Deze cranberry tulband is gewoon goddelijk: smeuïg, aromatisch, zoet, en prachtig om naar te kijken. Wat mij betreft is dit dan ook de ideale afsluiter van het nieuwjaarsdiner! Ik bedacht het recept voor de bloggerswedstrijd van supermarktketen Spar, die aan de winnaar een reportage in haar magazine Kook uitlooft.
Waar we voor de eerste opdracht nog een tas met lekkers thuisgestuurd kregen, moesten we dit keer zelf op zoek naar lekkere ingrediënten in de dichtstbijzijnde Spar. Dat is trouwens niet zo moeilijk, want Spar heeft een leuk huismerk dat heel wat lekkers in de aanbieding heeft. Daarnaast verdelen ze ook de huismerken van Colruyt, gezien ze tot dezelfde groep behoren. Ik koos voor boter, scharreleieren, sinaasappels, pistachenoten en amandelmeel, en voegde er nog wat extra’s aan toe.
Je kan er trouwens ook een overschotje van het kerstdiner in kwijt: ik lepel tussen twee lagen deeg wat cranberrycompote. Dat zorgt voor een cake waarin het sausje zelf verpakt zit! Ik werk de cranberry tulband af met glazuur van cranberrysap, wat extra sinaasappelzeste en gehakte pistachenoten. Spar heeft gepelde pistaches in het assortiment: prachtige groen dus. Ze geven elk gerecht een instant “wow-factor”, alleen al door de intense kleur.
De lijst met ingrediënten lijkt misschien lang, maar eigenlijk is de cake heel eenvoudig te maken. Je mengt eerst alle droge ingrediënten, voegt er dan in een keer alle vochtige ingrediënten aan toe en je beslag is klaar. Indien gewenst kan je de cake afwerken met het glazuur en de gesuikerde cranberry’s zoals hieronder beschreven, maar ook zonder is dit een toppertje!
Uiteraard zou ik met deze spectaculaire tulband graag de overwinning in de “Kook je in Kook”-wedstrijd behalen. Je doet niet mee aan een wedstrijd als je niet wilt winnen. Maar ik kan met een gerust hart zeggen dat deze creatie ook zónder prijs overeind blijft. Ik ben toch wel een beetje fier op mijn recept. Duimen jullie mee?
Wat heb je nodig?
Voor de gesuikerde cranberry’s
150 ml water
150 g suiker + extra om te bestuiven
125 g cranberry’s
Voor de cake
200 g bloem
1 tl bakpoeder
1 tl bicarbonaat
75 g pistaches, fijngemalen
75 g amandelmeel
140 g kristalsuiker
10 g vanillesuiker
50 g lichtbruine suiker
175 g boter op kamertemperatuur
150 ml karnemelk
3 eieren
1 tl vanille-extract
rasp van 1 sinaasappel
3 el cranberrycompote
Voor het glazuur
100 g bloemsuiker
1 el cranberrysap
Voor de afwerking
25 g pistaches, gehakt
rasp van 1/2 sinaasappel
bloemsuiker, om te bestuiven
Hoe ga je tewerk?
Begin een dag van tevoren met de gesuikerde cranberry’s.
Maak suikersiroop door water en suiker te mengen en zachtjes aan de kook te brengen.
Laat even doorkoken, neem van het vuur en laat 15 minuten afkoelen.
Doe de cranberry’s in een kom, giet er de suikersiroop over en laat minstens 8 uur weken.
Laat ze nadien uitlekken op een rooster.
Bestuif met extra suiker, keer om en bestuif ook de andere kant.
Maak een tweede suikerlaagje door de cranberry’s in een kommetje met suiker te rollen.
Laat opstijven op een bakpapiertje (ze worden dan lekker krokant).
Verwarm de oven voor op 180 °C en vet de tulbandvorm goed in.
Meng in de kom van de keukenmachine bloem, bakpoeder, bicarbonaat, gemalen pistaches, amandelmeel en de drie soorten suiker.
Voeg er boter, karnemelk, eieren, vanille-extract en sinaasrasp aan toe.
Laat roeren tot net gemengd.
Giet 2/3 van het beslag in de tulbandvorm.
Verdeel er in het midden de cranberrycompote over.
Dek af met de rest van het deeg.
Bak in 45 minuten goudbruin.
Laat 15 minuten afkoelen in de vorm.
Ontvorm dan op een rooster en laat verder afkoelen tot kamertemperatuur.
Maak het glazuur door bloemsuiker en cranberrysap glad te roeren.
Werk de taart af.
Giet er het glazuur over.
Verdeel er de gehakte pistaches en de sinaasrasp over.
Vul de “tunnel” met gesuikerde cranberry’s.
Bestuif met bloemsuiker.
Serveer de cranberry tulband.
Wauw, wat een pareltje! Veel succes met de wedstrijd!
Bedankt Sofie!
Ik zag al foto’s verschijnen op IG, het ziet er zo lekker uit! Ik duim!
Bedankt Gerhilde! ?
Schitterend!
Bedankt Jeannine! <3
Ziet er fantastisch uit!
Bedankt Sandra! <3