Taart van Griekse yoghurt met bosbessencompote

Taart van Griekse yoghurt met bosbessencompote / www.eenlepeltjelekkers.be

Mijn favoriete ontbijt is zonder twijfel zelfgemaakte granola met yoghurt en een lepeltje bosbessenconfituur. Als ik geen confituur in huis heb, neem ik verse bosbessen en voeg ik een scheutje ahornsiroop toe. De combinatie van de krokante noten, zoete vruchten en smeuïge zuivel maakt elke ochtend een feest. Het idee om er een dessert van te maken, speelde al langer door mijn hoofd. En toen ik de vraag kreeg van Kinovy om hun poedergelatine uit te testen, wist ik meteen wat ik wilde proberen. En zo ontstond deze taart van Griekse yoghurt met bosbessencompote.

Kinovy is extra handig omdat de gelatine niet geweekt, en niet in warme vloeistof opgelost moet worden. Je kan hem dus rechtstreeks toevoegen aan de vulling. Ik heb hem in dit geval door de karnemelk geroerd: één minuut mixen en klaar! Zo kon ik meteen verder met de rest van het recept, er komt geen kookpot – en in dit geval ook geen oven – aan te pas.

Taart van Griekse yoghurt met bosbessencompote - bovenaanzicht / www.eenlepeltjelekkers.be

Ik heb bewust gekozen om de taart niet te zoet te maken: de bodem heeft genoeg karakter, en de bosbessencompote voldoende zoetigheid om het geheel in balans te brengen. De yoghurtvulling is smeuïg, vederlicht en zacht… Het perfecte vieruurtje om het einde van de vakantie te vieren, als je het mij vraagt!

In samenwerking met Kinovy.
De tekst, opinies en recepten zijn de mijne. Ik werk enkel samen met merken en producten die ik zelf zou kopen, en waarvan de kwaliteit en filosofie aansluit bij Een lepeltje lekkers. Voor vragen over samenwerkingen: neem gerust contact op.  

Een lepeltje terug in de tijd
1 jaar geleden: 22 verrassende courgette recepten
2 jaar geleden: Courgette-komkommersoep met kruidenroom
3 jaar geleden: Schelvis in papillotte met courgette, wortel en tomaat
4 jaar geleden: Pasta alla norma

Wat heb jenodig?

Voor een springvorm van 20 cm diameter

Voor de bodem
70 g boter
140 g lekkere granola met noten

Voor de vulling
650 g Griekse yoghurt
5 el ahornsiroop
zaadjes van 2 vanillestokjes
6 zakjes Kinovy poedergelatine
150 ml karnemelk op kamertemperatuur
250 ml koude room (minstens 35% vetgehalte)

Voor de bosbessencompote
250 g bosbessen
60 g vanillesuiker
2 el citroensap

Voor de afwerking (indien gewenst)
bosbessen, gehalveerd
takjes munt
eetbare bloemen

Hoe ga je tewerk?

Ingrediënten taart van Griekse yoghurt met bosbessencompote / www.eenlepeltjelekkers.be

Smelt de boter op zacht vuur.
Voeg toe aan de granola en maal in een foodprocessor met het hakmes. Het blijft een vrij grof en brokkelig mengsel, maar maak je geen zorgen: dit zorgt net voor een heerlijk krokante bodem.
Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier. Dat doe je door een bakpapier over de ronde bodem te leggen, en er dan ring op vast te klikken. Het is niet nodig het bakpapier bij te knippen, want straks ga je de taart toch volledig ontvormen.
Stort het granola-boter mengsel in de springvorm en wrijf met de bolle kant van een lepel plat tot de hele bodem bedekt is met een dun laagje.
Zet in de koelkast om op te stijven terwijl je de vulling bereidt.

Bodem vullen en laten opstijven / www.eenlepeltjelekkers.be

Roer de yoghurt los met ahornsiroop en vanille tot je een smeuïg, ivoorkleurig mengsel zonder klonters bekomt.
Voeg het gelatinepoeder toe aan de karnemelk en mix 1 minuut tot volledig glad. (Let op: als je geen Kinovy poedergelatine gebruikt, moet je de karnemelk waarschijnlijk verwarmen. Check de verpakking voor instructies.)
Meng door de yoghurt.
Klop de room op tot yoghurtdikte en spatel luchtig door de yoghurt.
Giet de vulling op de granolabodem in de springvorm, tik enkele keren tegen het aanrecht om eventuele luchtbellen te verwijderen, en laat minstens 1 uur opstijven in de koelkast.

Vulling op de bodem gieten / www.eenlepeltjelekkers

Maak intussen de bosbessencompote.
Verwarm de bosbessen met suiker en citroensap op middelhoog vuur.
Laat 5 minuten zachtjes pruttelen.
Neem van het vuur en laat afkoelen tot kamertemperatuur. De compote blijft vrij vloeibaar, maar dat is ook de bedoeling.
Bewaar tot gebruik in de koelkast.

Ontvorm de taart: ga met een mes langs de rand van de springvorm om de taart van de randen los te maken. Open de springvorm voorzichtig en verwijder de ring. Schuif je mes zorgvuldig tussen de bodem en het bakpapier, om ze van elkaar los te maken. Laat de taart nu zachtjes van het bakpapier op een taartschotel schuiven.
Lepel er de bosbessencompote op en werk af met gehalveerde bosbessen, munt en eetbare bloemen. Geef de rest van de compote erbij in een apart kommetje, zodat de gasten zichzelf kunnen bedienen.

(Ik gebruik deze aanpak énkel als de taart op tafel komt tijdens een feestje waar ik indruk wil maken. Als we de taart op een doordeweekse zondag eten, lepel ik er alle compote gewoon op – ook al loopt die dan van de randen – en ga ik écht niet frutselen met eetbare bloemen en munt. Ik geef het maar even mee…)

Serveer de taart van Griekse yoghurt met bosbessencompote.

Taart van Griekse yoghurt met bosbessencompote / www.eenlepeltjelekkers.be

Print Friendly, PDF & Email

4 thoughts on “Taart van Griekse yoghurt met bosbessencompote

  1. Ziet er heerlijk uit! Gebruik je granola van de winkel of zeLfgemaakt? 6 zakjes lijkt zoveel? Klopt dit en kan ik het ook vervangen door 6 blaadjes gelatine? Je blog is heel tof, leuke receptjes!

    1. Ik gebruik zelfgemaakte, maar met een van de supermarkt die je lekker vindt kan het zeker ook!
      Zes zakjes Kinovy komt inderdaad overeen met 6 blaadjes gelatine.
      Veel succes & bedankt voor het compliment, dat doet mij plezier! 😊

Laat me weten wat je ervan vindt!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.