De mooiste tijd van het jaar staat weer voor de deur! Ik serveer jullie vandaag mijn ultieme Lepeltje Lekkers kerstmenu: verrassend lekker in verrassend weinig tijd. Ik hoop dat ik je kan inspireren en dat er dit jaar een “lepeltje” op jouw menu staat. Geef me dan zeker een seintje!
Een goeie start met originele hapjes
Zelf hou ik er wel van om ongedwongen te aperitieven met een paar verrassende dips. Deze bietjeshummus doet het bij ons altijd goed, alleen al door zijn spectaculaire kleur. Ook een geitenkaastorentje of zoete aardappelhummus kunnen je tafel meteen opfleuren. En wat te denken van deze drie snelle dips met citroenolie: gremolata-pesto, artisjokkendip en dip van feta en groene olijven? Allemaal snel klaar, maar toch nét een beetje anders.
Hou je van zeevruchten, dan kan je voor dit frisse glaasje met gamba’s en mangosalsa, een krabcrostini of langoustines met kruidenboter kiezen.
In de categorie aperitiefglaasjes, kan ik je mijn hapje met zalm en dille, een makkelijk en fris feestglaasje met gerookte sprot, of deze coquilles met pompelmoes en granaatappel aanraden.
Schuiven er kindjes mee aan tafel? Dan heb ik krokante krabkoekjes, brielolly’s met cranberry en gele paprikasoep in de aanbieding.
En als het nóg wat origineler mag, zet dan deze cassave-kroepoek met garnalen-mangosalsa, gemarineerde feta met aubergine, een feesthapje van avocado en scampi of Arabisch getinte lamsgehaktballetjes met abrikoos op tafel. Ze kosten weinig moeite, maar zorgen meteen voor een wow-effect.
Lichte voorgerechten om de toon te zetten
Zelf ga ik meestal voor een licht voorgerecht op basis van zeevruchten. Carpaccio van coquille met pompoen en curry, ceviche van zeebaars met avocado, en zalm in gin-tonic passen perfect in dat rijtje. Voordeel is dat je ze perfect vooraf kan bereiden, zodat je helemaal georganiseerd aan je menu kan beginnen.
Liever een warm voorgerecht? Misschien zijn deze coquilles met sinaashollandaise, een zalige dorade met venkelsalade of fregolarisotto met boschampignons wel iets voor jou. Ze kosten misschien wat meer moeite, maar dan heb je ook wat.
Qua soepjes zit je altijd goed met komkommersoep met gerookte forel en zeekraal, of een courgette-komkommersoep met kruidenroom. De basis is een heel eenvoudige soep, die je pimpt met wat feestelijke extra’s: geen werk, en toch wat specialer.
Bij de klassiekers blijf ik fan van tomaat-garnaal in een modern kleedje: ziet er spectaculair uit, en kost je nauwelijks meer moeite dan het origineel.
Hoofdgerechten zonder stress
Als hoofdgerecht probeer ik meestal iets te kiezen dat ik grotendeels vooraf kan bereiden. Denk aan een zalmrollade met tomatenpesto of schelvis met knapperige groenten. Zorg bij die laatste dat saus, puree en groentjes klaar zijn en enkel nog opgewarmd moeten worden. Zo heb je je handen vrij om à la minute de vis te bakken. Bij de visgerechten is ook deze zeebaars met pompoenpuree en zeekraal een aanrader: licht en verrassend.
Toch liever vlees? Geef een originele twist aan klassiekers, met deze kalkoen met speculooskorst, eendeborst met sinaassaus, varkenshaasje met saus van boschampignons, of rosbief met marsalasaus. Bij al deze gerechten zijn mijn krokante aardappeltjes met look en tijm de perfecte aanvulling.
Desserts om duimen en vingers af te likken
Een zoet besluit hoort er gewoon bij. De chocoholics komen aan hun trekken met deze heel eenvoudige chocolade-kastanjepotjes. Liever ijs? Dan kan je je gasten omver blazen met dit zelfgemaakte pistache-ijs met kersen.
Klassiekers krijgen een originele toets in deze mini-kaastaartjes met cranberry, mijn flan karamel van kokos of een tiramisu met frangelico.
Wil je écht indruk maken? Serveer dan individuele passievruchtentaartjes met chocoladedeeg: alweer zeer gemakkelijk (en vooraf) te maken, maar wat een resultaat!
Een pronkstuk bij de koffie
Niets leuker dan je feestmaal afsluiten met een zelfgebakken taart! Mijn grootste pronkstuk tot noch toe is deze veenbessentaart met oreo’s: als je zoiets op tafel zet, maak je áltijd indruk. Ook een klassieke biscuit met passievrucht en frambozen doet het altijd goed. Of wat dacht je van deze decadente chocolade-hazelnootrol?
In de categorie cake kan ik mijn tiramisu-marmercake, cranberry tulband met pistaches en sinaasappel en pompoentulband aanbevelen.
Als je liever een koekje serveert, probeer dan eens deze supergemakkelijke kokosmakronen of ga “all the way” met tiramisu macarons.
Geen bakker? Dan kan ik je alleen maar aanraden om zaterdag de blog in de gaten te houden. Ik serveer jullie dan een spectaculaire kerstcake waar geen oven aan te pas komt, en die – echt waar – in 30 minuten op tafel staat. Ga je de uitdaging aan? Schrijf je dan zeker in op de nieuwsbrief, en dan stuur ik je donderdagochtend het boodschappenlijstje!
Wat zet jij op tafel met kerstmis? Laat het me weten in de reacties hieronder, via Facebook of Instagram, en al zeker als je iets uit die lepeltje lekkers kerstmenu maakt! Ik ben benieuwd!
Ik ben geneigd om gewoon de hele lijst te maken, maar dat wordt dan een kerstmenumarathon 😀
Blijven gaan Bart! ?
Dit jaar mogen wij de voeten onder tafel steken maar nog een aantal nieuwjaarders over de vloer dus jouw blog zal een aantal keer geconsulteerd worden.
Leuk! Geniet van de etentjes en een prettig eindejaar Sandrine! ✨
Dank je voor de leuke en heerlijke gerechtjes, wij wensen jou en de jouwen een mooie en smakelijke kerst toe.:-)!
Voor jullie ook Peter, bedankt!
Ziet er heerlijk uit. Dank he wel voor al dat lekkers ! Prettige feesten.
Bedankt Diane, ook voor jou!
een heel mooi en simpel menu kun je hiermee uit de mouw toveren!
vooral de dessertjes spreken me enorm aan!
maak er een leuke kerst van en geniet met volle teugen
Bedankt Annelies! Ook voor jou de beste wensen!