Vandaag heb ik voor jullie een eenvoudige stoofpot van schelvis met seizoensgroenten en grijze garnalen klaarstaan. Makkelijk te maken met herkenbare ingrediënten, en toch niet te zwaar of vet: alvast een toppertje voor de maand september!
Maandag werd de Vis van het Jaar verkozen door VLAM. En dat is dit keer onze Belgische trots: de grijze garnaal. Een écht lokaal product dat wel wat extra aandacht verdient. Ik ben zelf een echte liefhebber. Garnalen hebben veel smaak en zijn zo veelzijdig dat je er alle kanten mee uit kan. En ook al zijn ze niet goedkoop: je hebt er niet veel nodig om een gerecht een fijne zilte toets mee te geven. Het zijn echte smaakbommetjes!
Zoveel mogelijkheden, en dus ook zoveel ideetjes in mijn hoofd om met deze lekkernij aan de slag te gaan. Moest ik voor een eigentijdse versie van tomaat-garnaal gaan? Of toch eerder mijn klassiekers eren door voor een garnaalkroket te kiezen? Uiteindelijk kwam ik uit bij deze eenvoudige stoofpot van schelvis.
Als ik recepten bedenk voor Een lepeltje lekkers, probeer ik ervoor te zorgen dat het gerechten zijn die je nog kan maken na een drukke werkdag, en die toch anders zijn dan wat je elders vindt. Deze stoofpot van schelvis voldoet alvast aan die voorwaarden. Je kan er heel wat seizoensgroenten in kwijt, en het is bovenal eenvoudig te bereiden. Het recept is daarenboven voldoende flexibel om te kunnen werken met wat je nog in de koelkast liggen hebt.
Hoe maak je dit eenvoudig stoofpotje van schelvis met grijze garnalen?
Je stooft eerst wat sjalot aan in een klontje boter. Voeg dan de fijngesneden venkel en look toe, en laat stoven tot de groenten zacht zijn. Voeg er nu paprika en courgette aan toe, en stoof even mee. Zet het vuur hoger en blus de pan met witte vermout. Laat volledig verdampen en voeg dan visbouillon en room toe. Gooi er ook wat takjes tijm en een laurierblaadje bij, en laat even pruttelen.
Snijd intussen de vis in blokjes en voeg voorzichtig toe aan de pan. Laat op zacht vuur gaar koken, en roer er dan een handvol tuinkruiden en de grijze garnalen door. Serveer het stoofpotje met rijst of puree, en geniet.
Tips voor het bereiden van dit eenvoudig stoofpotje van schelvis en grijze garnalen
- Snijd de venkel in fijne reepjes. Venkel is een vrij harde groente, en als je wilt vermijden dat je hem heel lang moet stoven, is het belangrijk dat je hem fijn genoeg snijdt. Snijd eerst de “vingers” van de venkel en snijd hem dan in kwarten. Nu kan je er makkelijk de harde kern uit snijden. Snijd elk kwart nu in fijne reepjes. Het venkelgroen kan je fijnhakken en op het einde door de stoofpot roeren.
- Laat de alcohol volledig verdampen. Zorg dat het vuur hoog genoeg staat, en laat de pan volledig droogkoken voor je de bouillon toevoegt. Anders krijg je al gauw een bitter nasmaakje.
- Roer de stoofpot voorzichtig om eens de vis is toegevoegd. Als je de tuinkruiden en garnalen toevoegt, roer de stoofpot dan heel voorzichtig om. Anders zal de vis uit elkaar vallen. Qua smaak maakt dat geen verschil, maar het gerecht ziet er beter uit als je mooie stukken vis kan behouden.
Nog vragen?
Onder de receptenkaart vind je een rubriek met veel gestelde vragen. Vind je toch het antwoord op jouw vraag niet terug, laat dan gerust een reactie achter en dan zal ik je met plezier verder helpen.
Recept geprobeerd?
Je maakt mij altijd blij met een reactie of een beoordeling (klik daarvoor op de sterren in de receptenkaart) als je deze eenvoudige stoofpot van schelvis met grijze garnalen geprobeerd hebt. Delen via social media kan natuurlijk ook. Vergeet mij dan zeker niet te taggen (@eenlepeltjelekkers).
Betaalde samenwerking met Lekker van bij Ons
Eenvoudige stoofpot van schelvis met grijze garnalen
Equipment
- stoofpot, hapjespan of wok
Ingrediënten
- 1 middelgrote venkel +/- 350 g, schoongemaakt
- 2 paprika's steelaanzet en zaadlijsten verwijderd
- 1 courgette steelaanzet verwijderd
- 1 klontje boter
- 1 sjalot fijngehakt
- 1 teentje look geperst
- 50 ml droge witte vermout type Noilly Prat
- 700 ml visbouillon
- 200 ml culinaire room 20% vetgehalte
- 1 blaadje laurier
- enkele takjes tijm
- 700 g schelvis in blokjes
- 150 g grijze garnalen
- 1 handvol fijngehakte tuinkruiden bijv. bieslook, peterselie en dragon
- peper en zout
Instructies
- Snijd de venkel in vier, verwijder de harde kern en snijd in repen.
- Snijd de paprika's in 6 stukken, en snijd dan ook in repen.
- Snijd de courgette in kwarten, verwijder de zaadlijsten en snijd in blokjes.
- Smelt de boter in een stoofpot. Bak er de sjalot in aan tot glazig.
- Voeg venkel en look toe, en laat verder stoven tot de venkel zacht en licht gekleurd is.
- Doe er dan de paprika en courgette bij, en stoof even mee.
- Zet het vuur hoog en blus de pan met vermout. Laat volledig droogkoken.
- Voeg bouillon, room, laurier en tijm toe en laat 5 minuten pruttelen.
- Leg er nu voorzichtig de visblokjes bij en laat zachtjes garen.
- Verwijder tijm en laurier, en werk af met garnalen en tuinkruiden.
- Kruid naar smaak bij met peper en zout.
- Serveer de eenvoudige stoofpot van schelvis met grijze garnalen.
Notities
- Snijd de venkel in fijne reepjes. Venkel is een vrij harde groente, en als je wilt vermijden dat je hem heel lang moet stoven, is het belangrijk dat je hem fijn genoeg snijdt. Snijd eerst de “vingers” van de venkel en snijd hem dan in kwarten. Nu kan je er makkelijk de harde kern uit snijden. Snijd elk kwart nu in fijne reepjes. Het venkelgroen kan je fijnhakken en op het einde door de stoofpot roeren.
- Laat de alcohol volledig verdampen. Zorg dat het vuur hoog genoeg staat, en laat de pan volledig droogkoken voor je de bouillon toevoegt. Anders krijg je al gauw een bitter nasmaakje.
- Roer de stoofpot voorzichtig om eens de vis is toegevoegd. Als je de tuinkruiden en garnalen toevoegt, roer de stoofpot dan heel voorzichtig om. Anders zal de vis uit elkaar vallen. Qua smaak maakt dat geen verschil, maar het gerecht ziet er beter uit als je mooie stukken vis kan behouden.
Veel gestelde vragen
Dat is geen enkel probleem. Pas de groenten aan aan het seizoen of wat er nog in je koelkast ligt. Als het snel moet gaan, kan je ook kiezen voor een kant-en-klare mengeling, zoals juliennegroenten of een wokmix.
Alle witte vis is mogelijk. Kabeljauw en koolvis zijn bijvoorbeeld lekkere vervangers.
Ik kies hier voor een mengeling van bieslook, dragon en peterselie omdat die goed samengaan met de vis en garnalen. Kervel en dille kunnen ook.
Ik eet dit graag met rijst of aardappelpuree.
Een lepeltje terug in de tijd
1 jaar geleden: Zelfgemaakt platbrood met courgette, feta en munt
2 jaar geleden: Pasta met courgette, citroen en pecorino
4 jaar geleden: Taart van Griekse yoghurt met bosbessencompote
5 jaar geleden: Courgette recepten: 22 keer inspiratie
6 jaar geleden: Courgette-komkommersoep met kruidenroom
7 jaar geleden: Schelvis in papillotte met courgette, wortel en tomaat
8 jaar geleden: Pasta alla norma
Wat een heerlijk recept, instant lente/zomer gevoel !
Wat fijn om te horen! Bedankt voor je reactie Sandrine!
Heel lekker, bedankt voor dit receptje!
Dank je wel voor je bericht! Blij dat het gesmaakt heeft!
Een mooi gerechtje, snel klaar, en zeer lekker!
Dank je wel! Blij dat het gesmaakt heeft! 🙂