap van bloedsinaasappel

Voor de flan

  • 250 ml kokosmelk
  • 1 bloedsinaasappel alleen de zeste
  • 50 g suiker
  • 2 eieren

Voor de afwerking

  • geraspte witte chocolade
  • partjes bloedsinaasappel

Instructies
 

Voor de karamel

  • Neem een grote kom en doe er een beetje suiker in. Zet op zacht vuur en laat de suiker zachtjes smelten.
  • Wanneer alle suiker gesmolten is, voeg je nog een beetje toe.
  • Laat opnieuw smelten. Herhaal tot alle suiker gesmolten en gekarameliseerd is.
  • Warm intussen het sinaasappelsap op.
  • Blus de karamel met het sap. Let op: dit kan spatten!
  • Laat op een zacht vuur doorkoken tot je opnieuw een gladde karamel krijgt.
  • Verdeel over 4 ramequins.

Voor de flan

  • Verwarm de oven voor op 140 °C.
  • Verhit de kokosmelk samen met de sinaasrasp op zacht vuur.
  • Klop intussen de eieren los met de suiker.
  • Als de kokosmelk kookt, giet je die zachtjes en al roerend op de eieren. Verwijder het schuim en verdeel over de ramequins.
  • Zet de ramequins in een ovenschaal.
  • Vul deze met kokend water.
  • Zet de schaal 40 minuten in de oven.
  • Laat de flans een beetje afkoelen op een rooster.

Voor de afwerking

  • Ontvorm op een bord.
  • Serveer met partjes bloedsinaasappel en geraspte witte chocolade.
Trefwoord kokosmelk, sinaasappel, witte chocolade
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Benieuwd wat de andere deelnemers maakten?

Nog enkele feestrecepten

Een lepeltje lekkers feestmenu 2023

Een lepeltje lekkers feestmenu 2023

Oh ja, hier zijn we dan met het grote Een lepeltje lekkers feestmenu 2023! Het is altijd fijn om voor de samenstelling van mijn feestmenu eens door de recepten te gaan die ik hier door de jaren heen verzameld heb. En dat zijn intussen 10 volle jaren... Ik kan het...

Chowder met kabeljauw en langoustine

Chowder met kabeljauw en langoustine

Dit jaar heb ik voor een hoofdgerecht met vis gekozen om mijn kerstmenu af te werken. Deze chowder met kabeljauw en langoustine is een feestelijk gerecht, dat verfijnd smaakt en er prachtig uitziet. Werk af met wat zeekraal, viseitjes en een bladerdeegkoekje, en je...

Taart met veenbessen en sinaasappel

Taart met veenbessen en sinaasappel

Deze taart met veenbessen en sinaasappel past perfect bij kerst: de bodem is heerlijk kruidig door toevoeging van gember en kaneel, de veenbessen zorgen voor wat zoetigheid, en de frisse roomtopping maakt het geheel luxueus en smeuïg. Afwerken met extra veenbessen,...

Exotische tiramisu met mango, passievrucht en kokos

Exotische tiramisu met mango, passievrucht en kokos

Deze exotische tiramisu is een originele variant van de klassieker. De koekjes worden geweekt in een mengsel van kokosmelk en witte rum, de mascarpone krijgt een vleugje limoen mee, en tussen de lagen komen fijne blokjes mango, passievruchtenpulp en geroosterde kokos....

4 Reacties

  1. Bart

    Je maakte me nieuwsgierig. Ik heb me aangemeld voor die Facebookgroep 🙂
    Inspirerend recept!

    Antwoord
    • lieziepeasy

      Bedankt Bart! En leuk dat je ook lid wordt van de groep, hoe meer zielen hoe meer vreugd! ☺️

      Antwoord
    • lieziepeasy

      Merci! Maar zoals ik zei: het bezorgt mij altijd enkele slapeloze nachten… Dan lig ik in bed en gaan alle mogelijk combinaties door mijn hoofd. 🙂

      Antwoord

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest