Gelukkig nieuwjaar, iedereen! Dat al je wensen mogen uitkomen, en 2014 je heel wat nieuwe, culinaire avonturen mag bezorgen!
Het is weer even stil geweest, hier op de blog. Maar ik heb deze keer een goed excuus: met oudejaarsdag ben ik ziek geworden, en het heeft enkele dagen aangesleept: geen zin om te eten, erover te denken of te schrijven… Maar dat duurt bij mij natuurlijk nooit lang!
Morgen zit de kerstvakantie, en daarmee ook het hele feestdagen-gedoe, er alweer op, maar ik wil toch nog enkele feestelijke receptjes posten. Ik weet het, ik ben niet echt proactief geweest, ik had deze in de loop van december moeten posten, als inspiratiebron voor jullie. Ik zet het alvast in mijn Wunderlist voor volgend jaar! 😉
Ik vond voor dit recept inspiratie in Delicious magazine (december 2013). Hollandaise heeft de naam een moeilijk recept te zijn, maar op zich valt het wel mee als je maar zorgt dat je saus niet te warm wordt. Het infuseren van de boter en het maken van de “gastrique” (inkooksel van sap, wijn en azijn) kan je tot ongeveer 3 dagen op voorhand doen.
Met de sinaasappel als smaakmaker past de saus perfect bij coquilles en/of asperges, maar je zou ze ook bij een stukje gepocheerde vis met zacht gegaarde venkel kunnen serveren.
Niet voor zwakke maagjes (of culi’s met goede voornemens…) door de hoeveelheid boter.
Wat heb je nodig?
Voor de saus:
100 g boter
rasp en sap van 1 bio-sinaasappel
200 ml witte wijn
100 ml wittewijnazijn
4 eidooiers
Voor erbij:
12 coquilles
1 eetlepel olijfolie
150 g groene aspergepunten
boter
Hoe ga je tewerk?
Voor de saus
Smelt de boter op laag vuur.
Voeg de sinaasrasp toe en laat een vijftal minuutjes trekken.
Zeef de boter en zet koel weg tot gebruik.
Breng het sinaasappelsap samen met de wijn en azijn aan de kook.
Kook het geheel in tot je ongeveer 100 ml vloeistof over hebt.
Bewaar in de koelkast tot gebruik.
Smelt de sinaasboter opnieuw (kan in de microgolf).
Meng de gastrique met de eidooiers en meng goed.
Zet het mengsel op een andere kom die je met water vult en verwarmt tot net onder het kookpunt (au bain marie). Zorg dat het water niet meer kookt en de kom met de saus niet raakt!
Klop het eimengsel voortdurend met een klopper of handmixer.
Als dit begint te dikken, voeg je straalsgewijs de boter toe.
Zorg dat alle boter opgenomen is (dit merk je als de saus weer aan de randen begint te plakken) voor je nieuwe boter toevoegt.
Breng de hollandaise op smaak met een beetje zout.
Zet het vuur uit en hou de saus warm boven de pot warm water.
Voor erbij
Stoom de asperges gaar.
Spoel onmiddellijk onder koud water.
Laat een beetje boter bruinen in een kommetje en warm er de asperges opnieuw zachtjes in op.
Verwarm de olijfolie in een pan tot deze net begint te roken.
Kruid de coquilles met peper en zout en bak ze, ongeveer 2 minuten per kant. De coquilles moeten aan de binnenkant nog een beetje glazig zijn.
Serveer de coquilles met de hollandaise en de asperges.
(Voor de aandachtige kijker: ja, ik gebruik een afgedankt papflesje om de vloeistoffen af te meten, super handig door de gedetailleerde verdeling. Toch het toppunt van recyclage voor een “foodie met kroost”, nietwaar?! Voor alle duidelijkheid: ik laat de kleinste er nadien geen pap meer uit drinken…)
0 reacties