Het is alweer tijd voor de Foodblogswap van februari! Vorige maand kookte ik nog lekkere aubergines van tastyhealthycooking, deze keer mocht ik een receptje uitkiezen van Augurken met Slagroom, de zwangerproof-foodblog van Ursula. De blog staat vol leuke receptjes en tips voor dames die een babytje verwachten, maar ook als dat niet het geval is (je bent geen vrouw en/of je bent niet zwanger) valt er heel wat lekkers te rapen.
Na een beetje rondsurfen koos ik voor de hasselback potatoes. Ik had deze fotogenieke patatjes al eens zien voorbijkomen in één van mijn Jamie-kookboeken en wilde ze al járen eens uitproberen. Deze februari-swap was dan ook de ideale gelegenheid! Ik serveerde er klassiek gebakken rosbief, een marsalasausje en witlofsalade bij.
De hasselback potato zou een Zweedse uitvinding zijn, en ik moet zeggen dat meneer Hasselback dat inderdaad niet slecht bedacht heeft: plakjes boterzachte patatjes met een krokant korstje, gegarneerd met wat-je-dan-ook-maar-wilt: de ideale vervanger voor calorierijke en zwaar op de maag vallende kroketten, als je het mij vraagt!
Het enige wat je vooraf moet weten, is dat de aardappels wel wat tijd nodig hebben. Zet ze dus ruim op tijd in de oven. Om ze extra crispy te maken, kan je ze best af en toe even uit de oven halen en nog eens insmeren met je boter-olie-mengsel.
Om het insnijden wat te vergemakkelijken, kan je de aardappels tussen twee houten lepels leggen.
Zo snijd je telkens tot je mes tegen de lepels komt, en vermijd je dus dat je uiteindelijk eindigt met plakjes aardappel, in plaats van een ingesneden exemplaar!
Wat heb je nodig?
Voor de hasselback potatoes
acht middelgrote aardappels
boter
olie (kies iets gearomatiseerd, zoals lookolie of olijfolie met provencaalse kruiden)
paar takjes citroentijm
peper en zout
Voor het vlees en de saus
een mooi stuk rundsvlees van ongeveer 600 g, op kamertemperatuur
boter
1 sjalotje, fijn gesneden
een portoglas marsala
250 ml vleesbouillon of bruine fond
peper en zout
ev. een beetje maïzena
Voor erbij
salade van jonge groene blaadjes, witlof, veldsla, … (kies iets uit het seizoen)
Hoe ga je tewerk?
Verwarm de oven voor op 200°C.
Was de aardappels en wrijf ze goed droog.
Snijd ze in tot ongeveer 1 cm van de bodem in zo dun mogelijke plakjes.
Leg ze in een ovenschaal.
Smelt de boter en meng met de olie.
Strijk de aardappels in met het boter-olie-mengsel en kruid met peper en zout.
Zet een half uur in de oven.
Borstel ze nog eens in met het boter-olie-mengsel.
Bak opnieuw 30 minuten.
Bestrijk ze nogmaals met het vet en verdeel er de citroentijm over.
Bak nog een tiental minuutjes.
Smelt een klontje boter in een braadpan.
Kruid het vlees met peper en zout en schroei het aan alle zijden dicht.
Schuif de pan een 20-tal minuutjes in de oven (voor saignant).
Neem het uit de oven en laat minstens tien minuten rusten.
Giet het meeste vet uit de pan en zet opnieuw op het vuur.
Smelt er een klontje boter in.
Stoof het sjalotje aan en maak de braadresten los.
Blus met marsala.
Laat goed inkoken.
Voeg er de bouillon of fond aan toe en laat verder inkoken.
Bind de saus eventueel met een beetje maïzena.
Serveer de rosbief met de saus, de hasselbacks en de salade.
Dat ziet er heerlijk uit, Annelies! Fijn ook dat het zo goed is bevallen. Je kunt er ook volop mee variëren wat betreft topping. En de potatoes moeten idd wel even in de oven, maar in principe valt het voorbereiden wel mee en heb je er verder bijna geen omkijken naar 🙂
Mijn enige ‘probleem’ is dat ik nu ineens zo’n zin krijg in die rosbief en marsalasaus die je erbij serveert… Mmm… Na mijn bevalling staat dat hier heel snel op het menu, ha ha.
Haha, typisch hé! Als je zwanger bent, krijg je altijd zin in de dingen die niet “mogen”! Maar zo smaakt het des te meer als het weer wel toegestaan is. 🙂