Er zijn maar weinig keukenhulpjes die ik dagelijks gebruik. De meeste blijven na mijn initieel enthousiasme en de daaraan gekoppelde koopwoede ongebruikt in de kast liggen. Uitzonderingen in die lijst zijn mijn Global chef mes, twee Microplane raspen en mijn bamix. Wat ze allemaal gemeen hebben? Ze zijn eenvoudig te gebruiken, vergen niet veel afwas en doen simpelweg wat je van hen verwacht.
Neem nu de bamix. Hij neemt slechts een klein plaatsje in op mijn aanrecht, maar een grote in mijn keuken. Soep fluweelzacht mixen, slagroom kloppen van magere (!) melk, mayonaise roeren in 20 seconden, uien snijden, deeg maken, wortels raspen, noten en kruiden hakken: hij kan het allemaal. En het beste van allemaal? Na gebruik spoel ik hem gewoon even af onder de warme kraan, en ik kan hem alweer opbergen voor een volgende taak.
Hij heeft mij trouwens goed geholpen om deze snelle snickers ijstaart te maken. Slagroom klopt hij in een handomdraai lobbig, zelfs een grote hoeveelheid. Bij mijn vroegere handmixer moest ik regelmatig wisselen van hand omdat mijn duim begon pijn te doen van op de knop te drukken. Dat is nu verleden tijd: een dikke minuut laten draaien en langzaam langs de rand van je maatbeker omhoog trekken, en klaar is kees!
Voor deze ijstaart startte ik van de klassieke smaken van snickers: pinda, karamel, vanille en chocolade. Ik voegde boterwafels toe, voor wat extra beet, en voldoende zout om het geheel spannend te houden. Ik geef het toe: het is een beetje decadent, maar van tijd tot tijd mag dat toch, niet?! Binnen het half uur is je keuken trouwens alweer opgeruimd, en moet je enkel nog een aantal uur geduld proberen oefenen voor je kan proeven. Een zoete zonde zonder weerga…
In samenwerking met bamix.
Snelle snickers ijstaart
Equipment
- mixer
- cakevorm
Ingrediënten
- 800 ml slagroom minstens 35% vetgehalte, gekoeld
- 1 vanillestok alleen de zaadjes
- 1 eetlepel bloemsuiker
- 1/2 theelepel fleur de sel
- 175 g boterwafels bijv. Jules Destrooper
- 180 g gezouten pinda’s
- 250 g dulce de leche
Voor de afwerking
- 100 g pure chocolade
- 2 eetlepels melk
- 40 g gezouten pinda’s grof gehakt
Instructies
- Klop de room met vanille en bloemsuiker lobbig tot yoghurtdikte (met de klopper).
- Roer er de fleur de sel door.
- Bekleed een cakevorm met plasticfolie.
- Spatel er een bodempje room in.
- Leg daarop een laag boterwafels en verdeel er 1/3 van de pinda’s over.
- Spatel er 1/3 van de room op.
- Lepel er drie eetlepels dulce de leche bij, en marmer door de room met een koffielepel.
- Herhaal tot alle ingrediënten opgebruikt zijn, en eindig met een laag room met dulce de leche.
- Dek goed af met plasticfolie en zet minstens 6u, maar liefst een hele nacht in de vriezer.
- Neem de ijstaart uit de vriezer en keer om op een taartplateau. Verwijder de folie.
- Smelt de chocolade samen met de melk in de microgolfoven. Roer glad.
- Spatel de chocolade over de ijstaart en strijk glad met een (palet)mes.
- Verdeel er de gehakte pinda’s over.
- Serveer de snelle snickers ijstaart.
Kun je de ijstaart ook nog eens in de diepvries steken als de chocolade er op is gedaan? Of moet dit gedaan worden net voor het opdienen?
Zeker, dat is geen probleem!
waaauuuuww dat ga ik zeker eens maken!
???
Ik ga dit zeker ook proberen. Ik heb trouwens dit weekend de Aziatische krabkoekjes gemaakt en ze waren een reuzesucces!
Leuk om te horen! En veel succes met de snickers ijstaart! ?
Omg…dat ziet er veeeeel te lekker uit!!! Dat ga ik zeker eens maken voor het volgende familiefeest, het water loopt me nu al in de mond!
Hahaha, laat ns weten wat jullie ervan vonden!