Vandaag is het Lichtmis! En ja hoor, “er is geen vrouwke zo arm, of ze maakt haar panneke warm“. Zo ook ten huize Een lepeltje lekkers! Deze traditie kreeg ik van thuisuit mee, want op 2 februari stonden daar steevast pannenkoeken op tafel. Ik herinner mij zelfs nog heel goed hoe mijn zus en ik aan de vooravond van Lichtmis 1989 aan de eettafel in de woonkamer zaten, te staren naar het testbeeld op het kanaal waar enkele minuten later VTM zou beginnen uitzenden, terwijl onze mama in de keuken pannenkoeken stond te bakken om de dag erna mee te nemen naar school (ze gaf toen les in het eerste leerjaar). Uiteraard kregen wij enkele voorproefjes!
Al enkele maanden praat mijn mama nu over gistpannenkoeken, die ze ooit eens bij een tante geproefd heeft en die ze toch ook zelf eens zou willen maken. En dus ging ik op zoek naar een geschikt receptje, en dat vond ik in mijn bakbijbel: “Het bakboek” van PIVA. De smaak is heel anders dan die van “gewone” pannenkoeken. Je kan het eerder vergelijken met een platte wafel. Wij eten ze nu zoet, maar ik denk dat ze zich ook uitstekend lenen tot een hartige variant, bijvoorbeeld gevuld met kaassaus of een mengsel van ricotta en spinazie.
Ik maak pannenkoekenbeslag het liefst in de blender, omdat dat gemakkelijk en weinig afwas is, maar op de ouderwetse manier, met de garde, kan natuurlijk ook. Probeer deze gistpannenkoeken zeker eens zelf, en laat me weten wat je ervan vond. Dat kan hieronder in de reacties, of via social media.
Heb je eerder zin in wafels? Ook daarvoor heb ik een beproefd recept op deze website staan. En los daarvan vind je hier nog heel wat inspiratie voor lekkere zoetigheid. Leef je maar eens helemaal uit!
Bron: Bakboek van PIVA
Gistpannenkoeken
Ingrediënten
- 660 ml melk
- 15 g verse gist
- 1 ei
- 1 eidooier
- 20 g kristalsuiker
- 5 g zout
- 300 g bloem
- 60 g gesmolten boter
- arachideolie of andere neutrale, hittebestendige olie
Instructies
- Verwarm de melk tot ongeveer 40°C. (lauw)
- Los er de gist in op.
- Meng er het ei, de eidooier, de suiker en het zout door.
- Doe de bloem in de blender en zet deze aan. Giet er geleidelijk aan het melkmengsel bij. Mix glad. Voeg er tot slot de gesmolten boter aan toe.
- Giet over in een voldoende grote kom en dek ze af met een vochtige handdoek.
- Laat een uurtje rijzen op een warme en tochtvrije plaats (bijv. naast de verwarming). Er moeten luchtbelletjes zichtbaar zijn.
- Verhit een pan met anti-aanbaklaag op middelhoog vuur.
- Kwast in met een beetje arachide-olie.
- Giet er een pollepel beslag in.
- Laat bakken tot de bovenkant droog is en de randjes bruin.
- Draai de pannenkoek om en laat ook de andere kant bakken. Herhaal tot al het beslag is opgebruikt (dit is voldoende voor een 20-tal pannenkoeken).
- Serveer de gistpannenkoeken met suiker, stroop, honing, ahornsiroop en/of een beetje fris fruit.
je laatste foto is prachtig!
Bedankt! Ik ben zelf nog altijd niet helemaal tevreden, maar oefening baart kunst! 🙂
Wat leuk, ik ken deze variant op pannenkoeken helemaal niet, maar het lijkt me erg lekker!
Het is eens wat anders, smaakt een beetje zoals een wafel door de gist!
Wat mooi!
Bedankt prinses!