Pasen komt dichterbij, maar eigenlijk ben ik daar dit jaar nog helemaal niet mee bezig. Vorig jaar had ik al heel wat “paasreceptjes” gepost, zoals deze “oeufs en cocotte” met zalmsoldaatjes, en deze schattige passievruchtenmousse in paaseieren. Dit keer lijk ik er de laatste weken vooral in te slagen snelle, onoriginele gerechten op tafel te zetten, die hier op deze blog niet meteen thuishoren, met deze chocolade-kastanjepotjes als vrolijke uitzondering op die regel.
Deze kleinnoden zijn zó eenvoudig te maken dat je met moeite een recept nodig hebt, maar de smaak is echt spectaculair. De kastanjepuree en rum geven de chocolade een elegantie en warmte mee, die je niet zou verwachten in zo’n simpele bereiding. Even in het achterhoofd houden dat de potjes minstens een viertal uur, en best een hele nacht, nodig hebben om op te stijven, en dit kan niet meer mislukken. Verwarmen, mixen, mengen en klaar: zelfs een kind kan het.
En alhoewel Nigella, wiens recept ik hier onbeschaamd overneem, deze chocolade-kastanjepotjes vermeldde in haar kerstkookboek, vind ik het eigenlijk een ideaal recept voor een vroege pasen. Zoals die van dit jaar dus!
Bron: Nigella’s Kerst van Nigella Lawson
Wat heb je nodig?
Voor 6 potjes
175 g pure chocolade
1,75 dl slagroom van 40%
0,75 dl volle melk
1 ei
250 g gezoete kastanjepuree
2 el bruine rum
Hoe ga je tewerk?
Hak de chocolade grof in de keukenmachine.
Breng intussen de slagroom en melk aan de kook en giet het mengsel bij de chocolade in de stilstaande keukenmachine.
Laat 30 seconden staan en mix dan glad.
Voeg het ei toe en laat 45 seconden mixen.
Doe er nu ook de kastanjepuree en rum bij en laat mixen tot mooi gemengd.
Giet in potjes en zet minstens 4 uur, en liefst een hele nacht, in de koelkast om op te stijven.
Serveer de chocolade-kastanjepotjes.
Dat kan niet slecht zijn!