Panna cotta met ahornsiroop en peer

21 november 2020 | Feestrecepten, Gesponsorde berichten, Home thema, Recepten

Een lepeltje lekkers gaat helemaal in kerstsfeer, met de feesttradities van collega-bloggers, binnenkort een culinaire winkelgids en vandaag het eerste feestrecept. Starten doe ik met een makkelijk dessert: panna cotta met ahornsiroop en peer.

Panna cotta met ahornsiroop en peer 2 kommetjes / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Panna cotta is niet meer of minder dan Italiaans voor “gekookte room”. En dat is letterlijk wat het is: je verwarmt de room met smaakmakers tot tegen het kookpunt, lost er gelatine in op en laat hem opstijven in de koelkast. Klassiek wordt vanille toegevoegd, ik kies hier voor ahornsiroop. Die geeft de room een karamelachtige smaak mee, die zelfs een beetje aan mokka doet denken. Erbij komen peer en krokante pecannoten, die ook een zout accent meekrijgen. Als je het geheel er in een elegante halve cirkel op schikt, heb je in geen tijd een feestelijk dessert voor je neus.

Peren in blokjes / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Alle tips op een rijtje:

  • Kies voor volle room. Ik gebruik hiervoor de kleine, rode busjes van Campina, die hebben voldoende smaak. Kom niet in de verleiding om lichte room te gebruiken: de smaak zal nooit zo vol zijn, en de hoeveelheid gelatine zal ook niet meer kloppen. In een gerecht met zo weinig ingrediënten moet je volop voor smaak gaan.
  • Weeg je gelatineblaadjes. Of bij gebrek aan nauwkeurige weegschaal: reken uit hoeveel je er nodig hebt. Gelatineblaadjes kunnen een verschillend gewicht hebben afhankelijk van het merk. Ik gebruikte die van dr. Oetker en had er 4,5 nodig, maar als je bijvoorbeeld gelatine van Vahiné gebruikt, heb je er maar 4 nodig. De meest gangbare maat is die van dr. Oetker: 12 blaadjes in een pakje van 20 g. Als je die koopt, kan je de verhoudingen in het recept aanhouden.
  • Stort de panna cotta in brede schaaltjes. Ik heb de panna cotta ook al eens in smallere potjes gemaakt, maar dan heb je bovenaan minder oppervlak om ze echt mooi af te werken. Schaaltjes met een brede opening, of zelfs een niet te groot diep bord, werken het mooist.
Panna cotta met ahornsiroop en peer lepel / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin
  • Bak de peren in een koekenpan. Ik heb al eens de fout begaan van ze in een sauspot aan te bakken, maar doordat je dan een veel kleinere diameter hebt, beginnen ze eerder te koken dan te bakken. Gebruik dus een grote pan en zet het vuur hoog genoeg. Bak ze in elk geval maar kort, anders krijg je compote.
  • Bewaar de peren op kamertemperatuur tot gebruik. Ook deze tip heb ik door eigen ervaring toegevoegd: als je de peren in de koelkast bewaart, stijft de boter waarin ze gebakken zijn weer op, en krijg je onaangename botervlokjes.
  • Wees voorzichtig met de karamel. Zelf ben ik helemaal geen expert in het maken van karamel, maar op deze manier is het echt niet moeilijk. Blijf er wel bij, want eens de suiker begint te smelten, gaat het razendsnel. Neem dus meteen van het vuur. Raak de noten of de karamel in de pan niet aan, want deze is gloeiend heet. Als je de pan nadien laat weken met een beetje water, zal je deze gemakkelijk kunnen schoonmaken.

Ziezo, daarmee heb je alvast wat inspiratie voor een feestdessert. Deze panna cotta met ahornsiroop is snel, smaakvol én elegant. Ideaal voor de feestdagen!

In samenwerking met Campina.

Panna cotta met ahornsiroop en peer 2 kommetjes / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Panna cotta met ahornsiroop en peer

Deze panna cotta met ahornsiroop en peer is snel, makkelijk en smaakvol. Een heerlijk feestdessert dat je volledig vooraf kan maken.
Nog geen beoordelingen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 30 minuten
Gang Nagerecht
Keuken Belgisch, Italiaans
Porties 6 personen

Ingrediënten
  

  • 7,5 g gelatineblaadjes (dat zijn 4,5 gelatineblaadjes van dr. Oetker)
  • 500 ml volle room (min. 33% vetgehalte)
  • 100 ml ahornsiroop
  • 3 peren geschild en klokhuis verwijderd
  • ½ vanillestok
  • een klontje boter
  • sap van ½ citroen
  • 50 g pecannoten
  • 1 el kristalsuiker
  • ¼ tl fijn zeezout
  • enkele blaadjes munt

Instructies
 

Maak eerst de panna cotta.

  • Laat de gelatineblaadjes minstens 5 minuten weken in koud water. Laat goed uitlekken.
    Ingrediënten panna cotta met ahornsiroop / www.eenlepeltjelekkers.be
    • Pin
  • Verwarm room en ahornsiroop samen op laag vuur. Laat niet koken.
  • Neem van het vuur en los er de uitgelekte gelatine in op.
  • Verdeel over de schaaltjes en laat minstens 4 u opstijven in de koelkast.

Bereid de garnituren.

  • Snijd de peren in kwarten, en snijd elk kwart in 3 repen. Snijd nu in blokjes.
    Peren in blokjes snijden / www.eenlepeltjelekkers.be
    • Pin
  • Schraap het merg uit de vanillestok.
  • Smelt een klontje boter in een koekenpan op middelhoog vuur.
  • Bak er de blokjes peer samen met vanillemerg en -stok kort in aan.
  • Blus met citroensap toe en neem van het vuur.
  • Laat afkoelen tot kamertemperatuur.
  • Rooster de pecannoten in een droge koekenpan op middelhoog vuur.
  • Voeg suiker en zout toe, en laat zachtjes karamelliseren.
  • Neem van het vuur zodra de suiker gesmolten is.
  • Stort uit op een bord en laat volledig afkoelen.
  • Hak fijn.

Werk de panna cotta af.

  • Neem de panna cotta een half uur voor het serveren uit de koelkast.
  • Verdeel er de peer en pecannoten over.
  • Werk af met enkele muntblaadjes
  • Serveer de panna cotta met ahornsiroop en peer.
    Panna cotta met ahornsiroop en peer lepel / www.eenlepeltjelekkers.be
    • Pin

Notities

Voorbereiden: je kan dit volledig vooraf bereiden. De panna cotta met ahornsiroop en de gekaramelliseerde noten kan je de dag voordien maken, de peren de dag zelf (bewaar ze op kamertemperatuur, zie de tips hierboven).
Trefwoord ahornsiroop, dessert, feestrecept, munt, panna cotta, pecannoten, peer
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Een lepeltje terug in de tijd

1 jaar geleden: Vijf makkelijke hapjes voor de feestdagen
3 jaar geleden: Kip met marsala en dragon
4 jaar geleden: Lamsgehaktballetjes met abrikoos
5 jaar geleden: 5 keer zelfgemaakt lekkers voor Sinterklaas
6 jaar geleden: Dorade met venkelsalade
7 jaar geleden: Wafels

  • Vijf makkelijke hapjes voor de feestdagen_landscape / www.eenlepeltjelekkers.be
    • Pin
  • Kip met marsala en dragon / www.eenlepeltjelekkers.be
    • Pin
  • Lamsgehaktballetjes met abrikoos / www.eenlepeltjelekkers.be
    • Pin
    • Pin
  • Dorade met venkelsalade / www.eenlepeltjelekkers.be
    • Pin
    • Pin

Annelies Vermeir - Een Lepeltje Lekkers / www.eenlepeltjelekkers.be

Welkom! Ik ben Annelies en woon samen met mijn man en twee dochters van 12 en 15 in Gent. Op Een lepeltje lekkers deel ik verrassende recepten die verrassend snel op tafel staan. Comfort food, maar dan in een eigentijds jasje. Elegant, smaakvol en nét dat tikkeltje anders.

Mis geen enkel bericht: ontvang ze rechtstreeks in je mailbox!

Voeg je bij 1.750 andere abonnees

Nog enkele feestrecepten

Ijstaart met bosbessen, appel en pistache

Ijstaart met bosbessen, appel en pistache

Op zoek naar een indrukwekkend dessert voor de feesten, dat je makkelijk voor een grote groep kan maken? Deze ijstaart met bosbessen, appel en pistache is precies wat je nodig hebt! Of je nu een uitgebreid feest geeft of gewoon veel gasten verwacht, deze ijstaart...

Hapje met pompoen, basilicum en ricotta

Hapje met pompoen, basilicum en ricotta

Ben je op zoek naar een feestelijk hapje met pompoen dat zowel smaakvol als elegant is? Deze knapperige filodeegrolletjes met een romige vulling van pompoen, ricotta en basilicum zijn een schot in de roos. Het filodeeg zorgt voor een heerlijk krokante buitenkant,...

Kip met druiven en marsala

Kip met druiven en marsala

Deze kip met druiven en marsala is een origineel hoofdgerecht voor de feesten: je kan het bijna volledig vooraf klaarmaken, en het ziet er prachtig uit. Het is daarenboven een verrassend gerecht dat je niet overal op tafel ziet staan. En de smaak? Die is niet te...

Zalm met granaatappel en gember

Zalm met granaatappel en gember

Deze zalm met granaatappel en gember is hét ideale hoofdgerecht voor de feestdagen. Het kost je weinig moeite, je kan het grotendeels vooraf klaarmaken en het ziet er feestelijk uit met die robijnrode granaatappelpitjes en de groene kruiden. Ik vind het altijd een...

2 Reacties

  1. Anja

    Lekker hoor!

    Antwoord

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest