Op Hemelvaartsdag was ik uitgenodigd door VLAM om aan te schuiven aan een buffet met Vlaamse streekproducten, bereid door de Ijslandse Dagny Ros. Ik moest geen twee keer nadenken om te laten weten dat ik erbij wilde zijn. Ik nam Peggy van Peggy’s Pastime mee en ontmoette ter plekke ook Anniek van Cuberdon & Macaron, en Claudia van Claudia’s Keukenspot.
We werden om 16u verwacht in het prachtige decor van Tombeek Plage, een eclectische lokatie in de buurt van Overijse.
De heerlijkheden volgende elkaar in sneltempo op. Ik was enorm verrast door de creativiteit die Dagny aan de dag legde om met onze Vlaamse streekproducten een werelds buffet op tafel te zetten! Dit was absoluut niet beperkt tot de gekende combinaties en beproefde recepten, integendeel. Geniet even mee…
Stuk voor stuk waren het gerechten met veel smaak en een hoog ‘party’ gehalte. Ik zie mij het een en ander al serveren op de verjaardag van onze meisjes, waarbij iedereen gezellig staat de babbelen rond een rijkelijk gevuld buffet, met een lekker glaasje bubbels én een heerlijk hapje in de hand. Een beetje zoals die hemelvaartsdag in Tombeek dus…
Al waren er heel wat verrassende gerechten en héérlijke smaken, mijn absolute favorieten waren de langoustines met kruidenboter. Thuis maakte ik meteen mijn eigen versie, en ik wil jullie het recept niet onthouden.
Wat heb je nodig?
8 langoustines
50 g boter op kamertemperatuur
1 teentje look, geperst
handvol peterselie, steeltjes verwijderd en blaadjes zeer fijn gehakt
rasp van een halve citroen
mespunt gemalen chili
peper en zout
Hoe ga je tewerk?
Breek de koppen van de langoustines. (ik heb deze ingevroren om later bouillon van te trekken)
Snijd de langoustines open op de rug en verwijder het darmkanaal.
Plet de boter en meng met de look.
Voeg ook de peterselie, citrusrasp en chili toe.
Kruid royaal met peper en zout en meng goed.
Zet koel weg tot gebruik.
Verwarm de grill voor op de hoogste stand.
Leg de langoustines in een ovenschaal.
Verdeel er de kruidenboter over.
Schuif enkele minuten onder de grill tot de boter gesmolten is. Laat zeker niet bruinen!
Oh, dat zou ik ook wel eens willen doen :p al dat lekkere eten!
Mooie foto’s en lekker eten. Staan de recepten allemaal in het boek?
Neen, ze komen eind juni in de receptennieuwsbrief van VLAM. Ik zet dan nog wel ns een reminder op de blog!
Mmmm…het water loopt me al terug in de mond als ik het zie!
Mooie foto’s!
amai dat zag er super gezellig uit!
en dit receptje is om te watertanden
liefs
Waauw, prachtige foto’s! En het eten van Dagny is heerlijk hé. Ik heb uit haar boek o.a. de Nordic Balls met ras-el-hanout klaargemaakt. Aanrader!
‘t Was toch super tof hé 🙂 ? En allemaal zo lekker, mmmmmmm als ik eraan terug denk …