Ik schotel jullie vandaag dit overheerlijk pistache-ijs met kersen en cointreau voor. Het is zo moeilijk om in de handel lekker pistache-ijs te vinden. Meestal smaakt het goedje erg artificieel en heeft het een onnatuurlijke groene kleur. Dat zou ik beter doen!
Ijs maken is eigenlijk helemaal niet moeilijk en vergt weinig ingrediënten. Als je in onderstaande recept de pistachepasta vervangt door 2 vanillestokken, heb je binnen de kortste keren een verfijnd vanille-ijs. Belangrijk om te weten is dat het vetgehalte van je ijsmengsel voor een groot deel de textuur bepaalt: hoe meer vet, hoe smeuïger het ijs. Bespaar dus deze keer niet op calorieën en ga gewoon voor “the real deal”.
Ik heb er in dit geval ook voor gekozen om nog wat gehakte pistachenoten aan het pistache-ijs toe te voegen. De reden is simpel: ik hou van die krokante textuur in het ijs. Je kan ze dus evengoed achterwege laten. Het resultaat is een heerlijk romig pistache-ijs met een verfijnd notenaroma. De kersen zorgen voor wat balans en extra rijkelijkheid. Net wat je nodig hebt om er een échte feestcoupe van te maken!
Pistachepasta koop je online of bijv. bij Albert Heijn of Dille & Kamille.
Pistache-ijs met kersen en cointreau
Equipment
- 2 kookpotten sauspan met afgeronde bodem
- mixer
- ijsmachine
Ingrediënten
- 500 ml room vetgehalte 40%
- 250 ml volle melk
- 60 g pistachepasta
- 6 eidooiers
- 125 g kristalsuiker
- 100 g pistachenoten + extra om te serveren
Voor de kersen
- 250 g ontpitte diepvrieskersen
- 2 eetlepels kristalsuiker
- 5 eetlepels cointreau
Instructies
Maak eerst het ijsmengsel
- Breng room, melk en pistachepasta op een laag vuur aan de kook onder regelmatig roeren.
- Klop intussen dooiers en suiker heel luchtig in de mixer (wit kloppen).
- Eens het roommengsel kookt, giet je het onder voortdurend kloppen bij de eieren.
- Giet opnieuw in de kookpot en verwarm op zacht vuur, en onder zachtjes roeren met een houten lepel, tot 82 °C of tot het mengsel licht gedikt is. Het mag zeker niet koken, anders schiften de eieren.
- Giet in een andere kom of maatbeker en laat afkoelen tot kamertemperatuur.
- Hak intussen de pistachenoten en roer ze door het ijsmengsel.
- Zet in de koelkast en laat minstens 3 uur verder afkoelen.
- Giet de crème in de ijsmachine en laat draaien.
- Eens je een luchtig ijsmengsel krijgt, giet je het in een afsluitbare bak en laat je het verder opstijven in de vriezer.
Bereid intussen de kersen.
- Breng kersen, suiker en cointreau zachtjes aan de kook en laat een 5-tal minuten doorkoken.
- Indien gewenst, kan je het sap lichtjes indikken met maïszetmeel, maar persoonlijk vind ik dat niet nodig.
- Laat afkoelen tot kamertemperatuur.
Om te serveren
- Schep mooie bollen van het pistache-ijs.
- Geef er de kersen bij.
- Bestrooi met wat extra gehakte pistaches.
Beste ,
Ik heb een vraagje , ik heb juist uw recept gelezen over pistache ijs
Het ziet er terug heel gemakkelijk uit en ik ben overtuigd zeker lekker.
Maar mijn vraag is waar vind ik hier in het Gentse pistache pasta en noten ervan ?
En mocht het lukken dat je het ook weet een groen kleurtje voor daarbij ( kinderen zijn er zot van nietwaar )
Hopelijk heb je een antwoord op mijn vraag en stuur je het mij even door.
Doe zeker verder me het delen van je heerlijke recepten .
Mvg
Maes Nadine
Dag Nadine, je kan ze online bestellen bij de webshop Bon Appetit Les Amis! Een extra groen kleurtje bekom je door wat groene voedingskleurstof toe te voegen op het moment dat je het ijsmengsel laat afkoelen. Veel succes!
inderdaad een hele mooie webshop met super producten!
en dit ijsje: komt op mijn lijstje te staan
liefs
Bedankt Annelies!