Een lepeltje lekkers gaat helemaal in kerstsfeer, met de feesttradities van collega-bloggers, binnenkort een culinaire winkelgids en vandaag het eerste feestrecept. Starten doe ik met een makkelijk dessert: panna cotta met ahornsiroop en peer.
Panna cotta is niet meer of minder dan Italiaans voor “gekookte room”. En dat is letterlijk wat het is: je verwarmt de room met smaakmakers tot tegen het kookpunt, lost er gelatine in op en laat hem opstijven in de koelkast. Klassiek wordt vanille toegevoegd, ik kies hier voor ahornsiroop. Die geeft de room een karamelachtige smaak mee, die zelfs een beetje aan mokka doet denken. Erbij komen peer en krokante pecannoten, die ook een zout accent meekrijgen. Als je het geheel er in een elegante halve cirkel op schikt, heb je in geen tijd een feestelijk dessert voor je neus.
Alle tips op een rijtje:
- Kies voor volle room. Ik gebruik hiervoor de kleine, rode busjes van Campina, die hebben voldoende smaak. Kom niet in de verleiding om lichte room te gebruiken: de smaak zal nooit zo vol zijn, en de hoeveelheid gelatine zal ook niet meer kloppen. In een gerecht met zo weinig ingrediënten moet je volop voor smaak gaan.
- Weeg je gelatineblaadjes. Of bij gebrek aan nauwkeurige weegschaal: reken uit hoeveel je er nodig hebt. Gelatineblaadjes kunnen een verschillend gewicht hebben afhankelijk van het merk. Ik gebruikte die van dr. Oetker en had er 4,5 nodig, maar als je bijvoorbeeld gelatine van Vahiné gebruikt, heb je er maar 4 nodig. De meest gangbare maat is die van dr. Oetker: 12 blaadjes in een pakje van 20 g. Als je die koopt, kan je de verhoudingen in het recept aanhouden.
- Stort de panna cotta in brede schaaltjes. Ik heb de panna cotta ook al eens in smallere potjes gemaakt, maar dan heb je bovenaan minder oppervlak om ze echt mooi af te werken. Schaaltjes met een brede opening, of zelfs een niet te groot diep bord, werken het mooist.
- Bak de peren in een koekenpan. Ik heb al eens de fout begaan van ze in een sauspot aan te bakken, maar doordat je dan een veel kleinere diameter hebt, beginnen ze eerder te koken dan te bakken. Gebruik dus een grote pan en zet het vuur hoog genoeg. Bak ze in elk geval maar kort, anders krijg je compote.
- Bewaar de peren op kamertemperatuur tot gebruik. Ook deze tip heb ik door eigen ervaring toegevoegd: als je de peren in de koelkast bewaart, stijft de boter waarin ze gebakken zijn weer op, en krijg je onaangename botervlokjes.
- Wees voorzichtig met de karamel. Zelf ben ik helemaal geen expert in het maken van karamel, maar op deze manier is het echt niet moeilijk. Blijf er wel bij, want eens de suiker begint te smelten, gaat het razendsnel. Neem dus meteen van het vuur. Raak de noten of de karamel in de pan niet aan, want deze is gloeiend heet. Als je de pan nadien laat weken met een beetje water, zal je deze gemakkelijk kunnen schoonmaken.
Ziezo, daarmee heb je alvast wat inspiratie voor een feestdessert. Deze panna cotta met ahornsiroop is snel, smaakvol én elegant. Ideaal voor de feestdagen!
In samenwerking met Campina.
Panna cotta met ahornsiroop en peer
Ingrediënten
- 7,5 g gelatineblaadjes (dat zijn 4,5 gelatineblaadjes van dr. Oetker)
- 500 ml volle room (min. 33% vetgehalte)
- 100 ml ahornsiroop
- 3 peren geschild en klokhuis verwijderd
- ½ vanillestok
- een klontje boter
- sap van ½ citroen
- 50 g pecannoten
- 1 el kristalsuiker
- ¼ tl fijn zeezout
- enkele blaadjes munt
Instructies
Maak eerst de panna cotta.
- Laat de gelatineblaadjes minstens 5 minuten weken in koud water. Laat goed uitlekken.
- Verwarm room en ahornsiroop samen op laag vuur. Laat niet koken.
- Neem van het vuur en los er de uitgelekte gelatine in op.
- Verdeel over de schaaltjes en laat minstens 4 u opstijven in de koelkast.
Bereid de garnituren.
- Snijd de peren in kwarten, en snijd elk kwart in 3 repen. Snijd nu in blokjes.
- Schraap het merg uit de vanillestok.
- Smelt een klontje boter in een koekenpan op middelhoog vuur.
- Bak er de blokjes peer samen met vanillemerg en -stok kort in aan.
- Blus met citroensap toe en neem van het vuur.
- Laat afkoelen tot kamertemperatuur.
- Rooster de pecannoten in een droge koekenpan op middelhoog vuur.
- Voeg suiker en zout toe, en laat zachtjes karamelliseren.
- Neem van het vuur zodra de suiker gesmolten is.
- Stort uit op een bord en laat volledig afkoelen.
- Hak fijn.
Werk de panna cotta af.
- Neem de panna cotta een half uur voor het serveren uit de koelkast.
- Verdeel er de peer en pecannoten over.
- Werk af met enkele muntblaadjes
- Serveer de panna cotta met ahornsiroop en peer.
Notities
Een lepeltje terug in de tijd
1 jaar geleden: Vijf makkelijke hapjes voor de feestdagen
3 jaar geleden: Kip met marsala en dragon
4 jaar geleden: Lamsgehaktballetjes met abrikoos
5 jaar geleden: 5 keer zelfgemaakt lekkers voor Sinterklaas
6 jaar geleden: Dorade met venkelsalade
7 jaar geleden: Wafels
Lekker hoor!
Dank je wel Anja!