Gistpannenkoeken

2 februari 2015 | Ontbijt en brunch, Recepten

Vandaag is het Lichtmis! En ja hoor, “er is geen vrouwke zo arm, of ze maakt haar panneke warm“. Zo ook ten huize Een lepeltje lekkers! Deze traditie kreeg ik van thuisuit mee, want op 2 februari stonden daar steevast pannenkoeken op tafel. Ik herinner mij zelfs nog heel goed hoe mijn zus en ik aan de vooravond van Lichtmis 1989 aan de eettafel in de woonkamer zaten, te staren naar het testbeeld op het kanaal waar enkele minuten later VTM zou beginnen uitzenden, terwijl onze mama in de keuken pannenkoeken stond te bakken om de dag erna mee te nemen naar school (ze gaf toen les in het eerste leerjaar). Uiteraard kregen wij enkele voorproefjes!

Al enkele maanden praat mijn mama nu over gistpannenkoeken, die ze ooit eens bij een tante geproefd heeft en die ze toch ook zelf eens zou willen maken. En dus ging ik op zoek naar een geschikt receptje, en dat vond ik in mijn bakbijbel: “Het bakboek” van PIVA. De smaak is heel anders dan die van “gewone” pannenkoeken. Je kan het eerder vergelijken met een platte wafel. Wij eten ze nu zoet, maar ik denk dat ze zich ook uitstekend lenen tot een hartige variant, bijvoorbeeld gevuld met kaassaus of een mengsel van ricotta en spinazie.

Ik maak pannenkoekenbeslag het liefst in de blender, omdat dat gemakkelijk en weinig afwas is, maar op de ouderwetse manier, met de garde, kan natuurlijk ook. Probeer deze gistpannenkoeken zeker eens zelf, en laat me weten wat je ervan vond. Dat kan hieronder in de reacties, of via social media. 

Heb je eerder zin in wafels? Ook daarvoor heb ik een beproefd recept op deze website staan. En los daarvan vind je hier nog heel wat inspiratie voor lekkere zoetigheid. Leef je maar eens helemaal uit! 

Bron: Bakboek van PIVA

Gistpannenkoeken / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Gistpannenkoeken

Deze gistpannenkoeken volgens traditioneel recept zijn luchtig, smaakvol en zacht. Je kan ze zowel zoet als hartig eten.
4.50 van 2 stemmen
Gang Nagerecht, Ontbijt, Tussendoortje
Keuken Belgisch
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 660 ml melk
  • 15 g verse gist
  • 1 ei
  • 1 eidooier
  • 20 g kristalsuiker
  • 5 g zout
  • 300 g bloem
  • 60 g gesmolten boter
  • arachideolie of andere neutrale, hittebestendige olie

Instructies
 

  • Verwarm de melk tot ongeveer 40°C. (lauw)
  • Los er de gist in op.
  • Meng er het ei, de eidooier, de suiker en het zout door.
    Gistpannenkoeken maken / www.eenlepeltjelekkers.be
    • Pin
  • Doe de bloem in de blender en zet deze aan.
 Giet er geleidelijk aan het melkmengsel bij.
 Mix glad.
 Voeg er tot slot de gesmolten boter aan toe.
    Beslag voor gistpannenkoeken vóór rijzen / www.eenlepeltjelekkers.be
    • Pin
  • Giet over in een voldoende grote kom en dek ze af met een vochtige handdoek.
  • Laat een uurtje rijzen op een warme en tochtvrije plaats (bijv. naast de verwarming). Er moeten luchtbelletjes zichtbaar zijn.
    Beslag voor gistpannenkoeken na rijzen / www.eenlepeltjelekkers.be
    • Pin
  • Verhit een pan met anti-aanbaklaag op middelhoog vuur.
  • Kwast in met een beetje arachide-olie.
  • Giet er een pollepel beslag in.
  • Laat bakken tot de bovenkant droog is en de randjes bruin.
    Gistpannenkoeken bakken / www.eenlepeltjelekkers.be
    • Pin
  • Draai de pannenkoek om en laat ook de andere kant bakken.
 Herhaal tot al het beslag is opgebruikt (dit is voldoende voor een 20-tal pannenkoeken).
    Gistpannenkoeken omdraaien / www.eenlepeltjelekkers.be
    • Pin
  • Serveer de gistpannenkoeken met suiker, stroop, honing, ahornsiroop en/of een beetje fris fruit.
Trefwoord beslag, gist, pannenkoek, zoet
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Nog meer ontbijtrecepten

Granola met koffie, chocolade en hazelnoot

Granola met koffie, chocolade en hazelnoot

Even stil geweest hier, maar ik ben terug! Ik heb de afgelopen weken veel inspiratie verzameld en geëxperimenteerd in de keuken, en ik hoop jullie de komende maanden weer heel wat smaakbommetjes te kunnen voorschotelen. En vandaag start ik alvast met een origineel...

Crumpets met verse kaas en braambessen

Crumpets met verse kaas en braambessen

Ik deel vandaag het recept voor een origineel en misschien nog weinig gekend ontbijtje: crumpets met verse kaas en braambessen. Crumpets zijn een traditioneel Engels gebakje, dat het midden houdt tussen een dikke pancake en een broodje. In Groot-Brittannië kan je ze...

Smoothie met amandelmelk en zomerfruit

Smoothie met amandelmelk en zomerfruit

Met dit zomerweer smaakt er niets zo lekker als een koud drankje. Dus waarom deze smoothie met amandelmelk, framboos en perzik niet eens proberen? Ik gebruik hier de nieuwe amandelmelk van Campina: die geeft een smeuïg resultaat, vederlicht als een wolkje. Voor de...

Ontbijtrepen met frozen yoghurt en framboos

Ontbijtrepen met frozen yoghurt en framboos

Hoewel ik graag kook, ben ik niet het type dat 's ochtends vroeg al vrolijk pannenkoeken staat de bakken. Ontbijten doe ik meestal met een kommetje fruit, verse kaas en granola. Maar nu de zomer voor de deur staat, heb ik een grote voorraad van deze ontbijtrepen met...

6 Reacties

    • lieziepeasy

      Bedankt! Ik ben zelf nog altijd niet helemaal tevreden, maar oefening baart kunst! 🙂

      Antwoord
  1. Judith - myfoodblog.nl

    Wat leuk, ik ken deze variant op pannenkoeken helemaal niet, maar het lijkt me erg lekker!

    Antwoord
    • lieziepeasy

      Het is eens wat anders, smaakt een beetje zoals een wafel door de gist!

      Antwoord

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest