Kaastaart met witte chocolade en sinaasappel

12 maart 2022 | Gesponsorde berichten, Gezellig bakken, Home thema, Recepten

Deze kaastaart met witte chocolade en sinaasappel is smeuïg, fris en niet te zoet. Hij vraagt geen speciale vaardigheden, bevat geen gelatine, en je kan hem in een dik half uurtje bereiden. Daarenboven is de ingrediëntenlijst niet te lang. Dat is altijd een voordeel als je niet veel tijd hebt. En hij smaakt natuurlijk heerlijk: de sinaasappels zorgen voor een welkome zure toets die de romige vulling perfect aanvult.

Kaastaart met witte chocolade en sinaasappel / www.eenlepeltjelekkers.be

Het seizoen van de bloedsinaasappels loopt alweer op zijn einde. Op de valreep heb ik nog een netje gevonden om deze taart te maken. Maar niet getreurd als je er geen vindt: met gewone sinaasappels, of zelfs met pompelmoezen, mineola’s of mandarijntjes lukt het ook.

Ingrediënten kaastaart met witte chocolade en sinaasappel / www.eenlepeltjelekkers.be

Het voordeel van deze kaastaart is dat je helemaal geen gelatine nodig hebt. Door de witte chocolade stijft de vulling net voldoende op om een romige taart te bekomen, zonder extra toevoegingen. Hij bevat trouwens ook geen eieren, maar dat was ik een beetje uit het oog verloren toen ik halsoverkop de ingrediënten begon te fotograferen, zoals je hierboven kan zien… Ik steek het op een vlaag van vrijdagse vermoeidheid ;).

Hoe maak je deze kaastaart met witte chocolade en sinaasappel?

De bodem bestaat uit koekjes en boter. Ik heb hier gekozen voor die heerlijk nostalgische Bastogne Duo speculazen, maar als je ze niet kan vinden (ik heb zelf 3 winkels moeten bezoeken), kan je ook gewone speculaas gebruiken. De amandelen in de Bastogne Duo’s zorgt voor een extra smaaktoets die goed bij sinaasappel past, maar het is ook geen must.

Eerst en vooral mix ik de koekjes in mijn foodprocessor tot kruimels. Dan voeg ik gesmolten boter toe en mix ik nog eens tot de kruimels op nat zand beginnen lijken. Ik stort ze dan op de bodem van een met bakpapier beklede springvorm en strijk ze glad. Dat gaat het makkelijkste met de bolle kant van een lepel.

Voor de vulling smelt je witte chocolade op laag vuur. Laat dan afkoelen tot kamertemperatuur en zorg dat je verse kaas op dezelfde temperatuur is. Voeg die nu in twee keer toe aan de chocolade, en mix telkens glad met een handmixer. Roer er het sinaasappel- en citroensap door. In het begin lijkt het alsof de massa zal gaan splitsen, maar geen nood: het komt uiteindelijk allemaal goed.

Kaastaart met witte chocolade en sinaasappel boven / www.eenlepeltjelekkers.be

Klop dan de slagroom op met een lepeltje vanillepasta of -extract. Dat lukt het snelst als de slagroom goed koud is. Spatel hem door het kaasmengsel, en giet alles op de bodem. Belangrijk is nu dat je de taart lang genoeg laat opstijven in de koelkast. Reken op minstens 3 uur en liefst een hele nacht. Werk af met sinaasappelpartjes, munt, amandelschilfers en wat geraspte witte chocolade.

Tips voor het bereiden van de kaastaart met witte chocolade en sinaasappel

  • Bekleed bodem en randen van de springvorm met bakpapier of plasticfolie. Om het ontvormen te vergemakkelijken, is het handig dat je de springvorm bekleedt. Je kan zowel bakpapier als plasticfolie gebruiken. Plasticfolie is makkelijker op de vorm te bevestigen; als je bakpapier gebruikt, kan je de randen best even invetten zodat het papier blijft kleven. 
  • Zorg dat de chocolade en verse kaas op kamertemperatuur zijn. Ik ben zelf een kluns met witte chocolade: mijn mislukkingen zijn niet meer op de vingers van één hand te tellen. Dikwijls zit het probleem in de temperatuur. Laat chocolade en kaas dus beiden op kamertemperatuur komen voor je ze gaat verwerken.
  • Werk de taart af naar eigen voorkeur. Op de foto kan je zien dat ik partjes sinaasappel zonder schil en vliesjes gebruikt heb, maar dat staat niet in steen geschreven. Je kan zeker ook schijven gebruiken (met of zonder schil), of de partjes gewoon losmaken met je handen. Laat je creativiteit de vrije loop!

Nog vragen? 

Onder de receptenkaart vind je een rubriek met veel gestelde vragen. Vind je toch het antwoord op jouw vraag niet terug, laat dan gerust een reactie achter en dan zal ik je met plezier verder helpen. 

Recept geprobeerd?

Je maakt mij altijd blij met een reactie als je deze kaastaart met witte chocolade en sinaasappel geprobeerd hebt. Delen via social media kan natuurlijk ook. Vergeet mij dan zeker niet te taggen (@eenlepeltjelekkers).

Betaalde samenwerking met Campina

Kaastaart met witte chocolade en sinaasappel / www.eenlepeltjelekkers.be

Kaastaart met witte chocolade en sinaasappel

Deze kaastaart met witte chocolade en sinaasappel is heel makkelijk te maken, en heeft geen eieren of gelatine nodig. De vulling is heerlijk smeuïg, de bodem krokant, de sinaasappel friszuur. Topcombinatie!
Voorbereidingstijd 30 min
Bereidingstijd 10 min
Rusttijd 3 uur
Totale tijd 3 uur 40 min
Gang Dessert, Gebak, Nagerecht
Keuken Belgisch
Porties 6 personen

Equipment

  • springvorm +/- 24 cm diameter
  • foodprocessor
  • kookpot
  • (hand)mixer met garde

Ingrediënten
  

Voor de bodem

  • 100 g boter
  • 220 g Bastogne Duo koekjes of andere speculoos

Voor de vulling

  • 250 g witte chocolade in stukjes
  • 400 g volle verse kaas kwark, plattekaas, op kamertemperatuur
  • 1 (bloed)sinaasappel alleen het sap
  • 1/2 citroen alleen het sap
  • 250 ml slagroom min. 30% vetgehalte
  • 1 tl vanillepasta of -extract

Voor de afwerking

  • 3 (bloed)sinaasappels
  • enkele takjes munt
  • 2 el amandelschilfers geroosterd
  • witte chocolade geraspt

Instructies
 

Voor de bodem

  • Smelt de boter op laag vuur.
  • Verkruimel de koekjes in een foodprocessor.
  • Voeg de gesmolten boter toe en mix opnieuw tot je de textuur van nat zand bekomt.
  • Bekleed de springvorm met bakpapier of plasticfolie.
  • Stort de koekkruimels op de bodem en strijk glad met de bolle kant van een lepel.
    Bodem van Bastogne Duo koekjes / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Zet in de koelkast tot gebruik.

Voor de vulling

  • Smelt de chocolade op zeer laag vuur.
  • Laat afkoelen tot kamertermperatuur.
  • Voeg er de helft van de verse kaas aan toe en mix glad met een handmixer. Voeg er dan de andere helft aan toe en mix opnieuw.
  • Spatel er het sinaasappel- en citroensap door.
  • Klopt de room met vanille op tot yoghurtdikte.
  • Spatel door het kaasmengsel.
  • Giet op de koekjesbodem, strijk glad en laat minstens 3 uur en liefst een hele nacht opstijven in de koelkast.
    Vulling op bodem scheppen / www.eenlepeltjelekkers.be

Voor de afwerking

  • Snijd de schil van de sinaasappels en snijd de partjes tussen de witte vliezen uit (peler à vif).
  • Werk de taart af met sinaasappel, munt, amandelschilfers en geraspte witte chocolade.
  • Serveer de kaastaart met witte chocolade en sinaasappel.
    Kaastaart met witte chocolade en sinaasappel boven / www.eenlepeltjelekkers.be

Notities

  • Bekleed bodem en randen van de springvorm met bakpapier of plasticfolie. Om het ontvormen te vergemakkelijken, is het handig dat je de springvorm bekleedt. Je kan zowel bakpapier als plasticfolie gebruiken. Plasticfolie is makkelijker op de vorm te bevestigen; als je bakpapier gebruikt, kan je de randen best even invetten zodat het papier blijft kleven. 
  • Zorg dat de chocolade en verse kaas op kamertemperatuur zijn. Ik ben zelf een kluns met witte chocolade: mijn mislukkingen zijn niet meer op de vingers van één hand te tellen. Dikwijls zit het probleem in de temperatuur. Laat chocolade en kaas dus beiden op kamertemperatuur komen voor je ze gaat verwerken.
  • Werk de taart af naar eigen voorkeur. Op de foto kan je zien dat ik partjes sinaasappel zonder schil en vliesjes gebruikt heb, maar dat staat niet in steen geschreven. Je kan zeker ook schijven gebruiken (met of zonder schil), of de partjes gewoon losmaken met je handen. Laat je creativiteit de vrije loop!
Trefwoord citroen, kwark, plattekaas, sinaasappel, speculoos, taart, taart zonder bakken, vanille, verse kaas, witte chocolade

Veel gestelde vragen

Kan ik ander fruit gebruiken om de taart af te werken?

Dat kan zeker. Gebruik gerust wat je voorhanden hebt en in het seizoen is.

Er zit pulp van de citrusvruchten in mijn vulling. Hoe kan ik dat vermijden?

Als je echt een zijdezachte vulling wilt, kan je het sinaasappel- en citroensap best door een fijne zeef gieten voor je het door de kaas mengt.

Kan ik magere verse kaas gebruiken?

Dat zou ik je in dit recept niet aanraden. De vulling zal dan niet goed opstijven, en aangezien je geen gelatine gebruikt, is dat al snel een probleem.

Een lepeltje terug in de tijd

1 jaar geleden: Eenpansgerecht met prei en mini gehaktbrood
3 jaar geleden: Bananendessert met pudding en zanddeeg
5 jaar geleden: Gehaktballetjes met mozzarella en pesto
6 jaar geleden: Salade van bloedsinaasappel en feta
7 jaar geleden: Risottoballetjes met geroosterde tomaten
8 jaar geleden: Gezonde koekjes met lijnzaad, cranberries en chocolade

  • Eenpansgerecht met prei en mini gehaktbrood / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Bananendessert met pudding en zanddeeg / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Gehaktballetjes met mozzarella en pesto / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Salade van bloedsinaasappel, feta en radicchio
  • Risottoballetjes met geroosterde tomaat

2 Reacties

  1. Judith Dejaegher

    Kan deze kaastaart ook zonder slagroom gemaakt worden?

    Antwoord
    • Annelies

      Dat heb ik nog niet geprobeerd, maar zal wel lukken denk ik! Ik zou dan ongeveer 600 g verse kaas gebruiken. Het vanille-extract kan je er dan ook gewoon doorroeren.

      Antwoord

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: