Wij zijn ten huize Een lepeltje lekkers helemaal mee met de aperitief-trend. Gewoon gezellig borrelen, met vrienden en familie of gewoon met ons vieren, omdat het leuk en lekker is. De kindjes mogen een sapje kiezen, wij kraken een flesje van de wijn die we meebrachten van onze vakantie in Frankrijk, en ik zet wat lekkere hapjes op tafel. Dat hoeft niet per se ingewikkeld te zijn – een kaasje of chipske doen het altijd goed – maar ik probeer toch meestal ook iets zelfgemaakt te voorzien, zoals deze verrassende dips bijvoorbeeld. Ze vergen zo goed als geen werk, maar zorgen toch voor een instant feestgevoel. En met de biologische citroen-olijfolie “al limone” van Liquido d’Oro krijgen ze bovendien een verfijnde smaak.
Het gebeurt niet zo vaak dat ik meteen fan ben van een product. Maar voor Liquido d’Oro maak ik graag een uitzondering. Ik leerde het Nederlandse olijfoliemerk kennen dankzij een reportage in een kooktijdschrift. De filosofie, marketing en vormgeving spraken mij meteen aan. Eens thuis bestelde ik mijn eerste pakketje. En dan blijkt ook de klantenservice helemaal top te zijn. Je krijgt leuke mailtjes om je bestelling op te volgen (“Onze bezorger Bas stapt nu in zijn busje om je olie te bezorgen”) en als er ondanks alle zorgen toch iets foutloopt, wordt dit zonder morren opgelost.
Liquido d’Oro produceert biologische, Italiaanse olijfolie uit verschillende streken. Klimaat, ras en bodem bepalen voor een groot stuk de smaak. Zo zijn olijven die geoogst worden aan de kust perfect voor een zilte olie die goed bij vis en schaaldieren past. Olijven die uit het zuiden komen, krijgen meer zonuren, wat zorgt voor een zachte, fruitige olie. Wild, brood, zeevruchten, salades of een inventief barbecuegerecht: ze krijgen bij Liquido d’Oro allemaal een specifieke olie toegewezen die de smaak aanvult en beter tot zijn recht laat komen.
De olijven die Liquido d’Oro gebruikt, worden allen met de hand geplukt als ze perfect rijp zijn, en de olie wordt binnen 6 uur na de pluk geperst. Daardoor blijft de smaak optimaal bewaard. Daarenboven zijn de olijfoliën niet geraffineerd, een chemisch proces dat op de meeste supermarkt-oliën wél toegepast wordt. Echt boeiend om het verhaal achter de olie te leren kennen: het bewijst nogmaals dat een kwaliteitsproduct een doordachte filosofie en productiewijze vergt.
Ook enthousiast geworden over Liquido d’Oro? Dan heb ik goed nieuws, want je kan een pakket met maar liefst drie flessen winnen: de al limone citroenolijfolie, de olijfolie met basilicum “al basilico” en de “il terzo“, een slaolie die ik zelf ook in mijn kast staan heb, en die perfect is voor gebruik in dressings en bij salades. Het enige dat je daarvoor moet doen, is je gegevens invullen op de website van de winactie. Meedoen kan tot en met woensdag 21 september. De winnaar wordt persoonlijk verwittigd. Veel succes!
Zelf ging ik aan de slag met de “al limone”. Voor deze olie worden de citroenschillen en olijven samen geperst. Zo vermengt de etherische olie uit de schillen zich perfect met de olijfolie. En dat merk je: de smaak is heerlijk fris en natuurlijk, niet te vergelijken met andere varianten die je soms in de handel vindt. De olie is erg lekker op een peperige salade (met wat rucola of veldsla), maar je kan er ook heerlijke cake mee bakken (start bijvoorbeeld van mijn basisrecept van abrikozencake met olijfolie, gebruik de al limone i.p.v. de gewone olijfolie en vervang de abrikozen door mango of bosbessen) of gegrilde sardines mee afwerken.
Zelf koos is voor drie snelle maar verfijnde aperitiefhapjes. Deze verrassende dips passen perfect bij een zomers (tuin)feest: snel klaar, eenvoudig te bereiden, maar toch origineel en nét dat tikkeltje anders. De toevoeging van de citroenolijfolie zorgt voor een frisse toets en een subtiel aroma. Volg Liquido d’Oro ook op Instagram voor nog meer lekkere ideetjes!
In samenwerking met Liquido d’Oro.
Gremolata-pesto
Wat heb je nodig?
flink handvol peterselieblaadjes (van 2 plantjes of 1 bussel)
60 g pijnboompitten
3 el olijfolie al limone
1 teentje look, geperst
rasp en sap van 1/2 citroen
peper en zout
Hoe ga je tewerk?
Mix alles samen tot een smeuïg mengsel.
Kruid naar smaak bij met peper en zout.
Serveer de gremolata-pesto.
Artisjokkendip
Wat heb je nodig?
4 artisjokbodems (uit een bokaal)
1 el olijfolie “al limone” + 2 el extra voor de afwerking
1 teentje look, geperst
1/2 wijnglas witte wijn
125 g ricotta
25 g pecorino
30 g amandelpoeder
peper en zout
enkele blaadjes basilicum
Hoe ga je tewerk?
Snijd de artisjokbodems in stukjes.
Verhit 1 el olie in een pan.
Stoof er de artisjokken en look lichtjes in aan.
Blus met witte wijn en laat bijna volledig inkoken.
Mix fijn met ricotta, pecorino, amandelpoeder en de extra 2 eetlepels olijfolie met citroen.
Kruid naar smaak bij met peper en zout.
Garneer met enkele basilicumblaadjes.
Serveer de artisjokkendip.
Dip van feta en groene olijven
Wat heb je nodig?
140 g groene olijven met look
100 g feta
4 el olijfolie “al limone”
schil van 1/2 ingelegde citroen
zwarte peper van de molen
Hoe ga je tewerk?
Mix alle ingrediënten samen fijn.
Kruid naar smaak bij met zwarte peper van de molen.
Serveer de dip van feta en groene olijven.
Serveer de drie verrassende dips met stokbrood of crackers en laat iedereen z’n eigen “toastje” maken.
Ik ga mijn kans ook wagen en meedoen om de olie te winnen…..
Thx voor de Tip
Koop mss wel ne keer het pakket met de kleine flesjes om uit te proberen !
Ze zijn lekker hoor! Echt vakmanschap, en dat proef je…
Leuk om te lezen. Een goede olijfolie is al heerlijk op zichzelf!
De recepten klinken ook echt heel lekker!
Bedankt Demi! En ja: kwaliteitsolie heeft niet veel nodig!