Het is eigenlijk niet te geloven hoe ver de vakantie al achter ons lijkt te liggen. De valiezen zijn met moeite uitgepakt en toch heb ik alweer het gevoel de feiten voortdurend achterna te hollen. Boekentassen vullen, de berg strijk wegwerken, de deadlines op het werk respecteren… Alles lijkt in een rotvaart voorbij te razen zonder dat er tijd is om even stil te staan. En tijd: dat was er een drietal weken terug in overvloed. En het is ook dát wat ik nu het meeste mis.
Waar de weekdagen grotendeels gevuld zijn met “moeten”, probeer ik in het weekend heel bewust te kiezen voor “mogen”. We kunnen kiezen om een uitstapje te maken, uitgebreid te dineren of net om languit in de zetel te liggen niksen. De huishoudelijke taken en administratie probeer ik voor minstens één dag uit mijn gedachten te bannen. Weekend is tijd: tijd voor óns, tijd om te genieten, tijd om lekker te eten. En tijd voor wat extra verwennerij, in de vorm van deze tiramisu marmercake bijvoorbeeld!
Ik haalde de smaken bij een klassieke tiramisu. Amandel, chocolade en koffie: het is en blijft een heerlijke combinatie. De moeilijkheidsgraad en inspanningen blijven beperkt: dit is niet veel meer dan een traditioneel cakerecept, alleen moet je het beslag in twee delen verdelen, en onder het kleinste gedeelte een papje van espressopoeder, cacao en marsala mengen.
Deze smeuïge, rijke marmercake past perfect bij een kopje sterke koffie, of – waarom niet – bij een glaasje kahlúa, amaretto of frangelico op een luie namiddag in de sofa. Je kan de cake zo serveren, of gegarneerd met het chocoladeglazuur zoals hieronder beschreven. In beide gevallen zal je met een tevreden glimlach onderuit zakken: een klein moment om enkel en alleen te genieten…
Tiramisu marmercake met chocoladeglazuur
Equipment
- tulband cakevorm
- Oven
- standmixer
Ingrediënten
- bakspray
- 300 g boter zeer zacht, laat minstens een uur op kamertemperatuur staan
- 300 g kristalsuiker
- 6 eieren op kamertemperatuur
- 1 theelepel amandelextract
- 300 g zelfrijzende bloem
- 75 g amandelpoeder
- 2 zakjes instant espressopoeder in totaal +/- 3,6 g
- 2 eetlepels cacaopoeder
- 2 eetlepels marsala of amaretto
Voor het chocoladeglazuur
- 50 ml room
- 100 g pure chocolade callets of in kleine stukken gehakt
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 °C (boven- en onderwarmte).
- Vet een tulbandvorm in met bakspray.
- Klop boter en suiker in de keukenmachine luchtig en wit.
- Voeg één voor één de eieren toe. Voeg pas een nieuw ei toe als het vorige volledig is opgenomen.
- Giet er het amandelextract bij.
- Klop er nu lepel voor lepel de bloem en het amandelpoeder door.
- Zet de keukenmachine uit.
- Maak een papje van espressopoeder, cacao en marsala.
- Schep er 1/3 van het beslag bij.
- Roer tot een egaal geheel.
- Schep de helft van het witte beslag in de tulbandvorm.
- Spatel daarop het bruine beslag.
- Dek af met de rest van het witte beslag.
- Neem nu een mes en roer de drie lagen voorzichtig door elkaar tot je een marmereffect bekomt.
- Schuif de vorm in de oven en bak in 50 minuten goudbruin (test met een satéprikker).
- Neem uit de oven en laat 10 minuten afkoelen op een rooster.
- Ontvorm en laat verder afkoelen op het rooster.
Maak intussen het chocoladeglazuur.
- Breng de room aan de kook.
- Zet het vuur uit en roer de chocoladecallets door de warme room tot je een blinkend glazuur bekomt.
- Laat iets afkoelen tot lichaamstemperatuur.
Om af te werken
- Giet het chocoladeglazuur over de cake.
- Serveer de tiramisu marmercake.
dit ziet er weer heerlijk uit zeg!
wil ik meteen maken
Dit lijkt me véél te lekker, ik ga daar niet kunnen afblijven. Misschien bedenk ik wel een light-versie (minder boter, minder suiker : ik gebruik nogal vaak fruitmoes daarvoor), dan kan ik het wel maken.
Haha! Light is hij niet echt neen… ?
Mmm, dat ziet er heerlijk uit!