Ik hou van feestvoorpret. Niets zo gezellig als met een dekentje en een tasje koffie in de zetel kruipen, er een heleboel kookmagazines en -boeken bijnemen en de tijd vergeten wanneer je wegzinkt in een wereld van feeërieke verlichte kerstbomen, vredige sneeuwlandschappen en royaal gevulde borden naast het haardvuur in een pittoreske houten chalet. Dat ik dan eigenlijk gewoon thuis in druilerig Gent zit, dat vergeet ik voor het gemak even…
December is zo’n maand vol tradities. Zoals elk jaar organiseer ik met mijn mama en zus een zondagnamiddag om het kerstmenu samen te stellen. We brengen alledrie onze inspiratie mee, halen een hoop oude kooktijdschriften en uitgescheurde recepten uit de kast en gaan aan de slag. Eerst maken we een longlist met alles dat er lekker en origineel uitziet, en dan komt het moeilijkste stuk: schrappen. Wat wel, wat niet. Wat is wel goed, maar houden we misschien beter voor Nieuwjaar? Welke gang is te zwaar en zullen we niet meer opkrijgen? Welke gerechten passen niet in het rijtje, of vragen te veel voorbereiding?
En zo komen we tot ons menu. Het is elk jaar weer puzzelen, maar dan van de leuke soort. Dat is zo’n gezellige bedoening, gewoon omdat we alledrie houden van koken en – nog meer – van lekker eten. We proberen graag iets nieuws uit, maar ook klassiekers passeren regelmatig weer de revue.
Dit jaar heb ik alvast deze knolseldersoep met appel en walnoot op de longlist gezet. Inspiratie voor het recept vond ik bij de klassieke waldorfsalade, die dezelfde smaken combineert. Dit keer heb ik het geheel afgewerkt met gedroogd rundvlees. Ik dacht eerst Italiaanse bresaola te kopen, maar zag toen dat Ganda Ham gedroogde rubia gallega in het assortiment had. En ik wil natuurlijk geen kans onbenut laten om Gentse producten te gebruiken.
Deze knolseldersoep met appel voegt alvast een verfijnde toets toe aan het menu. De garnituur van walnoot, kervel en rundvlees maakt het helemaal af. Ook een ideetje voor jouw feesttafel?
Knolseldersoep met appel en walnoten
Ingrediënten
- 2 uien schoongemaakt en gepeld
- 2 teentjes look gepeld
- 4 stengels bleekselder schoongemaakt
- klontje boter
- 1 bouquet garni 5-tal takjes tijm en 1 laurierblad, samengebonden
- 1 knolselder schoongemaakt en geschild
- 2 boskoop appels geschild en klokhuis verwijderd
- 1 l gevogeltefond
- 250 ml volle room min. 30% vetgehalte
- peper en zout
Voor de afwerking
- 1 granny smith appel in staafjes gesneden
- 3 sneetjes gedroogd rundvlees bijv. bresaola, of filet d'anvers, in reepjes gesneden
- enkele walnoten gehakt
- enkele takjes kervel alleen de blaadjes
- olijfolie
- room licht opgeklopt
- zwarte peper van de molen
Instructies
- Hak uien, look en selder grof.
- Smelt een klontje boter in een kookpot en stoof er de groenten samen met het bouquet garni in aan. Laat niet kleuren.
- Snijd intussen de knolselder en appels in stukken.
- Voeg ze toe aan het uimengsel en stoof even mee tot ze licht glazig worden.
- Bevochtig met gevogeltefond tot de groenten nét onderstaan.
- Breng aan de kook en laat in 30 minuten gaar koken.
- Verwijder het bouquet garni en mix de soep samen met de room glad.
- Proef en kruid naar smaak bij met peper en zout.
Voor de afwerking.
- Verdeel de soep over 4 borden.
- Garneer met appel, rundvlees, walnoten en kervel.
- Besprenkel met olijfolie en schep er hier en daar en toefje room op.
- Werk af met zwarte peper van de molen.
- Serveer de knolseldersoep met appel en walnoot.
Notities
Een lepeltje terug in de tijd…
2 jaar geleden: Soep van peterseliewortel met gerookte zalm
3 jaar geleden: Kalkoen met speculaas en cranberries
4 jaar geleden: Tiramisu macarons
5 jaar geleden: Tomaat-garnaal in een nieuw kleedje
6 jaar geleden: Yoghurtcake met citroen
Mmm klinkt heerlijk en wat een plaatje!
Dank je wel Evelien, dat doet deugd! ❤️