Langoustines met kruidenboter

23 mei 2015 | Een lepeltje lekkers, Recepten

Op Hemelvaartsdag was ik uitgenodigd door VLAM om aan te schuiven aan een buffet met Vlaamse streekproducten, bereid door de Ijslandse Dagny Ros. Ik moest geen twee keer nadenken om te laten weten dat ik erbij wilde zijn. Ik nam Peggy van Peggy’s Pastime mee en ontmoette ter plekke ook Anniek van Cuberdon & Macaron, en Claudia van Claudia’s Keukenspot.

We werden om 16u verwacht in het prachtige decor van Tombeek Plage, een eclectische lokatie in de buurt van Overijse.

Tombeek Plage

Tombeek plage

Tombeek Plage

Tombeek Plage

Dagny Ros aan de slag

De heerlijkheden volgende elkaar in sneltempo op. Ik was enorm verrast door de creativiteit die Dagny aan de dag legde om met onze Vlaamse streekproducten een werelds buffet op tafel te zetten! Dit was absoluut niet beperkt tot de gekende combinaties en beproefde recepten, integendeel. Geniet even mee…

Tortillachips met gerookte heilbot, avocado en radijs

Tortillachips met gerookte heilbot, avocado en radijs

Salade van gerookte sprot, schapenkaas en noten

Salade van gerookte sprot, schapenkaas en noten

Smørrebrød met haring, rode biet en waterkers

Smørrebrød met haring, rode biet en waterkers

Pladijs met witte druiven, sjalot en kappertjes

Pladijs met witte druiven, sjalot en kappertjes

Bulgursalade met karnemelk, tomaat en inktvis

Bulgursalade met karnemelk, tomaat en inktvis

Met perenstroop gelakte lotte en kokosrijst

Met perenstroop gelakte lotte en kokosrijst

Vissoep met bloemkool en oosterse smaakmakers

Vissoep met bloemkool en oosterse smaakmakers

Salade van waterkers, kerstomaat en croutons

Salade van waterkers, kerstomaat en croutons

Gebakken rog met pesto van waterkers en geitenkaas

Gebakken rog met pesto van waterkers en geitenkaas

Aardbeien met elixir van Roeselare

Aardbeien met elixir van Roeselare

Stuk voor stuk waren het gerechten met veel smaak en een hoog ‘party’ gehalte. Ik zie mij het een en ander al serveren op de verjaardag van onze meisjes, waarbij iedereen gezellig staat de babbelen rond een rijkelijk gevuld buffet, met een lekker glaasje bubbels én een heerlijk hapje in de hand. Een beetje zoals die hemelvaartsdag in Tombeek dus…

Dagny Ros en de foodbloggers

Al waren er heel wat verrassende gerechten en héérlijke smaken, mijn absolute favorieten waren de langoustines met kruidenboter. Thuis maakte ik meteen mijn eigen versie, en ik wil jullie het recept niet onthouden.

Wat heb je nodig?

8 langoustines
50 g boter op kamertemperatuur
1 teentje look, geperst
handvol peterselie, steeltjes verwijderd en blaadjes zeer fijn gehakt
rasp van een halve citroen
mespunt gemalen chili
peper en zout

Hoe ga je tewerk?

LangoustineBreek de koppen van de langoustines. (ik heb deze ingevroren om later bouillon van te trekken)
Snijd de langoustines open op de rug en verwijder het darmkanaal.
Plet de boter en meng met de look.
Voeg ook de peterselie, citrusrasp en chili toe.
Kruid royaal met peper en zout en meng goed.
Zet koel weg tot gebruik.

Verwarm de grill voor op de hoogste stand.

Leg de langoustines in een ovenschaal.
Langoustines vullen met kruidenboterVerdeel er de kruidenboter over.
Schuif enkele minuten onder de grill tot de boter gesmolten is. Laat zeker niet bruinen!

Serveer de langoustines met kruidenboter.Langoustines met kruidenboter

7 Reacties

  1. Lise

    Oh, dat zou ik ook wel eens willen doen :p al dat lekkere eten!

    Antwoord
  2. Ingrid

    Mooie foto’s en lekker eten. Staan de recepten allemaal in het boek?

    Antwoord
    • Een lepeltje lekkers

      Neen, ze komen eind juni in de receptennieuwsbrief van VLAM. Ik zet dan nog wel ns een reminder op de blog!

      Antwoord
  3. Claudia

    Mmmm…het water loopt me al terug in de mond als ik het zie!
    Mooie foto’s!

    Antwoord
  4. ohladybake

    amai dat zag er super gezellig uit!
    en dit receptje is om te watertanden
    liefs

    Antwoord
  5. Isabelle

    Waauw, prachtige foto’s! En het eten van Dagny is heerlijk hé. Ik heb uit haar boek o.a. de Nordic Balls met ras-el-hanout klaargemaakt. Aanrader!

    Antwoord
  6. Peggy's Pastime

    ‘t Was toch super tof hé 🙂 ? En allemaal zo lekker, mmmmmmm als ik eraan terug denk …

    Antwoord

Laat hier een reactie achter.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: