Er is geen enkel seizoen leuker om te bakken dan de winter. Als het buiten kouder en donkerder wordt, is het thuis gezellig maken het beste tegengif. Wij doen dat door ons huis helemaal in kerstsfeer te brengen met lampjes, kleine versieringen en een rustiek versierde kerstboom. En ja, ook door regelmatig de keuken in te duiken en een lekker baksel uit de oven te toveren.
Ik maakte deze kokosmakronen voor het eerst toen ik een etentje organiseerde voor mijn beste vrienden. Wij zes, wij zijn zes handen op één buik. Wij delen dezelfde ideeën en zijn telkens even enthousiast als we elkaar na een – altijd veel te lange – tijd weer terug zien. We hebben nooit te kort aan verhalen, we moeten geen moeite doen. We weten wat we kunnen verwachten, we weten als geen ander hoe een relaxte avond aanvoelt. Er is geen enkele die de overhand neemt, er is geen één die het onderspit delft. Hier geen stress als ze over de vloer komen: ik kijk er telkens al weken naar uit.
Eén van de tafelgasten moet opletten met suiker en lactose, en dus is het elke keer een uitdaging om een passend dessert te vinden. En ook bakken is geen sinecure: het is net de suiker die voor de juiste textuur van cakes en koekjes zorgt. In de loop der jaren heb ik al heel wat pogingen gedaan om verantwoorde koekjes te bakken, zoals deze havermoutkoekjes, maar meestal eindig je met een lekker maar “plooibaar” koekje. Deze kokosmakronen zijn mijn eerste succesvolle poging tot een volledig lactosevrij en zuivelvrij koekje dat ook nog eens geen geraffineerde suikers bevat, en dat toch een perfecte textuur heeft. Ze zijn daarenboven zo lekker dat ik ze nóg zal bakken, en zeker niet alleen als we uit noodzaak geen boter of suiker mogen gebruiken.
Het recept haalde ik uit het kookboek van “The happy pear“: twee sympathieke, idealistische koks, die ik leerde kennen tijdens mijn recent tripje naar Ierland. Ze baten er een bioshop-annex-veganistisch-eethuis uit. Hun boek staat vol van dit soort gerechten, al moet ik toegeven dat de meeste iets gecompliceerder zijn. Maar deze kokosmakronen staan – bakken inclusief – in 45 minuten op tafel, en zijn zo gemakkelijk dat zelfs een kind ze kan maken. Maar zo zien ze er niet uit: door de chocolade krijgen ze een feestelijke finish die doet vermoeden dat ze van een goeie bakker komen. Waar wacht je nog op?
Bron: The Happy pear
Wat heb je nodig?
Voor ongeveer 25 kokosmakronen
120 g gedroogde kokos
50 g amandelmeel
60 ml ahornsiroop
55 g kokosolie, gesmolten
1 tl vanille-extract
60 g pure chocolade
Hoe ga je tewerk?
Verwarm de oven voor op 140 °C.
Meng kokos en amandelmeel.
Meng in een andere kom ahornsiroop, kokosolie en vanille-extract.
Voeg bij het kokosmengsel en roer tot alles goed gemengd is.
Maak balletjes met je handen, of – zoals ik – met een eetlepel-maatschepje.
Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat.
Bak 25 minuten in de voorverwarmde oven. Mocht je zien dat de ene kant meer bruint dan de andere, kan je de bakplaat in de helft van de baktijd omdraaien.
Laat 10 minuten afkoelen op de plaat, en leg de makronen nadien op een rooster om af te koelen tot kamertemperatuur.
Smelt de chocolade intussen au-bain marie of in de microgolf.
Giet de chocolade in een dunne straal over de koekjes.
Serveer de kokosmakronen.
Mmm, deze zien er echt heerlijk uit! Ik heb ze alvast op het menu gezet voor m’n verjaardagsfeestje binnenkort 🙂
En het boek zou jij ook fantastisch vinden denk ik, staat vol met vegan lekkernijen (en twee knappe posterboys ;))!
Het boek staat al op m’n lijstje 😉
🙂
ze zien er heerlijk uit…en ik die hou van kokos
staan op mijn lijstje om te maken
liefs
Deze zouden perfect kunnen passen in mijn kerst-dessertenbuffet. Bedankt om te delen !
Graag gedaan Eilish! Veel succes ermee (al heb je dat niet nodig want het is echt poepsimpel ;)).