Tiramisu marmercake met chocoladeglazuur

17 september 2016 | Een lepeltje lekkers, Gezellig bakken, Home thema, Recepten

Het is eigenlijk niet te geloven hoe ver de vakantie al achter ons lijkt te liggen. De valiezen zijn met moeite uitgepakt en toch heb ik alweer het gevoel de feiten voortdurend achterna te hollen. Boekentassen vullen, de berg strijk wegwerken, de deadlines op het werk respecteren… Alles lijkt in een rotvaart voorbij te razen zonder dat er tijd is om even stil te staan. En tijd: dat was er een drietal weken terug in overvloed. En het is ook dát wat ik nu het meeste mis.

Glazuur over cake gieten / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Waar de weekdagen grotendeels gevuld zijn met “moeten”, probeer ik in het weekend heel bewust te kiezen voor “mogen”. We kunnen kiezen om een uitstapje te maken, uitgebreid te dineren of net om languit in de zetel te liggen niksen. De huishoudelijke taken en administratie probeer ik voor minstens één dag uit mijn gedachten te bannen. Weekend is tijd: tijd voor óns, tijd om te genieten, tijd om lekker te eten. En tijd voor wat extra verwennerij, in de vorm van deze tiramisu marmercake bijvoorbeeld!

Tiramisu marmercake met chocoladeglazuur / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Ik haalde de smaken bij een klassieke tiramisu. Amandel, chocolade en koffie: het is en blijft een heerlijke combinatie. De moeilijkheidsgraad en inspanningen blijven beperkt: dit is niet veel meer dan een traditioneel cakerecept, alleen moet je het beslag in twee delen verdelen, en onder het kleinste gedeelte een papje van espressopoeder, cacao en marsala mengen.

Wit en bruin glazuur door elkaar marmeren / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Deze smeuïge, rijke marmercake past perfect bij een kopje sterke koffie, of – waarom niet – bij een glaasje kahlúa, amaretto of frangelico op een luie namiddag in de sofa. Je kan de cake zo serveren, of gegarneerd met het chocoladeglazuur zoals hieronder beschreven. In beide gevallen zal je met een tevreden glimlach onderuit zakken: een klein moment om enkel en alleen te genieten…

Tiramisu marmercake
  • Pin

Tiramisu marmercake met chocoladeglazuur

Deze marmercake gebruikt de klassieke smaken van tiramisu – amandel, chocolade en koffie – en wordt afgewerkt met een smeuïge chocolade.
Nog geen beoordelingen
Bereidingstijd 30 minuten
Baktijd 50 minuten
Totale tijd 1 uur 20 minuten
Gang Dessert, Gebak, Nagerecht
Keuken Belgisch, Italiaans
Porties 8 personen

Equipment

  • tulband cakevorm
  • Oven
  • standmixer

Ingrediënten
  

  • bakspray
  • 300 g boter zeer zacht, laat minstens een uur op kamertemperatuur staan
  • 300 g kristalsuiker
  • 6 eieren op kamertemperatuur
  • 1 theelepel amandelextract
  • 300 g zelfrijzende bloem
  • 75 g amandelpoeder
  • 2 zakjes instant espressopoeder in totaal +/- 3,6 g
  • 2 eetlepels cacaopoeder
  • 2 eetlepels marsala of amaretto

Voor het chocoladeglazuur

  • 50 ml room
  • 100 g pure chocolade callets of in kleine stukken gehakt

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180 °C (boven- en onderwarmte).
  • Vet een tulbandvorm in met bakspray.
  • Klop boter en suiker in de keukenmachine luchtig en wit.
  • Voeg één voor één de eieren toe. Voeg pas een nieuw ei toe als het vorige volledig is opgenomen.
  • Giet er het amandelextract bij.
  • Klop er nu lepel voor lepel de bloem en het amandelpoeder door.
  • Zet de keukenmachine uit.
  • Maak een papje van espressopoeder, cacao en marsala.
  • Schep er 1/3 van het beslag bij.
  • Roer tot een egaal geheel.
  • Schep de helft van het witte beslag in de tulbandvorm.
  • Spatel daarop het bruine beslag.
  • Dek af met de rest van het witte beslag.
  • Neem nu een mes en roer de drie lagen voorzichtig door elkaar tot je een marmereffect bekomt.
  • Schuif de vorm in de oven en bak in 50 minuten goudbruin (test met een satéprikker).
  • Neem uit de oven en laat 10 minuten afkoelen op een rooster.
  • Ontvorm en laat verder afkoelen op het rooster.

Maak intussen het chocoladeglazuur.

  • Breng de room aan de kook.
  • Zet het vuur uit en roer de chocoladecallets door de warme room tot je een blinkend glazuur bekomt.
  • Laat iets afkoelen tot lichaamstemperatuur.

Om af te werken

  • Giet het chocoladeglazuur over de cake.
  • Serveer de tiramisu marmercake.
Trefwoord amandelen, bundt cake, cake, chocolade, koffie, tulbandcake
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Nog enkele gebakrecepten

Pruimencake met streusel

Pruimencake met streusel

Wanneer de nazomer overgaat in de herfst, is het tijd voor heerlijke baksels die comfort en warmte brengen. En deze pruimencake met streusel is daar alvast één van: een smeuïge cake vol rijpe pruimen, afgetopt met een knapperige kruimellaag. Ik bak deze pruimencake in...

Passievruchtentaart met chocolade zanddeeg

Passievruchtentaart met chocolade zanddeeg

Deze passievruchtentaart met chocolade zanddeeg heeft genoeg finesse om elke feesttafel te sieren: zowel qua uiterlijk als qua smaak. Want zeg nu zelf: de combinatie van bitterzoete chocolade met een friszure, smeuïge vulling van passievrucht en limoen, dat kan gewoon...

Taart met veenbessen en sinaasappel

Taart met veenbessen en sinaasappel

Deze taart met veenbessen en sinaasappel past perfect bij kerst: de bodem is heerlijk kruidig door toevoeging van gember en kaneel, de veenbessen zorgen voor wat zoetigheid, en de frisse roomtopping maakt het geheel luxueus en smeuïg. Afwerken met extra veenbessen,...

Crumpets met verse kaas en braambessen

Crumpets met verse kaas en braambessen

Ik deel vandaag het recept voor een origineel en misschien nog weinig gekend ontbijtje: crumpets met verse kaas en braambessen. Crumpets zijn een traditioneel Engels gebakje, dat het midden houdt tussen een dikke pancake en een broodje. In Groot-Brittannië kan je ze...

4 Reacties

  1. ohladybake

    dit ziet er weer heerlijk uit zeg!
    wil ik meteen maken

    Antwoord
  2. Eilish

    Dit lijkt me véél te lekker, ik ga daar niet kunnen afblijven. Misschien bedenk ik wel een light-versie (minder boter, minder suiker : ik gebruik nogal vaak fruitmoes daarvoor), dan kan ik het wel maken.

    Antwoord

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest