De zon deze week heeft wonderen gedaan. Samen met de hemel klaarde mijn hoofd op, en leek ook daar de grijsheid eindelijk weggetrokken. Het is dan misschien nog geen lente, het vóelt toch al een beetje zo. En wat is er beter om dat ontluikend vrolijke gevoel te vieren dan deze zonnige kaastaart met mango, limoen en kokos.
De smaken zijn die van de Caraïben en het verre Oosten, maar de basisingrediënten zijn op en top Vlaams: plattekaas en spritsen. De koekjes worden verkruimeld tot een brosse bodem; bij de plattekaas voeg ik kokosroom, limoen en ahornsiroop om de exotische karamelsmaak van de mango te ondersteunen. Die combinatie van zoet, zuur en fris maakt het feest compleet.
Het ingrediëntenlijstje is beperkt en de handelingen zijn allesbehalve moeilijk, maar ik lijst hier graag nog wat extra tips op.
- Maak de kokosroom van kwaliteitsvolle kokosmelk. Ik gebruik de blikjes van 400 ml van het merk Delhaize. Sowieso moet de kokosmelk die je gebruikt minstens 70% kokos bevatten. Zet het blikje kokosmelk 24 u in de koelkast. Open het dan voorzichtig en schep er 200 g van het dikke gedeelte af. Dit is de kokosroom. Klop luchtig op tot de room even dik is als de plattekaas en volledig glad geklopt is (zonder stukjes). Het waterige gedeelte kan je zo opdrinken of door een milkshake mixen.
- Gebruik volle plattekaas. Deze heeft meer smaak en is ook dikker. Ik gebruik de 100% natuurlijke plattekaas van Campina.
- Weeg de gelatine af. Niet alle gelatineblaadjes wegen evenveel. Ik heb hier blaadjes van dr Oetker gebruikt, die wegen +/- 1,7 g per stuk (een pakje van 20 g met 12 blaadjes). Gebruik je andere gelatine, neem dan meer of minder blaadjes zodat je hetzelfde gewicht bekomt.
- Week de gelatine minstens 10 minuten in koud water. Zo worden de blaadjes mooi zacht en kan je ze makkelijk oplossen in de warme vloeistof. Schud ze vooraf wel even uit om het overtollige water te verwijderen.
- Creëer een kunstig marmereffect voor een extra mooie afwerking. Dit gaat het gemakkelijkste als je de mangopuree op verschillende plaatsen op de plattekaas lepelt, en er dan met de achterkant van een lepel of met een satéstokje enkele keren door gaat. De kunst zit hem in het op tijd stoppen. Anders krijg je een egaal zachtgele toplaag. Ook niet verkeerd, maar iets minder mooi.
Veel meer valt er niet te zeggen. Haal de zon in huis met deze kaastaart met mango, limoen en kokos en waan je in verre oorden. Smakelijk!
In samenwerking met Campina.
Kaastaart met mango, limoen en kokos
Equipment
- foodprocessor
- bakvorm van +/- 25 cm op 18 cm
- bakpapier
- mixer
- staafmixer of blender
- zeef
Ingrediënten
Voor de bodem
- 220 g zandkoekjes type sprits
- 100 g boter gesmolten
Voor de plattekaasvulling
- 3 blaadjes gelatine 1,7 g per blaadje (dr Oetker)
- 200 g kokosroom 24 u gekoeld in de koelkast, zie tips onderaan
- 500 g volle plattekaas
- 2 limoenen alleen het sap
- 90 ml ahornsiroop
Voor de mangopuree
- 1 blaadje gelatine 1,7 g per blaadjes (dr Oetker)
- 200 g mango geschild en in blokjes gesneden
- 1 el ahornsiroop
- 1/8 tl fijn zeezout
Instructies
Voor de bodem:
- Verkruimel de zandkoekjes in de kom van een foodprocessor en giet er de gesmolten boter bij.
- Laat de machine draaien tot je de textuur van nat zand bekomt.
- Bekleed de bakvorm met bakpapier en stort er de koekjeskruimels in.
- Verdeel met de bolle kant van een lepel over de bodem en strijk glad.
- Zet de vorm in de koelkast.
Voor de plattekaasvulling:
- Week 3 gelatineblaadjes in koud water.
- Schep de kokosroom in een mengkom en klop met de mixer luchtig op tot yoghurtdikte.
- Klop er de plattekaas door tot een gladde crème.
- Verwarm limoensap en ahornsiroop al roerend tot tegen de kook aan.
- Neem van het vuur, laat de gelatineblaadjes uitlekken en roer ze door het limoenmengsel tot volledig opgenomen.
- Laat licht afkoelen en spatel door de plattekaas.
- Giet het mengsel op de koekbodem.
Voor de mangopuree:
- Laat het gelatineblaadje weken in koud water.
- Mix de mangoblokjes samen met ahornsiroop en zeezout helemaal glad met de staafmixer of in een blender.
- Breng op zacht vuur onder voortdurend roeren aan de kook en laat enkele minuten doorkoken.
- Neem van het vuur, laat het gelatineblaadje uitlekken en roer door de warme mangopuree tot volledig opgenomen.
- Zeef en laat afkoelen tot kamertemperatuur.
Voor de afwerking:
- Lepel de mangopuree op de plattekaasvulling en ga er een paar keer door met de achterkant van een lepel zodat je een marmereffect bekomt.
- Laat de kaastaart minstens 4 uur, en liefst een hele nacht, opstijven in de koelkast.
- Serveer.
Notities
- Maak de kokosroom van kwaliteitsvolle kokosmelk. Ik gebruik de blikjes van 400 ml van het merk Delhaize. Sowieso moet de kokosmelk die je gebruikt minstens 70% kokos bevatten. Zet het blikje kokosmelk 24 u in de koelkast. Open het dan voorzichtig en schep er 200 g van het dikke gedeelte af. Dit is de kokosroom. Klop deze luchtig op tot hij ongeveer even dik is als de plattekaas en volledig glad geklopt is (zonder stukjes).
- Gebruik volle plattekaas. Deze heeft meer smaak en is dikker. Ik gebruik de 100% natuurlijke plattekaas van Campina.
- Weeg de gelatine af. Niet alle gelatineblaadjes wegen evenveel. Ik heb hier blaadjes van dr Oetker gebruikt, die wegen +/- 1,7 g per stuk (een pakje van 20 g met 12 blaadjes). Gebruik je andere gelatine, pas de hoeveelheid blaadjes dan aan, zodat je hetzelfde gewicht bekomt.
- Week de gelatine minstens 10 minuten in koud water. Zo worden de blaadjes mooi zacht en kan je ze makkelijk oplossen in de warme vloeistof.
- Creëer een marmereffect. Dit gaat het gemakkelijkste als je de mangopuree op verschillende plaatsen op de plattekaas lepelt, en er dan met de achterkant van een lepel, of met een satéstokje, enkele keren doorgaat. De kunst zit hem in het op tijd stoppen. Anders krijg je een egaal gele toplaag. Ook niet verkeerd, maar iets minder mooi.
Een lepeltje terug in de tijd
1 jaar geleden: Citroencake met plattekaas en vanille
2 jaar geleden: Thaise biefstuksalade met ingelegde groenten
3 jaar geleden: Snelle lasagne met chorizo en oregano
4 jaar geleden: Appeltaart met hazelnotenfrangipane
5 jaar geleden: Gele paprikasoep
6 jaar geleden: Flan karamel met kokos, sinaasappel en witte chocolade
7 jaar geleden: Hasselback potatoes, geserveerd met rosbief, marsalasaus en witlofsalade
Ik ga hem deze week nog eens maken! Zou het ook met de vegan kokos yoghurt van Delhaize gaan? Er zit wel maar 55% kokos in…
Dag Linde, zou je de kokosyoghurt gebruiken om de kokosroom te vervangen? Of om de plattekaas te vervangen?
Overheerlijk en kunstig zelfs vind ik
Dank je wel Stefan! ☺️
Ziet er weer heerlijk uit.
Dank je wel! ☺️
Heb hem deze namiddag gemaakt om morgen te trakteren voor de collega’s, ben reuze benieuwd en hoop dat hij lekker is!
Oh, zo spannend! Ik ben er zeker van dat je zal scoren, Linde ;).
Veel plezier morgen! x
Laaiend enthousiast waren ze! Heb ooit ook eens de aardbeiemtaart met pistachenootjes gemaakt… De koek was heeeel crunchie… Maar ook OVERHEERLIJK!
Wat leuk om te horen! Bedankt om iets te laten weten Linde, dat maakt mijn dag weer goed! 🙂