Zeebaars met pompoenpuree en zeekraal

17 december 2016 | Creatief met pompoen, Een lepeltje lekkers, Feestrecepten, Gezond, Home thema, Recepten

Het jaar loopt op zijn laatste benen. Dat voel ik in alles: de korte dagen, de kou en de vermoeidheid die langzaam maar zeker de overhand krijgt op de werklust. Alles vergt nét dat tikkeltje meer inspanning. Opstaan gaat (nog) moeizamer dan anders, en ook in de keuken kies ik steevast voor snelle gerechten met weinig afwas. Maar tegelijkertijd ligt mijn tafel vol met kookboeken en -tijdschriften om kerstinspiratie op te doen. En deze zeebaars met pompoenpuree is alvast een kanshebber.

Zeebaars met pompoenpuree en zeekraal / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Hoewel ik graag een stukje vlees eet, vind ik een visgerecht als hoofdgerecht ideaal voor de feestdagen. Er wordt al zoveel gegeten en gedronken, dat het ook wel eens wat lichter mag. Deze zeebaars wordt geserveerd met een pure pompoenpuree, waaraan enkel wat tijm wordt toegevoegd. Zeekraal en cantharellen vervolledigen het grote groentenaanbod. Het bijhorende roomsausje zorgt voor eenheid en maakt het geheel nauwelijks zwaarder.

Pompoen koken in groentenbouillon / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Saus en puree kan je ruim vooraf bereiden. De vis en cantharellen bak je best op het laatste moment, en de zeekraal zet je – harde steeluiteinden verwijderd – klaar in een vergiet. Op “le moment suprème” giet je er dan langzaam kokend water over, zodat de steeltjes licht geblancheerd zijn.

Room, dragon, zeekraal en cantharellen / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Mijn Lepeltje Lekkers-kerstmenu is bijna compleet. Volgende week zet ik voor jullie nog eens alles op een rijtje, en volgt er nog een supermakkelijke maar heerlijk spectaculaire kersttaart. En zo hoop ik dat ik jullie genoeg inspiratie gegeven heb voor een lekker kerstmenu. Weten jullie al wat er op het menu zal staan? Als er “een lepeltje” bij is, laat mij dan zeker iets weten in de reacties, of via Facebook of Instagram.

Zeebaars met pompoenpuree en zeekraal / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Zeebaars met pompoenpuree en zeekraal

Deze zeebaars met pompoenpuree en zeekraal is licht, maar toch feestelijk. Grote delen kan je al vooraf bereiden, zodat je mee kan genieten.
Nog geen beoordelingen
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 35 minuten
Totale tijd 50 minuten
Gang Hoofdgerecht, Visgerecht
Keuken Belgisch
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • boter
  • 150 g zeekraal harde uiteinden verwijderd
  • 4 zeebaarsfilets of dorade
  • 250 g cantharellen schoongemaakt
  • peper en zout

Voor de pompoenpuree

  • 1 butternutpompoen
  • 500 ml groentenbouillon
  • tijm enkele takjes

Voor de saus

  • 1 sjalot fijngehakt
  • 140 ml witte wijn
  • 240 ml visfumet
  • 4 takjes dragon grof gehakt
  • 240 ml room

Voor de afwerking

  • 4 takjes dragon

Instructies
 

Voor de pompoenpuree

  • Schil de butternut en verwijder de zaadlijsten. Snijd in blokjes.
  • Verwarm de groentenbouillon en voeg de tijm toe.
  • Kook er de pompoen in gaar (20-tal minuten).
  • Giet af en mix tot een gladde puree. Kruid naar smaak bij met peper en zout.

Voor de saus

  • Smelt een klontje boter in een sauspan.
  • Fruit er de sjalot in aan tot glazig.
  • Blus met witte wijn en laat bijna volledig inkoken.
  • Voeg visfumet, grof gehakte dragon en room toe en laat tot de helft inkoken.
  • Zeef.
  • Verwarm opnieuw en voeg de fijngehakte dragon toe.
  • Schuim voor het serveren eventueel een beetje op met de staafmixer.

Voor de vis en de cantharellen

  • Doe de zeekraal in een vergiet en giet er langzaam 1,5l kokend water over.
  • Zet twee pannen op het vuur en smelt in beiden een klont boter.
  • Kruid de zeebaars met peper en zout.
  • Bak in de ene pan de zeebaars in enkele minuten goudbruin op de velkant.
  • Draai om en gaar nog 1 minuut verder.
  • Bak in de andere pan de cantharellen.
  • Kruid met peper en zout.

Om te serveren

  • Schep wat pompoenpuree op de borden.
  • Leg er de visfilets op.
  • Verdeel de cantharellen en zeekraal over de vis.
  • Lepel er wat saus over.
  • Serveer de zeebaars met pompoenpuree en zeekraal.
Trefwoord champignon, dragon, feestdagen, feestrecept, pompoen, vis, zeebaars, zeekraal
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Nog enkele feestrecepten

Kip met druiven en marsala

Kip met druiven en marsala

Deze kip met druiven en marsala is een origineel hoofdgerecht voor de feesten: je kan het bijna volledig vooraf klaarmaken, en het ziet er prachtig uit. Het is daarenboven een verrassend gerecht dat je niet overal op tafel ziet staan. En de smaak? Die is niet te...

Zalm met granaatappel en gember

Zalm met granaatappel en gember

Deze zalm met granaatappel en gember is hét ideale hoofdgerecht voor de feestdagen. Het kost je weinig moeite, je kan het grotendeels vooraf klaarmaken en het ziet er feestelijk uit met die robijnrode granaatappelpitjes en de groene kruiden. Ik vind het altijd een...

Soep van mosselen, spinazie en groene curry

Soep van mosselen, spinazie en groene curry

We gaan verder met de feestrecepten met deze smakelijke soep van mosselen, spinazie en groene curry: een voorgerecht waarmee je gegarandeerd gaat scoren. Het ziet er niet alleen verrassend uit, de smaken zijn dat ook: origineel, fris en verfijnd. En dat is net wat je...

Salade met burrata, vijgen en hot honey

Salade met burrata, vijgen en hot honey

Ik trap het feestseizoen hier op Een lepeltje lekkers op gang met deze salade met burrata, vijgen en hot honey. Deze salade is een origineel voorgerecht vol zachte smaken die elkaar mooi aanvullen. Als je even de tijd neemt om vooraf wat mise-en-place te doen en de...

3 Reacties

  1. Ard

    Heerlijk!

    Antwoord
  2. Bart

    Pompoen en vis is geen combinatie waar ik me onmiddellijk zou aan wagen.
    Dat vraagt om een experiment 🙂
    Bedankt voor de suggestie!

    Antwoord

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest