Mijn absoluut favoriete kookwinkel van Gent is Ria’s Kookwinkel. Alleen al als ik de etalage passeer, met al die kleurrijke schorten, kwalitatieve bakspullen en trendy keukengadgets ben ik verkocht. En binnen wacht je een waar foodie-walhalla. Je kan het zo gek niet bedenken, of Ria heeft het in huis. De nieuwste kleurtjes van Le Creuset, de accessoires van KitchenAid, de gadgets van Lekué: al mijn favorieten staan er te blinken.


Wat de winkel daarenboven een échte aanrader maakt, is Ria zelf. Ze spreekt met zoveel liefde en kennis over haar producten, dat je nooit een kat in een zak koopt. En het hoeft daarvoor niet het duurste product in haar assortiment te zijn: ze luistert naar je verwachtingen, en kan je op basis daarvan objectief de juiste pan of de perfecte pepermolen aanraden.

Ik was daarenboven al een tijdje op zoek naar een mooie tulbandvorm. Ettelijke speurtochten langs Pinterest brachten mij bij het Amerikaanse merk Nordic Ware, dat de meest uiteenlopende bakvormen vervaardigt. En ja hoor, bij Ria’s Kookwinkel vind je Nordic Ware ook! Je hoeft trouwens niet te vrezen dat je jouw favoriet niet zal vinden: Ria heeft werkelijk een zéér uitgebreid assortiment, niet enkel van tulband-, maar ook van kleinere muffin– en cakevormen. Ze wist mij te vertellen dat ze allen van uitzonderlijke kwaliteit zijn, door het gebruik van zwaar gietaluminium. Je voelt het meteen als je er eentje in je hand hebt: hij weegt veel meer dan zo’n standaard vorm uit de supermarkt, en geeft ook een veel robuustere indruk. Resultaat is een perfect gebakken cake met een krokant korstje.


Als je de vorm goed invet met een bakspray, of met wat gesmolten boter en bloem, hoef je je geen zorgen te maken dat je eindigt met een gebroken cake, zoals vaak voorkomt bij goedkopere vormen. Alles komt piekfijn uit de vorm, en je ziet de mooie details van de vorm perfect. Bijkomend voordeel is dat je daardoor ook bijna geen afwas hebt: er komen geen schuursponsjes of sterke afwasmiddelen aan te pas!

Een vorm rijker moest ik nu enkel nog op zoek naar een goed recept. En waar kan je beter te raden gaan dan bij de goddelijke huisvrouw herself: Nigella Lawson. Tijdens een recent tripje naar Ierland bracht ik – naast The happy pear en What Katie ate at the weekend – haar laatste boek, Simply Nigella, mee. Ik was het nochtans niet van plan, maar aan de helft van de prijs kon ik hem als fan écht niet laten liggen!


Simply Nigella
  • Pin

Het boek staat, zoals we van Nigella gewoon zijn, vol snelle, eenvoudige maar bovenal erg smaakvolle recepten. Naast deze pompoentulband heb ik er ook al de Thaise balletjes in groene curry,  prei-pastaschotel en bloemkoolcurry uit gemaakt, het een nog lekkerder dan het andere. Als je niet kan wachten tot wanneer je het boek zelf in huis hebt – het is sinds donderdag ook in het Nederlands verkrijgbaar – vind je op haar website alvast enkele recepten. En hier dus vandaag ook het recept voor deze pompoentulband!

Ik gebruik hier zelfgemaakte pompoenpuree. In mijn recept voor fregolarisotto lees je hoe ik die maak. Gezien het hier om een zoete bereiding gaat, hoef je geen kruiden of olijfolie toe te voegen: gewoon verpakken in aluminiumfolie en een half uurtje (check de gaarheid, want afhankelijk van de soort kan de baktijd verschillen) in de oven laten poffen. Eventuele overschotjes kan je invriezen.

Deze cake is een rasecht herfstrecept, en dat niet enkel door de pompoen, maar ook en vooral door de toevoeging van kaneel, piment en sinaasappel. Sluit op deze zondag even de wereld buiten, ga rustig aan de slag in de keuken en zet je nadien met een goed boek of een leuke blog in de zetel terwijl je huis zich vult met de aroma’s van gezelligheid. Eet nadien een plakje pompoentulband bij een hete kop koffie: de zondag op zijn best.

Bron: Simply Nigella van Nigella Lawson

Wat heb je nodig?

bakspray
300 g lichtbruine suiker
250 ml zonnebloemolie
rasp en sap van 1 (liefst biologische) sinaasappel
3 eieren
300 g pompoenpuree (zie inleiding)
400 g bloem
2 tl natriumbicarbonaat (bij de bakproducten in de supermarkt)
2 tl kaneel
1/2 tl piment

Voor het glazuur
200 g bloemsuiker
2 à 4 el sinaasappelsap
stukje pure chocolade

Hoe ga je tewerk?

Verwarm de oven voor op 165 °C.
Vet de tulbandvorm goed in met bakspray en laat uitlekken op een keukenpapier tot gebruik.

Doe suiker, olie, sinaasappelrasp en 2 el sinaasappelsap in de mengkom van je keukenmachine en meng.
Roer er ook de eieren door.
Voeg de pompoenpuree toe en laat opnieuw mengen tot een homogeen geheel.
Meng in een andere kom bloem, bicarbonaat en specerijen.
Voeg ze al roerend lepel per lepel bij het suiker-eimengsel.


Giet het beslag in de tulbandvorm.
Zet in de oven en bak in 55 minuten gaar. Begin vanaf 40 minuten te checken met een satéprikker: als deze er schoon en droog uitkomt, is de cake klaar.


Neem uit de oven en laat 15 minuten afkoelen op een rooster.
Maak de cake met een (palet)mes voorzichtig los langs de randen en rond de middelste “buis” van de tulbandvorm.


Keer voorzichtig om op een rooster.
Laat volledig afkoelen tot kamertemperatuur.

Voor het glazuur zeef je de bloemsuiker in een kom.


Klop er 2 el sinaasappels door. Voeg eventueel extra sap toe tot je een dik maar licht vloeibaar glazuur hebt.
Verdeel over de cake en laat een beetje afdruppen.
Rasp er wat chocolade en sinaasappelzeste over.

Serveer de pompoentulband.

Nog enkele gebakrecepten

Pruimencake met streusel

Pruimencake met streusel

Wanneer de nazomer overgaat in de herfst, is het tijd voor heerlijke baksels die comfort en warmte brengen. En deze pruimencake met streusel is daar alvast één van: een smeuïge cake vol rijpe pruimen, afgetopt met een knapperige kruimellaag. Ik bak deze pruimencake in...

Passievruchtentaart met chocolade zanddeeg

Passievruchtentaart met chocolade zanddeeg

Deze passievruchtentaart met chocolade zanddeeg heeft genoeg finesse om elke feesttafel te sieren: zowel qua uiterlijk als qua smaak. Want zeg nu zelf: de combinatie van bitterzoete chocolade met een friszure, smeuïge vulling van passievrucht en limoen, dat kan gewoon...

Taart met veenbessen en sinaasappel

Taart met veenbessen en sinaasappel

Deze taart met veenbessen en sinaasappel past perfect bij kerst: de bodem is heerlijk kruidig door toevoeging van gember en kaneel, de veenbessen zorgen voor wat zoetigheid, en de frisse roomtopping maakt het geheel luxueus en smeuïg. Afwerken met extra veenbessen,...

Crumpets met verse kaas en braambessen

Crumpets met verse kaas en braambessen

Ik deel vandaag het recept voor een origineel en misschien nog weinig gekend ontbijtje: crumpets met verse kaas en braambessen. Crumpets zijn een traditioneel Engels gebakje, dat het midden houdt tussen een dikke pancake en een broodje. In Groot-Brittannië kan je ze...

15 Reacties

  1. ohladybake

    mooie cake annelies!
    en wat een leuke tip! ik ga zeker eens langs gaan want zoveel goede bakwinkels zijn er toch niet
    liefs

    Antwoord
  2. Laurien

    Ria’s kookwinkel, al jaren de vaste winkel voor keukenspulletjes van mij en mijn hele familie. Enorm vriendelijk en ze weet duidelijk waar ze het over heeft Ria. Ook mijn favoriete kookwinkel in Gent.

    Antwoord
  3. Eilish

    Wat een mooie cakevorm ! Ik ga zeker eens binnenspringen in die winkel want ik ben op zoek naar een spiraalsnijder en ik vermoed dat ik dat daar ga vinden !
    Bedankt voor de tip !

    Antwoord
    • Een lepeltje lekkers

      Zeker! Ik veronderstel dat Ria zelfs verschillende soorten zal hebben, zodat je sowieso één vindt die bij je past.

      Antwoord
  4. Jeannine

    Dit heeft wel niets te maken met je cake, maar zag op de foto van de winkel een kitchenaid staan, ben zelf toe aan een nieuwe keukenmachine en wou dit keer voor een goede gaan! Maar ik twijfel tussen een kitchenaid en een Kenwood .
    Iemand goede raad voor mij ?

    Antwoord
    • Een lepeltje lekkers

      Zelf ben ik grote fan van Kitchenaid: mooi, krachtig, veel accessoires zodat je er zowat álles mee kan doen, en minder lawaaierig dan de Kenwood. Maar je vindt waarschijnlijk even grote voorstanders van de Kenwood… Ria zou je waarschijnlijk wel goeie tips kunnen geven!

      Antwoord
      • Jeannine

        Jammer dat Gent zover weg is(ben van het verre Limburg )
        Anders zou in er wel eens binnespringen ?

        Antwoord
        • Een lepeltje lekkers

          Misschien als Ria hier leest, dat ze je tips kan geven! ?

          Antwoord
          • Jeannine

            Ben juist op haar fb pagina gaan kijken, mss toch wel eens eens een uitstapje naar Gent maken ?

  5. Jeannine

    Wat een mooie cake weer, en wat een mooie vorm .
    Zelf ben ik ook zo gek op al doe keukendingentjes, maar weet er geen blijf meer mee, mijn kasten zitten zoo vol!
    Maar kan toch nooit de verleiding weerstaan ?

    Antwoord
    • Een lepeltje lekkers

      Dat gevoel ken ik maar al te goed Jeannine! Kookboeken en kookspullen: ik kan er niet aan weerstaan!

      Antwoord
  6. Annelore

    Ria’s kookwinkel . In mijn (relatief korte) carrière als vertegenwoordiger voor Fissler steeds mijn favoriete klant om te bezoeken. Inderdaad hartelijkheid , kennis, passie en liefde voor het koken?

    Antwoord
    • Ria Snoeck

      Annelore, lang geleden. Tof om dat te horen!

      Antwoord

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest