Mooie ingrediënten… ze hebben bij mij altijd een stapje voor. Seizoensgroenten en -fruit die met liefde geteeld zijn, met respect voor de natuur en met een niet aflatende passie: dat proef je gewoon. Nu heb ik zelf het geluk dat ik heel wat groenten kan gebruiken uit de moestuin van mijn ouders: kraakvers van het land, in alle vormen, kleuren en smaken. Maar er is ook een oplossing voor wie deze luxe niet heeft: eFarmz!
eFarmz levert producten recht van bij de boer. Ze zijn niet industrieel geproduceerd of behandeld, komen meestal van lokale boeren en hebben soms zelfs een bio-label. Je bestelt voor maandagmiddag en krijgt donderdag alles aan huis (of op kantoor) geleverd. Het vervoer gebeurt daarenboven ecologisch, en de verpakking wordt tot een minimum beperkt. Als je dat wenst, kan je een abonnement nemen, maar het kan ook zonder. Gemakkelijker kan haast niet.
Ik moet zeggen dat ik enorm blij word van deze online boerenmarkt: seizoensproducten van kleinschalige producenten, rechtstreeks van het land tot in je keuken, wat wil je nog meer? Alles wordt mooi op tijd (je krijgt vooraf een sms met de geschatte levertijd) en goed gekoeld geleverd. En de kwaliteit is top: kraakverse groenten en blozend fruit, vacuümverpakte vis en vlees en ambachtelijke zuivel.
Ik ging aan de slag met de groenten, en maakte een pittige zoete aardappelsoep met tomaat. In geen tijd op tafel, en toch lekker verrassend: het is intussen zowat mijn handelsmerk geworden. Werk het geheel af met een toefje crème fraiche en wat frisgroene tuinkruiden, en het bescheiden soepje ziet er meteen feestelijk uit!
In samenwerking met eFarmz
Zoete aardappelsoep met tomaat
Equipment
- soeppot
- blender
- passe-vite of fijne zeef
Ingrediënten
- olijfolie
- 3 uien grof gesneden
- 1 teentje look grof gesneden
- 6 stengels witte selder grof gesneden
- 3 wortels grof gesneden
- 3 preien alleen het wit, grof gesneden
- 70 g tomatenpuree
- 1 theelepel harissa
- 2 laurierblaadjes
- 1 theelepel gedroogde tijm of enkele takjes verse
- 1 kg zoete aardappels geschild en in stukken gesneden
- 500 g tomatenblokjes in blik
- 1,5 l groentenbouillon
- peper en zout
Voor de afwerking
- tuinkruiden fijngehakt
- 150 ml slagroom
- zwarte peper van de molen
Instructies
- Verhit een scheutje olijfolie in een soepkom.
- Stoof er ui en look in aan tot glazig.
- Voeg selder, wortel en prei toe en stoof tot alle stukjes wat zachter zijn.
- Voeg tomatenpuree, harissa, laurier en tijm toe en bak 1 minuut.
- Doe er zoete aardappel, tomatenblokjes en groentenbouillon bij.
- Breng aan de kook, dek af met een deksel en laat minstens 20 minuten zachtjes pruttelen.
- Verwijder de laurierblaadjes (en ev. tijmtakjes) en mix de soep fijn.
- Draai door de passe-vite.
- Proef en kruid naar smaak bij met peper en zout.
- Verdeel de soep over kommetjes.
- Werk af met tuinkruiden, een lepeltje slagroom en wat versgemalen zwarte peper.
Eentje om uit te proberen, bedankt om te delen!
Onmiddellijk uitgeprobeerd: toppertje! Ik heb wel een zeef gebruikt i.p.v de passevite.
Leuk om te lezen & blij dat het gesmaakt heeft! x