De pittoreske dorpjes, ingedommeld tegen een bergflank, de geur van lavendel en mimosa die de zware lucht vult, het gedempte ruisen van de wind door lange grassen en langs kilometerslange stranden… Frankrijk heeft mijn hart gestolen. Er zijn weinig landen die mij zo blijven boeien. Een shoppingtripje in Parijs, een lang weekend langs de Atlantische kust of twee weken ongegeneerd niks doen aan de Mediterranée: het zal mij nooit vervelen.
Dat je er de lekkerste streekproducten kan vinden en de Fransen zo trots zijn op hun “terroir”, dat speelt ongetwijfeld ook mee. In Franse dorpen zal je niet gauw buitenlandse kazen vinden, de markten verkopen uitsluitend wat lokaal geoogst is en Zuid-Amerikaanse wijn is een no-go. Dat zouden we in België ook wat meer mogen doen. Misschien niet zo fanatiek als de Fransen, want – laat ons eerlijk zijn – we willen de rijkdom van de wereldkeuken die we nog maar net aan het ontdekken zijn, nooit meer kwijt, maar iets meer chauvinisme zou niet misstaan.
Ik ging aan de slag met streekproducten uit Normandië in opdracht van French Food & Beverages, en bedacht deze Normandische appeltaartjes met vanilleroom. De bodem is heerlijk krokant doordat hij een laagje karamel meekrijgt, zonder dat je effectief karamel moet maken. Als dat geen opluchting is (ook voor mij)! Daarenboven vergen de taartjes absoluut géén bakkennis: ik gebruik kant-en-klaar bladerdeeg, waardoor de acties in de keuken beperkt blijven tot snijden, roeren en inkwasten.
Geen grote bakfanaat, maar toch graag een zelfgemaakte lekkernij bij de koffie? Probeer mijn Normandische appeltaartjes eens: ze stellen nooit teleur.
In samenwerking met French Food and Beverages.
Normandische appeltaartjes met vanilleroom
Ingrediënten
Voor de bodem
- 1 rol bladerdeeg
- 1 el boter
- 1 el vanillesuiker
Voor de appels
- 30 g boter
- 20 g vanillesuiker
- 3 el Calvados
- 3 Belle de Boskoop appels
Om te serveren
- 1 vanillestok alleen de zaadjes
- 100 g crème d’Isigny of zure room
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 °C.
- Steek 6 rondjes (mijn uitsteker had een diameter van 10 cm) uit het bladerdeeg met een uitsteker en prik ze in met een vork. Als je geen uitsteker hebt, kan je een klein kommetje of een breed glas gebruiken.
- Beboter een bakpapier rijkelijk en bestuif met de vanillesuiker.
- Leg er de bladerdeegrondjes op.
Voor de appels.
- Smelt boter samen met vanillesuiker en calvados op zacht vuur.
- Laat een minuutje doorkoken en neem van het vuur.
- Laat afkoelen tot kamertemperatuur.
- Schil de appels, verwijder het klokhuis, en snijd in niet te dunne plakjes (+/- 0,5 cm). Zo behoud je taartje nog wat beet.
- Kwast het bladerdeeg in met het boter-calvadosmengsel.
- Beleg met appelschijfjes.
- Kwast nogmaals in.
- Schuif de bakplaat in de oven en bak de taartjes in 30 minuten goudbruin. Houd ze in het oog: sommige ovens zijn wat warmer, waardoor de taartjes sneller klaar zullen zijn. Begin dus met de timer op 20 minuten, en check regelmatig.
- Neem uit de oven, kwast nogmaals in met de rest van het botermengsel en laat afkoelen.
Afwerking.
- Meng de crème d’Isigny met de vanillezaadjes.
- Lepel op de taartjes.
- Serveer de Normandische appeltaartjes met vanilleroom.
Een lepeltje terug in de tijd
1 jaar geleden: Tien heerlijke ovenschotels voor een warme herfst
2 jaar geleden: Komkommersoep met gerookte forel
3 jaar geleden: Pompoentulband
4 jaar geleden: Kastanje panna cotta met clementinecoulis
5 jaar geleden: Rijstpap op mama’s wijze
Kan ik cognac gebruiken in plaats van calvados
Dag Fernande, dat kan zeker! Veel bakplezier! Annelies
Je zegt dat je ze in de diepvries zitten heb. Dan is de bladerdeeg toch niet meer krokant ? Warm je ze terug op in de oven?
Ze zitten niet in mijn diepvries hoor :). Dat staat hier ook niet denk ik?
Ik zou dat bij dit gebak ook niet aanraden, o.a. voor de textuur zoals je zelf aanhaalt.
Super.heb zure room genomen ,ken dat ander niet en ook niet gevonden ,Bedankt !
Al uitgeprobeerd? Wow, dat was snel! 🙂 Ik hoop dat het gesmaakt heeft!
Ziet er heerlijk uit.
Maar die Franse roomboter kunnen we in Nederland niet kopen denk ik.
Wat is het alternatief als je er niet aan kunt komen?
Groet,
Rob
Dag Rob, je kan een gewone roomboter gebruiken, geen probleem! Veel succes!
Dit is zure room , volgens mij bij ah te koop
Je kan inderdaad zure room gebruiken. Crème d’Isigny is een variant, te koop bij Delhaize.
Ze zien er zalig uit.
Bedankt! <3
Ik wil t maken .ksn ik calvados weglaten?ivm kids
Ja hoor, dat kan zonder problemen. Veel kookplezier!