Het jaar loopt op zijn laatste benen. Dat voel ik in alles: de korte dagen, de kou en de vermoeidheid die langzaam maar zeker de overhand krijgt op de werklust. Alles vergt nét dat tikkeltje meer inspanning. Opstaan gaat (nog) moeizamer dan anders, en ook in de keuken kies ik steevast voor snelle gerechten met weinig afwas. Maar tegelijkertijd ligt mijn tafel vol met kookboeken en -tijdschriften om kerstinspiratie op te doen. En deze zeebaars met pompoenpuree is alvast een kanshebber.
Hoewel ik graag een stukje vlees eet, vind ik een visgerecht als hoofdgerecht ideaal voor de feestdagen. Er wordt al zoveel gegeten en gedronken, dat het ook wel eens wat lichter mag. Deze zeebaars wordt geserveerd met een pure pompoenpuree, waaraan enkel wat tijm wordt toegevoegd. Zeekraal en cantharellen vervolledigen het grote groentenaanbod. Het bijhorende roomsausje zorgt voor eenheid en maakt het geheel nauwelijks zwaarder.
Saus en puree kan je ruim vooraf bereiden. De vis en cantharellen bak je best op het laatste moment, en de zeekraal zet je – harde steeluiteinden verwijderd – klaar in een vergiet. Op “le moment suprème” giet je er dan langzaam kokend water over, zodat de steeltjes licht geblancheerd zijn.
Mijn Lepeltje Lekkers-kerstmenu is bijna compleet. Volgende week zet ik voor jullie nog eens alles op een rijtje, en volgt er nog een supermakkelijke maar heerlijk spectaculaire kersttaart. En zo hoop ik dat ik jullie genoeg inspiratie gegeven heb voor een lekker kerstmenu. Weten jullie al wat er op het menu zal staan? Als er “een lepeltje” bij is, laat mij dan zeker iets weten in de reacties, of via Facebook of Instagram.
Zeebaars met pompoenpuree en zeekraal
Ingrediënten
- boter
- 150 g zeekraal harde uiteinden verwijderd
- 4 zeebaarsfilets of dorade
- 250 g cantharellen schoongemaakt
- peper en zout
Voor de pompoenpuree
- 1 butternutpompoen
- 500 ml groentenbouillon
- tijm enkele takjes
Voor de saus
- 1 sjalot fijngehakt
- 140 ml witte wijn
- 240 ml visfumet
- 4 takjes dragon grof gehakt
- 240 ml room
Voor de afwerking
- 4 takjes dragon
Instructies
Voor de pompoenpuree
- Schil de butternut en verwijder de zaadlijsten. Snijd in blokjes.
- Verwarm de groentenbouillon en voeg de tijm toe.
- Kook er de pompoen in gaar (20-tal minuten).
- Giet af en mix tot een gladde puree. Kruid naar smaak bij met peper en zout.
Voor de saus
- Smelt een klontje boter in een sauspan.
- Fruit er de sjalot in aan tot glazig.
- Blus met witte wijn en laat bijna volledig inkoken.
- Voeg visfumet, grof gehakte dragon en room toe en laat tot de helft inkoken.
- Zeef.
- Verwarm opnieuw en voeg de fijngehakte dragon toe.
- Schuim voor het serveren eventueel een beetje op met de staafmixer.
Voor de vis en de cantharellen
- Doe de zeekraal in een vergiet en giet er langzaam 1,5l kokend water over.
- Zet twee pannen op het vuur en smelt in beiden een klont boter.
- Kruid de zeebaars met peper en zout.
- Bak in de ene pan de zeebaars in enkele minuten goudbruin op de velkant.
- Draai om en gaar nog 1 minuut verder.
- Bak in de andere pan de cantharellen.
- Kruid met peper en zout.
Om te serveren
- Schep wat pompoenpuree op de borden.
- Leg er de visfilets op.
- Verdeel de cantharellen en zeekraal over de vis.
- Lepel er wat saus over.
- Serveer de zeebaars met pompoenpuree en zeekraal.
Heerlijk!
Dankjewel Ard!
Pompoen en vis is geen combinatie waar ik me onmiddellijk zou aan wagen.
Dat vraagt om een experiment 🙂
Bedankt voor de suggestie!