Eén pan, een grote dosis zomergroenten en de troostende smeuïgheid van kaas: dat is wat dit eenpansgerecht met courgette en paprika je belooft. Je stooft de groenten aan, voegt tarwekorrels, tomaten en water toe, en laat de oven het werk doen. Intussen kan je de kinderen helpen met hun huiswerk en de keuken al wat opruimen. Klinkt als een goeie deal, niet?
Hoe graag ik ook kook, ik heb de indruk dat het de laatste weken vooral “in theorie” is. Bij het opmaken van mijn weekmenu ben ik nog vol goeie moed, maar als ik maandagavond de keuken binnenstap, is de goesting al veel minder. De kookliefde en -inspiratie staan op een laag pitje… De interesse is er, de praktische uitwerking net iets minder.
Net als zovelen neem ik dus al eens vaker mijn toevlucht tot kant-en-klaar. Maar ook al blijft de inspanning dan beperkt, de voldoening is er niet. Net dát is voor mij de meerwaarde van een zelfbereid gerecht: het “voedt” je. Niet alleen letterlijk, maar zeker ook figuurlijk. En kunnen we dat in deze drukke (en – als je het nieuws volgt – sombere) septembermaand niet allemaal goed gebruiken?
Hoe maak je dit eenpansgerecht met courgette en paprika?
Dit eenpansgerecht met courgette is de perfecte maaltijd voor een drukke dag. Het heeft wel wat tijd nodig, maar weinig werk, en nog beter: weinig afwas. Daar teken ik graag voor.
Eerst stoof je ui aan in een beetje olijfolie. Voeg nadien paprika, courgette, look en chilipeper toe. Kruid bij met een flinke hoeveelheid zout en gedroogde tijm. Laat bakken op hoog vuur, en roer er dan een potje rode pesto door. Blus het geheel met dat restje witte wijn uit de koelkast dat niemand nog wilt opdrinken, en laat volledig verdampen.
Voeg nu tomaten en water toe, en laat even sudderen tot er zich een saus begint te vormen. Roer er dan tarwekorrels, gruyère en basilicum door, en bestrooi met geraspte cheddar. Dek de pan af en laat een dik half uur garen in de oven. Verwijder het deksel en zet nog even onder de grill, voor een krokante kaaskorst. Klaar!
Tips voor het bereiden van dit eenpansgerecht met courgette en paprika
- Snijd uien en paprika voor je start. Om te vermijden dat je al te veel tijd verliest, kan je het snijwerk tussendoor doen. Maar dan ben je weg van het vuur en riskeer je dat er iets aanbrandt. Ik zou daarom voorstellen om de uien en paprika al te snijden, en pas dan te beginnen bakken. Voor de courgette en tomaten heb je voldoende tijd tussendoor.
- Gebruik een grote, ondiepe, ovenbestendige pan. Bedoeling is dat je de tarwe en groenten straks niet te hoog opstapelt. Anders hebben ze veel meer kooktijd nodig. Een sauteerpan is ideaal. Heb je geen ovenbestendige pan, dan kan je het geheel ook in een ovenschaal storten.
- Bak de groenten op hoog vuur. Na het stoven van de ui, zet je het vuur best vrij hoog. Zo verliezen de groenten niet te veel vocht. Eens je de pan geblust hebt, kan je het vuur weer naar gemiddeld draaien.
- Kruid bij voor je de tarwe toevoegt. Op dat moment kan je de saus makkelijk proeven. Kruid royaal bij met peper en zout, zodat je een smaakvol resultaat krijgt. Met zomergroenten heb je sowieso veel smaak, maar als je dit buiten het seizoen maakt, is dat nóg belangrijker.
- Check na 35 minuten of de tarwe gaar is. Neem de schotel uit de oven, en proef wat korrels uit het midden van de pan. Zijn ze zacht, dan kan je gewoon verdergaan. Als ze nog te hard zijn, zet dan even terug in de oven (eventueel met wat extra water als de pan drooggekookt is).
Nog vragen?
Onder de receptenkaart vind je een rubriek met veel gestelde vragen. Vind je toch het antwoord op jouw vraag niet terug, laat dan gerust een reactie achter en dan zal ik je met plezier verder helpen.
Recept geprobeerd?
Je maakt mij altijd blij met een reactie of een beoordeling (klik daarvoor op de sterren in de receptenkaart) als je eenpansgerecht met courgette en paprika geprobeerd hebt. Delen via social media kan natuurlijk ook. Vergeet mij dan zeker niet te taggen (@eenlepeltjelekkers).
Geïnspireerd op het recept “Baked farao with summer vegetables” van Smitten Kitchen
Eenpansgerecht met courgette en paprika
Equipment
- 1 grote, ondiepe, ovenbestendige pan
Ingrediënten
- 1 scheutje olijfolie
- 2 rode uien schoongemaakt en fijngehakt
- 1 el gedroogde tijm
- 1 tl fijn zeezout
- 3 gele paprika's zaadlijsten verwijderd, in blokjes
- 2 courgettes zaadlijsten en steelaanzet verwijderd, in blokjes
- 3 teentjes look geperst
- 1 chilipeper zaadlijsten en steelaanzet verwijderd, fijngehakt
- 100 g rode pesto
- 50 ml witte wijn rosé kan ook
- 4 tomaten steelaanzet verwijderd, gehakt
- 400 ml water
- 500 g kerstomaten gehalveerd
- 250 g tarwekorrels type ebly
- 1 bos basilicum fijngehakt
- 100 g gruyère geraspt
- 150 g cheddar geraspt
- peper en zout
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 °C en verhit een scheutje olijfolie in een ondiepe pan.
- Stoof er de ui in aan en voeg tijm en zout toe.
- Zet het vuur hoger en roer er de paprika door. Bak even mee.
- Voeg nu ook courgette, look en chili toe, en bak mee.
- Roer er de rode pesto door en blus met witte wijn. Laat volledig verdampen.
- Zet het vuur lager. Voeg tomaten, water en kerstomaten toe en laat even sudderen tot zich een saus vormt. Proef en kruid naar smaak bij met peper en zout.
- Neem van het vuur en roer er tarwe, basilicum en gruyère door.
- Strooi er de cheddar over.
- Dek af en bak 35 minuten in de voorverwarmde oven.
- Verwijder het deksel en laat nog 5 minuten gratineren onder de grill.
- Serveer.
Notities
- Snijd uien en paprika voor je start. Om te vermijden dat je al te veel tijd verliest, kan je het snijwerk tussendoor doen. Maar dan ben je weg van het vuur en riskeer je dat er iets aanbrandt. Ik zou daarom voorstellen om de uien en paprika al te snijden, en pas dan te beginnen bakken. Voor de courgette en tomaten heb je voldoende tijd tussendoor.
- Gebruik een grote, ondiepe, ovenbestendige pan. Bedoeling is dat je de tarwe en groenten straks niet te hoog opstapelt. Anders hebben ze veel meer kooktijd nodig. Een sauteerpan is ideaal. Heb je geen ovenbestendige pan, dan kan je het geheel ook in een ovenschaal storten.
- Bak de groenten op hoog vuur. Na het stoven van de ui, zet je het vuur best vrij hoog. Zo verliezen de groenten niet te veel vocht. Eens je de pan geblust hebt, kan je het vuur weer naar gemiddeld draaien.
- Kruid bij voor je de tarwe toevoegt. Op dat moment kan je de saus makkelijk proeven. Kruid royaal bij met peper en zout, zodat je een smaakvol resultaat krijgt. Met zomergroenten heb je sowieso veel smaak, maar als je dit buiten het seizoen maakt, is dat nóg belangrijker.
- Check na 35 minuten of de tarwe gaar is. Neem de schotel uit de oven, en proef wat korrels uit het midden van de pan. Zijn ze zacht, dan kan je gewoon verdergaan. Als ze nog te hard zijn, zet dan even terug in de oven (eventueel met wat extra water als de pan drooggekookt is).
Veel gestelde vragen
Paprika en courgette kan je vervangen door 1 van beiden, of aubergine. De tomaten moet je behouden, omdat je anders te weinig vocht hebt om de tarwe te garen.
Je kan ook parmezaan of stukjes mozzarella gebruiken.
Je kan elke geraspte kaas gebruiken, maar hou er rekening mee dat sommige soorten minder afsmaken dan andere. Kies wat je zelf lekker vindt of in huis hebt. Je kan eventueel ook een korstje van broodkruim maken (ipv de cheddar). Voeg dit pas toe voor je de schotel gaat grillen, en sprenkel er wat olijfolie over.
Je kan ook groene pesto of tomatenpuree gebruiken.
Je kan Griekse pasta (orzo) of rijst (met kooktijd +/- 10 minuten) gebruiken.
Een lepeltje terug in de tijd
1 jaar geleden: Pasta met scampi en venkel
2 jaar geleden: Kabeljauw met tomaat en venkel in één pan
3 jaar geleden: Plaatkoek met pruimen en crumble
6 jaar geleden: Tiramisu marmercake met chocoladeglazuur
7 jaar geleden: Couscous met geroosterde bloemkool
8 jaar geleden: Gebakken zalm met boontjes en sauce vierge
0 reacties