Mijn kleine meid is 4 geworden! En dat vierden we met een groot verjaardagsfeest vol zelfgemaakt lekkers. Wie mij volgt op Instagram of Facebook zal al wel het een en ander zien passeren hebben. Ik dook in het boek “Ilse Kookt – puur en met passie” en maakte er maar liefst 7 recepten uit. Voor de taarten koos ik voor de aardbeientaart met citroenmousse van Janneke Philippi, en deze biscuit met passievrucht en frambozen van Ilse D’hooge.
Veel mensen zijn een beetje “bang” van biscuit, maar eigenlijk is er helemaal niks moeilijks aan. Het enige dat je moet doen, is de eieren en suiker lang genoeg laten kloppen. En als ik zeg “lang genoeg”, dan bedoel ik zeker 10 minuten in een krachtige standmixer (zoals een Kitchenaid). Het volume moet minstens verdrievoudigen. Nadien spatel je er luchtig de bloem door, en je bent al klaar. Zeg nu zelf: moeilijk is dat niet!
In de vulling kiest Ilse voor vanilleroom, passievruchten en pistaches: de perfecte combinatie! Je proeft een beetje zuur, wat beet en een hele hoop smeuïgheid, perfect om de taart licht en fris te houden. Werk het geheel af met verse frambozen en wat extra pistaches, en je hebt een waar kunstwerkje.
Mag ik hier trouwens een lans breken voor dit boek? Het is prachtig vormgegeven met beelden die je doen watertanden. De gerechten zijn verrassend met vertrouwde smaken in originele combinaties. En daarenboven zijn de recepten duidelijk omschreven en voorzien van een leuke inleiding door Ilse zelf. Ik kocht dit boek samen met eenje van Donna Hay, en eerlijk: Ilse moet niet onderdoen. Haar boek past helemaal in mijn rijtje van favorieten. En als je nog niet overtuigd bent: probeer dan deze biscuit met passievrucht eens. Je zal versteld staan!
Bron: Ilse kookt – puur en met passie
Wat heb je nodig?
Voor het beslag
6 eieren
180 g suiker
6 el melk
180 g zelfrijzende bloem
1 tl bakpoeder
Voor de vulling
125 g frambozen
400 ml slagroom (vetgehalte 40%)
4 el poedersuiker
1 tl vanille-essence
2 el sinaasappellikeur (ik gebruikte cointreau)
5 passievruchten, enkel de pulp
Voor de afwerking
100 ml slagroom (vetgehalte 40%)
250 g frambozen
50 g pistaches, grof gehakt
Hoe ga je tewerk?
Verwarm de oven voor op 180 °C (boven- en onderwarmte).
Vet een springvorm licht in en bekleed de bodem met bakpapier.
Klop eieren met suiker en melk in minstens 10 minuten tot een bleek, luchtig geheel (volume minstens verdrievoudigd).
Zeef bloem en bakpoeder.
Spatel luchtig door het eimengsel.
Schep het beslag in de springvorm.
Bak in 20 à 25 minuten goudbruin in de oven.
Neem uit de oven en laat afkoelen op een rooster.
Ontvorm.
Snijd voor de vulling de frambozen in stukjes.
Klop de slagroom stijf met poedersuiker en vanille-essence.
Zet een half uurtje in de koelkast om op te stijven.
Snijd de biscuit overlangs in 2.
Besprenkel de onderkant met de likeur.
Smeer er de vanilleroom op en schep er de passievruchtenpulp op.
Verdeel er ook de in stukjes gesneden frambozen over.
Leg de bovenkant van de biscuit erop.
Klop de overige slagroom voor de afwerking stijf.
Verdeel over de bovenkant.
Leg er de frambozen op en strooi er de pistaches over.
Serveer de biscuit met passievrucht en frambozen.
Annelies, een heel mooie blog! leuke dame die leuke dingen doet.
fijne dag,
maureen
Bedankt Maureen! Ik vond het ook heel fijn om jou te ontmoeten, erg inspirerend. Hopelijk tot binnenkort! 🙂