Het lepeltje lekkers feestmenu 2021

18 december 2021 | Recepten

Oh ja, het is weer zover! Tijd om eens in mijn blogarchieven te grasduinen en de beste feestrecepten voor jou op te lijsten in het enige echte Lepeltje lekkers feestmenu 2021. Ik neem je graag mee door een menu vol feestinspiratie: van hapje tot gebak, van feestelijke soep tot verfijnd dessert. Eén ding is zeker: alle recepten zijn getest en goedgekeurd door (de meerderheid van) mijn kritische thuisjury, bestaande uit een smikkelende alleseter, een stille genieter en een neusophalende comfortfoodlover.

Een Lepeltje Lekkers Annelies snuistert in kookboek - www.eenlepeltjelekkers.be
 • Pin

Wat ik zelf het liefste kook met de feestdagen, zijn recepten die er mooi en elegant uitzien, maar stiekem niet te veel tijd kosten. Smaak gaat uiteraard boven alles: mijn feestmenu moet iedereen bekoren, en vingerlikkend lekker zijn.

Het zou mij enorm veel plezier doen als jullie één of meerdere gerechten uit dit uitgebreide feestmenu op tafel zetten. Laat mij dan zeker iets weten via de reacties hieronder, of via mijn social media kanalen. Het is uiteindelijk dáárvoor dat ik dit doe en blijf doen, met evenveel enthousiasme en passie als 8 jaar geleden.

En dan nu: hier is mijn Lepeltje lekkers feestmenu 2021!

Creatieve hapjes zetten de toon

Niets gezelliger dan je gasten te verwelkomen met een goed gevuld hapjesbuffet. Mijn vijf makkelijke hapjes voor de feestdagen lenen zich daar uitstekend toe. Daarnaast is ook deze feestelijke aperitiefplank een aanrader: in geen tijd heb je een hele reeks hapjes klaar, en als je het geheel aanvult met wat gekochte tapas, heb je meteen een heuse verwennerij.

In de categorie “hapjes in een glaasje” heb ik heel wat recepten voor je klaarstaan. Dit hapje met zalm en dille is al jaren de absolute topper in mijn blogstatistieken, en dat is niet zonder reden: herkenbare smaken, snel klaar, prachtig om te serveren. Mijn feestglaasje met gerookte sprot schudt meteen de smaakpapillen wakker: lekker hartig en toch verfijnd. Nog eleganter wordt het met coquilles met pompelmoes en granaatappel en gegrilde gamba’s met mangosalsa.

Als het allemaal wat nonchalanter mag, zou ik je deze dip van pompoen met mango en kokos aanraden. Geef er wat lekkere crackers en grissini bij, en je kan meteen gezellig mee aanschuiven. Leg er misschien ook nog enkele bruschetta met fetacrème, sinaasappel en ham naast, of chipjes met garnalen-mangosalsa en iedereen is tevreden.

Twee recente aanwinsten in mijn hapjesrepertoire zijn dit hapje met scampi, curry en appel en een hapje met garnalen en de beste cocktailsaus. Een beetje retro misschien, maar voor mij is kerst hét feest bij uitstek om je te wentelen in nostalgie.

 • Brielolly's met cranberry
  • Pin
 • Hapje met witlof, brie en sinaasappelsalsa / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin
 • Griekse gehaktballetjes met yoghurtdip / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin
  • Pin

Als er kleine kinderen aanschuiven, is het altijd leuk om ook aan hun smaakpapillen te denken. Zet ze brielolly’s met cranberry voor, een hapje met witlof, brie en sinaasappelsalsa, wat Griekse gehaktballetjes en – de evergreen in mijn familie – gevulde champignons met kruidenkaas. De foto van deze laatste dateert uit de begindagen van mijn blog, maar geloof mij: ze smaken hemels bij een glaasje (kinder)champagne. En hier maken de meisjes ze intussen zelf: altijd mooi meegenomen.

Verfijnde voorgerechten voor een goeie start

De voorgerechten die ik hier door de jaren heen verzameld heb, zijn állemaal met vis en zeevruchten. En dat is ook de manier waarop ik mijn eigen kerstmenu graag begin: met een licht gerecht dat de toon zet voor de rest van het menu.

Gravad lax met granaatappel en zure room / www.eenlepeltjelekkers.be
 • Pin

Een van mijn favorieten is gravad lax met granaatappel en zure room. Dit is zó eenvoudig te maken, maar hoeveel indruk maak je niet als je zegt dat je de zalm zelf ingelegd hebt? Serveer op een mooi bordje, eenvoudigweg afgewerkt met wat granaatappelpitten, dille en citroenzeste, en je hebt een sterrengerecht.

In diezelfde categorie zit deze zalm in gin-tonic met mierikswortelsaus, een recept van Dagny Ros. Ook hier ga je de zalm opleggen, en dan serveren met een fijn sausje erbij. Dit gerecht leent zich trouwens ook uitstekend tot een “sharing” feestmenu: zet gewoon een plank op tafel met de zalmfilet erop, en snijd hem – voor een beetje theater – aan tafel aan. Heerlijk gewoon. Ook leuk om te delen zijn deze langoustines met kruidenboter, alweer een recept van de IJslandse. Een beetje luxe en toch niet moeilijk.

Coquille met bloemkool, ham en hazelnoot / www.eenlepeltjelekkers.be
 • Pin

Als we richting de “elegant-op-een-bordje-te-serveren” starters gaan, dan móet je gewoon mijn coquille met bloemkool, ham en hazelnoten proberen. Maak de zijdezachte bloemkoolcrème en krokante hamsnippers vooraf, zodat je voor het serveren enkel de sin-jakobsvruchten nog moet bakken.

Qua koude voorgerechten heb ik ook nog wat lekkere aanraders. Een Thaise tonijntartaar met mango bijvoorbeeld, heerlijk fris en licht. Ook deze warmgerookte zalm met gemarineerde venkel is niet zwaar en toch feestelijk. Tot slot kan ik ook mijn carpaccio van coquille met pompoen en curry van harte aanbevelen: verrassend maar toch herkenbaar.

 • Pin

Om dit rijtje af te sluiten geef ik jullie nog deze klassieker in moderne uitvoering mee: tomaat-garnaal in een nieuw kleedje. Door de manier van serveren en de afwerking met zeekraal heb je een creatief gerechtje, en iedereen lust het.

Feestelijke soep met nét dat tikkeltje meer

Soep hoort er wat mij betreft altijd bij. Ik kies liefst voor een niet te zwaar soepje, dat ik afwerk met wat feestelijke toppings. Zo maak je van het meest eenvoudige gerecht tocht iets speciaals. Voordeel van soep is ook dat je dit makkelijk vooraf kan bereiden. Ik doe dat dikwijls al een week vóór kerst, en vries de soep dan in. Op die manier bespaar ik meteen ook wat plaats in de koelkast want – zeg nu zelf – die heb je nooit genoeg.

Mijn zoete aardappelsoep met tomaat valt bij jong en oud in de smaak. Werk af met wat room, dille en croutons, en je zal smullen. Deze knolseldersoep met appel en walnoten is geïnspireerd op het recept van een klassieke waldorfsalade, en staat met zijn roomwitte kleur en originele toppings altijd goed op het feestmenu. Ook mijn komkommersoep met gerookte forel is een toppertje: licht, fris en prachtig.

Helemaal scoren doe je met deze soep van peterseliewortel met gerookte zalm: vernieuwend met vergeten groenten en een verrassende afwerking. En dat kan je evengoed zeggen van deze creatieve pompoensoep met speculaaskruiden. Als je dit zoals op de foto serveert in mooie glaasjes, met een grote lepel opgeklopte room en wat maanzaad erop, kán het gewoon niet misgaan.

Hoofdgerechten als “pièces de résistance”

Een geschikt hoofdgerecht kiezen voor het feestmenu vind ik dikwijls de moeilijkste taak. Je wilt iets dat iedereen lust, dat bovenal érg lekker is, waarbij je (veel) kroketten kan eten, maar dat daarnaast ook niet te zwaar of moeilijk is.

Bij de vleesgerechten zou ik je alvast mijn parelhoen met sinaasappel en cranberry’s willen voorstellen. Zet in een grote schaal op tafel en garneer het vlees met partjes sinaasappel, en het is meteen feest. Ook mijn geglaceerde kalkoen met sinaasappel en dragon is een aanrader. Hij komt dit jaar trouwens ook op mijn eigen kerstmenu. Ik weet zeker dat iedereen ervan zal smullen. Iets verrassender is deze kalkoen met speculoos en cranberry’s. Je geeft het vlees een korstje van verkruimelde koekjes, en serveert hem met een frisse veenbessensaus. Geef de schaal maar door!

Everzwijnfilet met rozemarijn en whisky / www.eenlepeltjelekkers.be
 • Pin

Liever rechtstreeks op het bord serveren? Maak dan mijn everzwijnfilet met rozemarijn en whisky: snel klaar, makkelijk te bereiden maar toch origineel.

  • Pin
 • Zeebaars met pompoenpuree en zeekraal / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin
 • Schelvis met knapperige groentjes en vissaus
  • Pin

Serveer je graag vis, dan heb ik drie suggesties voor jou. Mijn zalm in de oven met honing-mosterdglazuur is geurig en aantrekkelijk. De afwas blijft daarenboven beperkt: áltijd een voordeel. Zeebaars met pompoenpuree en zeekraal is nog zo’n licht gerecht dat weinig inspanning vergt. Ben je eerder van het “gastronomische” type, dan moet je eens wagen aan deze schelvis met knapperige groenten en vissaus: het is wel wat meer werk, maar dan héb je ook wat.

Desserts om duimen en vingers bij af te likken

Zelf ben ik niet zo’n fan van zoete, rijke nagerechten, en kies ik meestal voor iets fris dat snel klaar is. Zoals dit eenvoudig dessert met mango en passievrucht bijvoorbeeld. Ziet er prachtig uit, vraagt werkelijk géén werk.

Eenvoudig dessert met mango en passievrucht / www.eenlepeltjelekkers.be
 • Pin

Voor de chocoholics kan ik mijn snel dessert met chocolade en koffie, of chocoladepotjes met exotisch fruit aanraden. Makkelijk te maken, groots in resultaat.

Qua klassiekers met een twist heb ik een witte tiramisu met plattekaas en rum, panna cotta met ahornsiroop en peer, en tiramisu met frangelico in de aanbieding. Die laatste maakt met een kleine aanpassing toch iets heel anders van het welbekende recept. Ook leuk om te serveren zijn deze mini-kaastaartjes met cranberry: in dat glas en met het driekhoekig koekje ziet het er meteen toch een stuk eleganter uit.

  • Pin
 • Snelle snickers ijstaart / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Wil je graag uitpakken, dan moet je deze speculaasmousse met peperkoek op je menu zetten. Het recept vergt redelijk wat tijd en inspanning, maar het is een echt meesterwerk. Ik ben van plan om er binnenkort eens een eenvoudige versie van te bedenken, maar tot die tijd moet je het met het culinaire origineel doen!

Als je liever iets kiest dat je volledig vooraf kan bereiden, ga dan voor mijn snelle snickers ijstaart. Ijs, dat wilt zeggen: diepvries. En diepvries, dat wilt zeggen: wéken op voorhand te bereiden. Top!

Nog een zoete afsluiter bij de koffie

Spectaculair je diner afsluiten, dat doe je met mijn veenbessentaart met oreo’s. Afgewerkt met sinaasappelzeste, pistaches en gesuikerde cranberry’s ziet het er gewoon prachtig uit. Ook deze taart van Griekse yoghurt met bosbessencompote en mijn kaastaart met mango, limoen en kokos hebben een fris zuurtje: altijd aangenaam na een copieus diner.

Graag iets makkelijk dat er toch mooi uitziet? Probeer dan eens mijn capuccino kerstcake: door gebruik te maken van een kant-en-klare pandoro heb je in geen tijd een indrukwekkende taart klaar. Klassieker is deze biscuit met passievrucht en frambozen: gebak waarmee je íedereen blij maakt.

Verkies je eenpersoonstaartjes? Dan kunnen mijn Normandische appeltaartjes met vanilleroom je vast bekoren. En ook deze passievruchtentaartjes met chocoladedeeg zijn niet te versmaden.

Feestmenu en fijne wensen

En hiermee kan ik mijn Lepeltje lekkers feestmenu 2021 in schoonheid afsluiten.

Ik hoop dat ik jullie voldoende geïnspireerd heb om de feesten smakelijk door te brengen. Laat mij zeker iets weten als je met mijn recepten aan de slag gaat: dat zou mij ongelooflijk veel plezier doen! Dat kan zowel hier in de reacties, als via social media. En als ik jullie nog met iets kan helpen, dan weten jullie mij via diezelfde kanalen te vinden.

Fijne feestdagen! 

Annelies x

Een Lepeltje Lekkers Annelies / www.eenlepeltjelekkers.be
 • Pin

Met dank aan de getalenteerde Barbara van Studio Papaver om mij flatterend in beeld te brengen.

10 Reacties

 1. Sara

  Dag Annelies, ik heb je Gegrilde zalm met Aziatische smaakmakers gemaakt op kerst. Haalbaar voor een grote groep en super lekker. Dankjewel!

  Antwoord
  • Annelies

   Oh leuk! Die was ik al een beetje uit het oog verloren. Ook al vaak gemaakt & een van mijn favorietjes. Blij dat het jullie ook gesmaakt heeft! Bedankt voor je bericht!

   Antwoord
 2. Hilde Vander Meulen

  Nadat ik reeds een paar jaar met succes jouw Glaasje met zalm en dille als voorgerecht serveer, ging ik nu voor het Feestglaasje met gerookte sprot. Allebei topgerechten, eenvoudig te maken en heerlijk van smaak! Ik heb wel half om half gerookte sprot met gerookte forel gebruikt. Bedankt voor je inspirerende gerechten en een fijn Eindejaar.

  Antwoord
  • Annelies

   Dat klinkt heerlijk! Bedankt voor je bericht, en ook voor jou & je familie fijne feestdagen gewenst!

   Antwoord
 3. Karin Pensaert

  Dag Annelies,Heb je chocoladepotje met exotisch fruit gemaakt. Superlekker. Iedereen content. Nog een fijn eindejaar en bedankt voor je top recepten.
  Groetjes, Karin

  Antwoord
  • Annelies

   Dag Karin, bedankt voor je bericht! Blij te horen dat de chocoladepotjes gesmaakt hebben. Fijne feestdagen voor jou & je familie! 😘

   Antwoord
 4. Nathalie

  Dat ziet er hier allemaal erg lekker uit. Ik had nog inspiratie nodig voor oudejaar en ik heb ze bij deze gevonden!

  Antwoord
  • Annelies

   Da’s fijn om te weten! Bedankt voor je bericht en fijne feesten!

   Antwoord
 5. Nadine

  Top! Aan inspiratie geen gebrek. En stuk voor stuk ook prachtige plaatjes.
  Er staan alvast enkele hapjes van jou op mijn lijstje! Ik mag zelf aanschuiven voor de andere gangen maar hoop stiekem dat ze ook bij jou inspiratie zochten 😉

  Antwoord
  • Annelies

   Dank je wel voor je berichtje Nadine, dat doet mij altijd plezier! En wat leuk om te lezen dat je enkele hapjes gaat maken. Ik hoop alvast dat alles smaakt, en dat jullie fijne & smakelijke feestdagen tegemoet gaan. Groetjes!

   Antwoord

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest