Een lepeltje lekkers feestmenu 2022

17 december 2022 | Recepten

Ja hoor, daar zijn we weer! Tijd om in mijn overvloed aan recepten te duiken en de beste feestrecepten voor jou te selecteren in het enige echte Een lepeltje lekkers feestmenu 2022. Ik neem je graag mee door een menu vol feestinspiratie: van hapje tot gebak, van feestelijke soep tot verfijnd dessert, en nog wat elegante voorgerechten en makkelijke hoofdgerechten erbovenop.

 • Pin

Wat ik zelf het liefste kook met de feestdagen, zijn recepten die er mooi uitzien, maar stiekem niet te veel tijd kosten. Smaak gaat uiteraard boven alles: mijn feestmenu moet iedereen bekoren, en gewoon lekker zijn.

Uiteraard hoop ik dat ik zó kan inspireren, dat jullie 1 of meerdere van mijn gerechten op jullie feestmenu zetten. Laat mij dan zeker iets weten via de reacties hieronder, of via social media (vergeet mij dan niet te taggen met @eenlepeltjelekkers, zodat ik een melding krijg). Een recept van mij dat aan jullie geliefden geserveerd wordt: dat is gewoon genieten.

Hier is mijn Een lepeltje lekkers feestmenu 2022!

Creatieve hapjes zetten de toon

Niets gezelliger dan je gasten te verwelkomen met een goed gevuld hapjesbuffet. Mijn vijf makkelijke hapjes voor de feestdagen lenen zich daar uitstekend toe. Daarnaast is ook deze feestelijke aperitiefplank een aanrader: in geen tijd heb je een hele reeks hapjes klaar, en als je het geheel aanvult met wat lekkers uit de supermarkt, heb je meteen een heuse verwennerij.

Geen zin om veel tijd in de hapjes te steken? Koop dan een hele resem bijzondere tapas en serveer ze voor je feestmenu op een mooie plank, in de vorm van een krans versierd met rozemarijn, of in een kartonnen doos van kerstballen (je vindt daarvoor eerstdaags inspiratie op mijn Instagram): feestelijk én makkelijk!

In de categorie “hapjes in een glaasje” heb ik heel wat recepten voor je klaarstaan. Dit hapje met zalm en dille is al jaren de absolute topper in mijn blogstatistieken, en dat is niet zonder reden: herkenbare smaken, snel klaar, prachtig om te serveren. Mijn feestglaasje met gerookte sprot schudt meteen de smaakpapillen wakker: lekker hartig en toch verfijnd. Nog eleganter wordt het met coquilles met pompelmoes en granaatappel en gegrilde gamba’s met mangosalsa.

Als het allemaal wat nonchalanter mag, zou ik je deze dip van pompoen met mango en kokos aanraden. Geef er wat lekkere crackers en grissini bij, en je kan meteen gezellig mee aanschuiven. Leg er misschien ook nog enkele bruschetta met fetacrème, sinaasappel en ham naast, of chipjes met garnalen-mangosalsa en iedereen is tevreden.

Twee recente aanwinsten in mijn hapjesrepertoire zijn dit hapje met scampi, curry en appel en een hapje met garnalen en de beste cocktailsaus. Een beetje retro misschien, maar voor mij is kerst hét feest bij uitstek om je te wentelen in nostalgie.

 • Hapje met witlof, brie en sinaasappelsalsa / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin
 • Brielolly's met cranberry
  • Pin
 • Griekse gehaktballetjes met yoghurtdip / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Als er kleine kinderen aanschuiven, is het altijd leuk om ook aan hun smaakpapillen te denken. Zet ze brielolly’s met cranberry voor, een hapje met witlof, brie en sinaasappelsalsa, wat Griekse gehaktballetjes en – de evergreen in mijn familie – gevulde champignons met kruidenkaas. De foto van deze laatste dateert uit de begindagen van mijn blog, maar geloof mij: ze smaken hemels bij een glaasje (kinder)champagne. Bij ons komen ze elk jaar op tafel. En de meisjes maken ze intussen zelf: altijd mooi meegenomen.

Verfijnde voorgerechten voor een goeie start

De voorgerechten die ik hier door de jaren heen verzameld heb, zijn állemaal met vis en zeevruchten. En dat is ook de manier waarop ik mijn eigen feestmenu graag begin: met een licht gerecht dat de toon zet voor de rest van het menu.

Gravad lax met granaatappel en zure room / www.eenlepeltjelekkers.be
 • Pin

Een van mijn favorieten is gravad lax met granaatappel en zure room. Dit is zó eenvoudig te maken, maar hoeveel indruk maak je niet als je zegt dat je de zalm zelf ingelegd hebt? Serveer op een mooi bordje, eenvoudig afgewerkt met wat granaatappelpitten, dille en citroenzeste, en je hebt een sterrengerecht.

Toch geen zin om zelf met de zalm aan de slag te gaan? Met kwalitatieve gerookte zalm lukt het ook!

Rösti met gerookte zalm vooraanzicht / www.eenlepeltjelekkers.be
 • Pin

Voor gerookte zalm heb ik trouwens nog een ander idee: waarom eens geen rösti met gerookte zalm, citroenroom en kappertjes serveren? Ik kies voor de stressvrije manier van bereiden: de rösti’s maak je gewoon in de oven. Je kan ze zelfs makkelijk op voorhand maken.

In diezelfde categorie zit deze zalm in gin-tonic met mierikswortelsaus, een recept van Dagny Ros. Ook hier ga je de zalm opleggen, en dan serveren met een fijn sausje erbij. Dit gerecht leent zich trouwens ook uitstekend tot een “sharing” feestmenu: zet gewoon een plank op tafel met de zalmfilet erop, en snijd hem – voor een beetje theater – aan tafel aan. Heerlijk gewoon. Ook leuk om te delen zijn deze langoustines met kruidenboter, alweer een recept van de IJslandse. Een beetje luxe en toch niet moeilijk.

Coquille met bloemkool, ham en hazelnoot / www.eenlepeltjelekkers.be
 • Pin

Als we richting de “elegant-op-een-bordje-te-serveren” starters gaan, dan móet je gewoon mijn coquille met bloemkool, ham en hazelnoten proberen. Maak de zijdezachte bloemkoolcrème en krokante hamsnippers vooraf, zodat je voor het serveren enkel de sint-jakobsvruchten nog moet bakken.

Qua koude voorgerechten heb ik ook nog wat lekkere aanraders. Een Thaise tonijntartaar met mango bijvoorbeeld, heerlijk fris en licht. Ook deze warmgerookte zalm met gemarineerde venkel is niet zwaar en toch feestelijk. Tot slot kan ik ook mijn carpaccio van coquille met pompoen en curry van harte aanbevelen: verrassend maar toch herkenbaar.

 • Pin

Om dit rijtje af te sluiten geef ik jullie nog deze klassieker in moderne uitvoering mee: tomaat-garnaal in een nieuw kleedje. Door de manier van serveren en de afwerking met zeekraal heb je een creatief gerecht, en iedereen lust het.

Feestelijke soep met nét dat tikkeltje meer

Soep hoort er wat mij betreft altijd bij. Ik kies liefst voor een niet te zwaar soepje, dat ik afwerk met wat feestelijke toppings. Zo maak je van het meest eenvoudige gerecht tocht iets speciaals. Voordeel van soep is ook dat je dit makkelijk vooraf kan bereiden. Ik doe dat dikwijls al een week vóór kerst, en vries de soep dan in. Op die manier bespaar ik meteen ook wat plaats in de koelkast want – zeg nu zelf – die heb je nooit genoeg.

Mijn zoete aardappelsoep met tomaat valt bij jong en oud in de smaak. Werk af met wat room, dille en croutons, en je zal smullen. Deze knolseldersoep met appel en walnoten is geïnspireerd op het recept van een klassieke waldorfsalade, en staat met zijn roomwitte kleur en originele toppings altijd goed op het feestmenu. Ook mijn komkommersoep met gerookte forel is een toppertje: licht, fris en prachtig.

Helemaal scoren doe je met deze soep van peterseliewortel met gerookte zalm: vernieuwend met vergeten groenten en een verrassende afwerking. En dat kan je evengoed zeggen van deze creatieve pompoensoep met speculaaskruiden. Als je dit zoals op de foto serveert in mooie glaasjes, met een grote lepel opgeklopte room en wat maanzaad erop, kán het gewoon niet misgaan.

Hoofdgerechten als “pièces de résistance”

Een geschikt hoofdgerecht kiezen voor het feestmenu vind ik dikwijls de moeilijkste taak. Je wilt iets dat iedereen lust, dat bovenal érg lekker is, waarbij je (veel) kroketten kan eten, maar dat daarnaast ook niet te zwaar of moeilijk is.

Bij de vleesgerechten zou ik je alvast mijn parelhoen met sinaasappel en cranberry’s willen voorstellen. Zet een grote schaal op tafel en garneer het vlees met partjes sinaasappel, en het is meteen feest. Ook mijn geglaceerde kalkoen met sinaasappel en dragon is een aanrader. Hij komt dit jaar trouwens ook weer op mijn eigen kerstmenu. Ik weet zeker dat iedereen ervan zal smullen. Iets verrassender is deze kalkoen met speculoos en cranberry’s. Je geeft het vlees een korstje van verkruimelde koekjes, en serveert hem met een frisse veenbessensaus. Geef de schaal maar door!

Everzwijnfilet met rozemarijn en whisky / www.eenlepeltjelekkers.be
 • Pin

Liever rechtstreeks op het bord serveren? Maak dan mijn everzwijnfilet met rozemarijn en whisky: snel klaar, makkelijk te bereiden maar toch origineel.

  • Pin
 • Stoofpot van schelvis met grijze garnalen vooraanzicht / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin
 • Zeebaars met pompoenpuree en zeekraal / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin
 • Schelvis met knapperige groentjes en vissaus
  • Pin

Serveer je graag vis, dan heb ik vier suggesties voor jou. Mijn zalm in de oven met honing-mosterdglazuur is geurig en aantrekkelijk. De afwas blijft daarenboven beperkt: áltijd een voordeel. Ook mijn eenvoudige stoofpot van schelvis met grijze garnalen heeft maar één pan nodig. Serveer met een boterige puree, en je hebt meteen een feestmaal. Zeebaars met pompoenpuree en zeekraal is nog zo’n licht gerecht dat weinig inspanning vergt. Ben je eerder van het “gastronomische” type, dan moet je eens wagen aan deze schelvis met knapperige groenten en vissaus: het is wel wat meer werk, maar dan héb je ook wat.

Desserts om duimen en vingers bij af te likken

Zelf ben ik niet zo’n fan van zoete, rijke nagerechten, en kies ik meestal voor iets fris dat snel klaar is. Zoals dit eenvoudig dessert met mango en passievrucht bijvoorbeeld. Ziet er prachtig uit, vraagt werkelijk géén werk.

In dezelfde categorie staan er ook nog twee makkelijke dessertjes op mijn Instagram: fris dessert met lemon curd, vanilleroom en frambozen en glaasjes met meringue, frambozen en cacao. Altijd een succes.

 • Eenvoudig dessert met mango en passievrucht / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin
 • Fris dessert met lemon curd, vanilleroom en frambozen / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin
 • Glaasjes met meringue, frambozen en cacao / ww.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Voor de chocoholics kan ik mijn snel dessert met chocolade en koffie, of chocoladepotjes met exotisch fruit aanraden. Makkelijk te maken, groots in resultaat.

Qua klassiekers met een twist heb ik een witte tiramisu met plattekaas en rum, witte chocolademousse met aardbeien (die je makkelijk door ander fruit kan vervangen, ik denk spontaan aan mango), panna cotta met ahornsiroop en peer, en tiramisu met frangelico in de aanbieding. Die laatste maakt met een kleine aanpassing toch iets heel anders van het welbekende recept. Ook leuk om te serveren zijn deze mini-kaastaartjes met cranberry: in dat glas en met het driekhoekig koekje ziet het er meteen toch een stuk eleganter uit.

 • Pin

Wil je graag uitpakken, dan moet je deze speculaasmousse met peperkoek op je menu zetten. Het recept vergt redelijk wat tijd en inspanning, maar het is een echt meesterwerk.

Als je liever iets kiest dat je volledig vooraf kan bereiden, ga dan voor ijs. Ijs, dat wilt zeggen: diepvries. En diepvries, dat wilt zeggen: wéken op voorhand te bereiden. Top! Ik ben nog steeds heel erg fan van mijn recept voor kokosijs met gegrilde ananas en limoensiroop: niet te zwaar, niet te zoet en zó gemakkelijk. Een andere optie mijn snelle snickers ijstaart: smaken die iedereen lust in een creatief jasje, yes please!

Nog een zoete afsluiter van je feestmenu

Spectaculair je diner afsluiten, dat doe je met mijn veenbessentaart met oreo’s. Afgewerkt met sinaasappelzeste, pistaches en gesuikerde cranberry’s ziet het er gewoon prachtig uit. Ook deze taart van Griekse yoghurt met bosbessencompote, kaastaart met mango, limoen en kokos en mijn kaastaart met witte chocolade en sinaasappel hebben een fris zuurtje: altijd aangenaam na een copieus diner.

Graag iets makkelijk dat er toch mooi uitziet? Probeer dan eens mijn capuccino kerstcake: door gebruik te maken van een kant-en-klare pandoro heb je in geen tijd een indrukwekkende taart klaar. Klassieker is deze biscuit met passievrucht en frambozen: gebak waarmee je íedereen blij maakt.

Verkies je eenpersoonstaartjes? Dan kunnen mijn Normandische appeltaartjes met vanilleroom je vast bekoren. En ook deze passievruchtentaartjes met chocoladedeeg zijn niet te versmaden.

Feestmenu en fijne wensen

En hiermee kan ik mijn Een lepeltje lekkers feestmenu 2022 in schoonheid afsluiten.

Ik hoop dat ik jullie voldoende geïnspireerd heb om de feesten smakelijk door te brengen. Laat mij zeker iets weten als je met mijn recepten aan de slag gaat: dat zou mij ongelooflijk veel plezier doen! Dat kan zowel hier in de reacties, als via social media. En als ik jullie nog met iets kan helpen, dan weten jullie mij via diezelfde kanalen te vinden.

Fijne feestdagen! 

Annelies x

Een Lepeltje Lekkers Annelies / www.eenlepeltjelekkers.be
 • Pin

4 Reacties

 1. marleen

  dankjewel Annelies voor je heerlijke recepten ! Ik probeer zeker een menu uit al dat lekkers te kiezen volgende week !

  Antwoord
  • Annelies

   Dank je wel Marleen, dat doet mij plezier! ♥️

   Antwoord
 2. Renaer Christine

  Mooie presentatie heb zin om alles uit te proberen. Top site .
  Fijne feestdagen Annelies

  Antwoord
  • Annelies

   Dank je wel Christine, dat doet mij plezier. Fijne feestdagen! ✨

   Antwoord

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest