Een lepeltje lekkers feestmenu 2023

17 december 2023 | Feestrecepten, Recepten

Oh ja, hier zijn we dan met het grote Een lepeltje lekkers feestmenu 2023! Het is altijd fijn om voor de samenstelling van mijn feestmenu eens door de recepten te gaan die ik hier door de jaren heen verzameld heb. En dat zijn intussen 10 volle jaren… Ik kan het bijna niet geloven! In oktober 2013 stuurde ik mijn eerste bericht de wijde wereld in, en nu, 10 jaar later, doe ik het nog altijd met evenveel plezier.

Een lepeltje lekkers feestmenu 2023
  • Pin

En dat zie je aan dit menu! Stuk voor stuk lekkere, creatieve recepten die in de meeste gevallen makkelijk vooraf te maken zijn. Blader, lees en geniet, en stel daarna op het gemak – met een warme tas thee en naast de fonkelende lichtjes van de kerstboom – jouw menu samen. Veel plezier!

Originele hapjes om de smaakpapillen wakker te schudden

Niks leukers dan uitgebreid aperitieven! En ik heb genoeg receptinspiratie om zowel met kerst als met nieuwjaar een tafel voor lekkers voor je gasten klaar te zetten.

Als drankje zou ik je graag voorstellen om mimosa met bloedsinaasappel te serveren: het ziet er leuk en feestelijk uit, en iedereen lust het. Erbij komt dan een waar hapjesfestijn. Zot van scampi? Ga voor dit hapje met scampi, curry en appel, deze frisse gegrilde gamba’s met mangosalsa of dit hapje met avocado en scampi dat hier ook élk jaar op het menu komt.

In de categorie van de dips zou ik je mijn dip van pompoen met mango en kokos, en dit leuke geitenkaastorentje met rucolapesto aanraden. Geef er verschillende crackers en rauwe groenten bij, en je hebt een makkelijk gerecht dat iedereen kan plezieren.

Hou jij van klassiekers? Ook dan heb ik heel wat inspiratie op deze website staan. Een allemansvriend zoals dit hapje met zalm en dille kan niet ontbreken, en ook de kinderen zullen smullen van dit hapje met garnalen en de beste cocktailsaus, deze Griekse gehaktballetjes met yoghurtdip en mijn brielolly’s met cranberry.

Als je liever iets origineler uit de hoek komt, moet je zeker dit feestglaasje met gerookte sprot, deze elegante coquilles met pompelmoes en granaatappel, mijn hapje met witlof, brie en sinaasappel of een kommetje vol gemarineerde feta met aubergine eens proberen.

  • Hapje met witlof, brie en sinaasappelsalsa / www.eenlepeltjelekkers.be
    • Pin
  • Feestglaasje met gerookte sprot en mierikswortel
    • Pin
  • Coquilles met pompelmoes en granaatappel in 3 glaasjes als feesthapje
    • Pin
  • Gemarineerde feta met aubergine
    • Pin

Veel eters over de vloer? Maak het jezelf gemakkelijk met mijn feestelijke aperitiefplank: succes gegarandeerd!

Feestelijke aperitiefplank / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Voorgerechten om duimen en vingers af te likken

Iedereen gaat aan tafel en krijgt zin om het feestmaal te starten. En terecht: met mijn recepten kan je heel wat originele voorgerechten op tafel zetten.

In de categorie van de “gravad lax” heb ik hier intussen drie variaties verzameld: allemaal even gemakkelijk en minstens 3 dagen op voorhand te maken. Probeer bijvoorbeeld zalm in gin-tonic met mierikswortelsaus of mijn feestelijke gravad lax met granaatappel en zure room. Mag het nog iets creatiever, ga dan voor een Aziatische gravad lax met komkommersalade: heerlijk gewoon. Ook met zalm, maar toch iets anders, is deze warmgerookte zalm met gemarineerde venkel. Extra mooi te presenteren in een serveerring!

Fan van coquilles, net als ik? Dan kan ik je misschien wel verleiden met deze heerlijke coquille met bloemkool, ham en hazelnoten, of een carpaccio van coquille met pompoen en curry. In dezelfde stijl kan je ook deze ceviche van zeebaars met avocado op het menu zetten. Liever Aziatisch? Dan moet je mijn Thaise tonijntartaar met mango eens proberen.

Hou je meer van klassiekers? Geen probleem, wij zijn er hier thuis ook zot van! Ga voor een rösti met gerookte zalm, citroenroom en kappertjes of mijn tomaat-garnaal in een nieuw kleedje: klassiek maar toch verfijnd en modern gepresenteerd!

Soepen met elegante toppings

Een eenvoudig soepje kan je zó opleuken met wat originele toppings. Meteen party-proof, zeg maar!

Venkelsoep met prei en grijze garnalen
  • Pin

Mijn nieuwste aanwinst is deze venkelsoep met prei en grijze garnalen: makkelijk te maken maar zo feestelijk om te serveren. Hetzelfde kan gezegd worden van deze soep van peterseliewortel die ik afwerk met gerookte zalm, of mijn komkommersoep met gerookte forel. Leuk, zelfs als hapje is deze pompoensoep met room en speculaaskruiden: geserveerd in een glaasje met zo’n grote dot slagroom erop, ziet het er echt heel feestelijk uit.

Originele hoofdgerechten voor je feestmenu

Niets mis met kalkoen, als je het mij vraagt! Makkelijk klaar te maken, en je kan er je hele tafelgezelschap een plezier mee doen. Maar ik kies dan wel graag voor een originele bereiding, zoals kalkoen met speculoos en cranberry’s, of geglaceerde kalkoen met sinaasappel en dragon.

Graag ander gevogelte? Ga dan eens voor deze parelhoen met sinaasappel en cranberry’s: prachtig om te serveren en zó lekker. Heerlijk trouwens met zo’n schotel krokante aardappels met look en tijm, en eens wat anders dan de traditionele kroketten.

Everzwijnfilet met rozemarijn en whisky / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Mag het toch wat klassieker zijn? Zet dan deze everzwijnfilet met rozemarijn en whisky op je feestmenu. Lekker met een stronkje langzaam gestoofd witlof en – waarom niet – goudbruin gebakken kroketten.

Liever vis op je feesttafel? Ik kan je deze zalm in de oven met honing-mosterdglazuur aanraden. Je bestrijkt de zalm met een eenvoudig glazuur en zet hem dan een dik kwartier in de oven: meer is er niet aan. Ook origineel is mijn zeebaars met pompoenpuree en zeekraal. Modern, elegant en licht: perfect voor een goedgevuld feestmenu. De laatste op mijn lijstje is een chowder met kabeljauw en langoustine: helemaal vooraf te bereiden en dan op “le moment suprême” af te werken. Een ideaal feestgerecht dus!

Desserts om duimen en vingers van af te likken

Voor velen het leukste onderdeel van het feestmenu: het dessert! En voor heel wat lezers hoort daar ook chocolade bij. Wel: I’ve got you covered! Mijn chocoladedessert met mango en passievrucht staat zonder gedoe op tafel, en toch is het een echte crowdpleaser. Als je meer fan bent van witte chocolade, kan je witte chocolademousse met aardbeien of flan karamel met kokos, sinaasappel en witte chocolade op je feestmenu zetten. Als het nóg gemakkelijker mag, kan je voor dit snel dessert met chocolade en koffie gaan: gebaseerd op de klassieke smaken van een tiramisu, maar dan in een ander jasje.

Om op het thema van de tiramisu door te gaan, kan je misschien mijn exotische tiramisu met mango, passievrucht en kokos, of deze prachtige witte tiramisu met plattekaas en rum kiezen.

Als je houdt van nagerechten in glaasjes, dan kan je niet om dit eenvoudig dessert met mango en passievrucht heen: zo mooi om te serveren, en stiekem toch super eenvoudig. Een gerecht naar mijn hart, en niet enkel naar het mijne, want dit is intussen één van de meest bekeken recepten op mijn website! Een andere kanshebber is deze kaastaart in een glas: makkelijk om vooraf te maken en leuk om te serveren.

Kan ijs voor jou niet ontbreken op een feestmenu? Dan kan ik je nog twee lekkere recepten aanraden. Mijn kokosijs met gegrilde ananas en limoensiroop brengt wat zon op tafel, terwijl mijn ijstaart met chocolade en kokos je net terugvoert naar lang vervlogen tijden.

Voor wie houdt van een uitdaging, kan ik tot slot deze speculaasmousse met peperkoek voorstellen: het vraagt wat inspanning, maar het resultaat is ernaar. Deliciozo!

Gebak om je feestmenu in schoonheid af te sluiten

Alsof het nog niet genoeg is, heb ik ook nog enkele prachtige taarten voorzien. Ik trap dit hoofdstuk af met mijn veenbessentaart met oreo’s. Hoe mooi ziet die eruit?! En als je dan weet dat er geen oven aan te pas komt… Tja, dan wil je die toch proberen, niet?

Mijn recentste pronkstuk is deze taart met veenbessen en sinaasappel: op een krokante en kruidige bodem komt eerst een laag veenbessencompote, waarop dan een zeer zachte crème van room en sinaasappel komt. Heerlijk én makkelijk mooi te versieren met wat verse cranberry’s, enkele takjes rozemarijn en wat sterren uit overgebleven taartdeeg.

En tot slot is er ook nog mijn cappuccino kerstcake van pandoro: ideaal voor wie niet graag bakt, want je vertrekt gewoon van een kant-en-klare pandoro. Als dat niet handig is.

En tot slot…

Dit was het dan! Mijn Een lepeltje lekkers feestmenu 2023! Mooi om zoveel receptinspiratie te verzamelen door de jaren heen, en het doet mij deugd om het allemaal nog eens op een rijtje te zien. 🙂

Ik wens jullie oprecht fijne feestdagen toe. Bedenk dat het absoluut niet gaat over wat er op tafel komt – al spreek ik zo misschien tegen mijn eigen winkel – maar veel meer over wie er rond die tafel zit. Koester de mensen rondom jou, ze zijn goud waard.

Prettig eindejaar!
Annelies x

Nog enkele feestrecepten

Krabkoekjes met mango-currysaus

Krabkoekjes met mango-currysaus

Deze krabkoekjes met koriander en chili zijn een origineel hapje bomvol smaak. De frisse mango-currysaus die ik erbij serveer, zorgt voor nóg meer pit. Heerlijk bij een fruitige mocktail, of een ijskoud glas rosé. Nu we toch al af en toe een streepje zon krijgen, is...

Chowder met kabeljauw en langoustine

Chowder met kabeljauw en langoustine

Dit jaar heb ik voor een hoofdgerecht met vis gekozen om mijn kerstmenu af te werken. Deze chowder met kabeljauw en langoustine is een feestelijk gerecht, dat verfijnd smaakt en er prachtig uitziet. Werk af met wat zeekraal, viseitjes en een bladerdeegkoekje, en je...

Taart met veenbessen en sinaasappel

Taart met veenbessen en sinaasappel

Deze taart met veenbessen en sinaasappel past perfect bij kerst: de bodem is heerlijk kruidig door toevoeging van gember en kaneel, de veenbessen zorgen voor wat zoetigheid, en de frisse roomtopping maakt het geheel luxueus en smeuïg. Afwerken met extra veenbessen,...

Exotische tiramisu met mango, passievrucht en kokos

Exotische tiramisu met mango, passievrucht en kokos

Deze exotische tiramisu is een originele variant van de klassieker. De koekjes worden geweekt in een mengsel van kokosmelk en witte rum, de mascarpone krijgt een vleugje limoen mee, en tussen de lagen komen fijne blokjes mango, passievruchtenpulp en geroosterde kokos....

0 reacties

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest