De tijd van het jaar vraagt om nostalgie. Alles dat bij het seizoen hoort, roept honderd-en-één herinneringen aan vroeger op. Ik moest er ineens aan denken toen we vorige week de kerstspullen uit de garage naar de living brachten. De mini stond boven aan de trap letterlijk te trappelen van ongeduld. Eens boven gekomen, liepen de meisjes opgewonden achter mij aan tot ik de doos neerzette bij de kerstboom. Allebei bogen ze zich voorzichtig over de doos, maakten ze zachtjes open en onthulden één voor één de kerstfiguurtjes, als waren het blinkende schatten uit één of andere disney-film.
En opeens werd ik terug in de tijd gekatapulteerd, naar toen ik zelf nog in de basisschool zat, en ons mama de doos met kerstballen – balancerend op een trapladder – omzichtig helemaal achteraan uit een kast manoeuvreerde. Mijn zus en ik stonden te kijken, hoofdjes in de nek, mondjes open… We konden niet wachten om te ontdekken wat er allemaal inzat en de kostbare figuurtjes uit de zijdepapiertjes te rollen.
Over naar het eten. Voor het mini-maxi menu ontbreekt nog een hapje. En het toeval wilt dat ik een tijdje geleden iets heerlijks zag passeren op Hap & Tap, de blog van Myriam, die ik onlangs leerde kennen op de workshop van Le Creuset. Het zag er zo mooi en lekker uit, dat ik het wel moest proberen. En Myriam heeft woord gehouden, want het is inderdaad een heerlijk hapje. Bovendien past het perfect in dit menu, omdat het – net als het vervolg – snel klaar en eenvoudig te bereiden is, maar er toch spectaculair uitziet.
Mini-maxi menu
- Coquilles met pompelmoes
- Ceviche van dorade
- Zalmrollade met tomatenpesto en serranoham
- Kastanje panna cotta met clementinecoulis en amaretti
Lichtjes aangepast van hap-en-tap.be
Coquilles met pompelmoes en granaatappel
Ingrediënten
- 250 ml pompelmoessap +/- 2 pompelmoezen
- 6 g gelatine in blaadjes
- 1 eetlepel fijngesneden peterselie
Voor de tartaar
- 6 verse coquilles
- 50 ml pompelmoessap
- olijfolie
- fleur de sel
- pepermengeling
- 1 granaatappel
Instructies
Voor de gelei
- Week de gelatineblaadjes in koud water.
- Verwarm 150 ml pompelmoessap in een steelpannetje.
- Knijp de gelatineblaadjes uit en roer ze door het warme pompelmoessap tot ze helemaal opgenomen zijn.
- Voeg er de rest van het pompelmoessap en de peterselie aan toe.
- Giet in glaasjes en zet minstens een uur in de koelkast om op te stijven.
Voor de tartaar
- Snijd de coquilles in kleine blokjes.
- Meng met het pompelmoessap en de olijfolie.
- Proef en kruid met fleur de sel en peper.
- Maak de zaadjes los uit de granaatappel.
- Meng door de tartaar.
Voor de afwerking
- Neem de glaasjes uit de koelkast.
- Schep er de tartaar op.
- Garneer met een blaadje peterselie.
- Serveer het hapje van coquille met pompelmoes en granaatappel.
Dag Annelies fijne recepten . Spijtig dat ik dit jaar niet kan delen met de familie. Maar gebruik er toch enkele om mezelf en mijn man gelukkig te maken. Ik wens je fijne feestdagen.
Dank je wel! Ook voor jullie fijne feestdagen & laat het smaken!