Het lepeltje lekkers feestmenu 2020

19 december 2020 | Feestrecepten, Recepten

Kerst staat voor de deur, en dus is het tijd om het feestmenu samen te stellen. Ik heb door de jaren heen heel wat feestrecepten verzameld op deze blog, en ik bundel ze graag in dit lepeltje lekkers feestmenu 2020. Hopelijk vinden jullie er in inspiratie om er thuis met je dierbaren een fijn feest van te maken. Als je iets kookt van mijn blog, geef me dan zeker een seintje in de reacties hieronder of via social media. Ook met eventuele kookvragen kan je bij mij terecht via dezelfde kanalen.

Smaakvolle hapjes om de smaakpapillen wakker te schudden

Dit is zowat mijn favoriete onderdeel van het diner. Ik kan er mijn creativiteit in kwijt, en vind het leuk om op deze manier gevarieerde mini-gerechtjes aan te bieden. Als je meteen een hele plank wilt voorzien, kan je starten met mijn feestelijke aperitiefplank, of deze vijf makkelijke hapjes voor de feestdagen. Met deze recepten kan je vrij snel en eenvoudig een mooie binnenkomer maken.

Hou je van dips, dan heb ik ook wat inspiratie klaar. Wat dacht je van opgeklopte feta met za’atar, Ziet er mooi uit, en staat toch snel op tafel. Bijkomend voordeel is dat je dit heel makkelijk vooraf kan klaarmaken, waardoor je de dip op het einde enkel nog in een mooi schaaltje moet scheppen en versieren met munt, granaatappel en citroen.

Aperitiefglaasjes doen het ook altijd goed. Een van de meest populaire recepten op deze blog is dit hapje met zalm en dille: heerlijk eenvoudig en toch feestelijk. Ook deze gegrilde gamba’s met mangosalsa zijn altijd een succes. En dan is er ook nog mijn feestglaasje met gerookte sprot: verrassend en fris. Helemaal verfijnd wordt het met deze coquilles met pompelmoes en granaatappel: het ziet er spectaculair uit, maar is stiekem heel makkelijk te bereiden. En eentje dat bij ons elk jaar op tafel staat, is dit feesthapje met avocado en scampi: misschien iets meer werk, maar dan heb je ook wat!

Voor kindvriendelijke hapjes kan je dit hapje met garnalen en de beste cocktailsaus kiezen. Ook deze Griekse gehaktballetjes met yoghurtdip doen het altijd goed. En mijn brielolly’s met cranberry worden steevast op vreugdekreetjes onthaalt: super leuk om te serveren!

Verfijnde voorgerechten die de toon zetten

Meestal kiezen wij voor een koud voorgerecht, dat makkelijk voor te bereiden is maar verfijnd gepresenteerd kan worden. Daarvoor is deze gravad lax met granaatappel en zure room alvast ideaal: je kan de zalm tot 3 à 4 dagen vooraf klaarzetten, zodat je hem tijdens het diner alleen nog moet dresseren. Wil je voor een hippe versie gaan, kies dan voor deze zalm in gin-tonic met mierikswortelsaus: even makkelijk, nét even anders.

Ook deze Thaise tonijntartaar met mango past in dat rijtje: je kan hem bijna helemaal vooraf bereiden, en de smaak is toch voldoende verrassend. En met mijn warmgerookte zalm met gemarineerde venkel zet je een heerlijk, origineel gerecht op tafel dat niet te moeilijk is. En het brengt meteen wat kleur in deze donkere tijden.

Hou je het graag klassiek, maar niet oubollig? Serveer dan mijn tomaat-garnaal in een nieuw kleedje: ziet er modern uit, maar is even makkelijk én smakelijk als het origineel.

Feestelijke soep met dat tikkeltje extra

Soep hóórt bij een authentiek kerstfeest, maar het mag nét dat tikkeltje specialer. Ik heb alvast enkele leuke ideeën.

Serveer bijvoorbeeld deze soep van peterseliewortel met gerookte zalm: vernieuwend en toch verwarmend, feestelijk en toch herkenbaar… Je zal smullen! Ook verrassend is mijn knolseldersoep met appel en walnoten: de appel maakt het geheel wat toegankelijker, en de afwerking zorgt voor de feestelijke toets.

Hou je het liever licht, kies dan voor mijn komkommersoep met gerookte forel voor jouw feestmenu: helemaal eigentijds, fris en elegant, het ideale tussengerecht voor jouw feestmenu!

Hoofdgerechten als “plats de résistence”

En dan is het tijd voor het hoofdgerecht! Ik hou van nostalgische gerechten met een moderne toets, die niet te zwaar vallen en makkelijk voor te bereiden zijn.

Zelf kies ik meestal voor gevogelte. Bijvoorbeeld deze parelhoen met sinaasappel en cranberry’s die vorig jaar op ons feestmenu stond: het ziet er prachtig uit met al die felle kleuren en het kerstige groen van de rozemarijn, en het kan perfect voorbereid worden. Voor het serveren moet je dan enkel de kalkoen en veenbessen in de oven schuiven, de saus afwerken en – ach ja – de kroketten bakken.

Ook leuk is mijn kalkoen met speculoos en cranberry’s. Het lijkt misschien een beetje raar om een koekje met vlees te combineren, maar het past echt goed, en is helemaal niet te zoet. Erbij serveer ik graag krokante aardappels met look en tijm. Je kan dan beide schotels gewoon in het midden van de tafel zetten zodat iedereen zichzelf kan bedienen.

De laatste aanwinst in mijn feestrepertoire is deze geglaceerde kalkoen met sinaasappel en dragon. Alweer is dat een gerecht dat makkelijk voorbereid kan worden, niet te complex is en bij iedereen in de smaak valt. Het is daarenboven toch nét wat specialer dan het klassieke gebraad. Erbij kan je kroketjes serveren, maar ook de krokante aardappels van hierboven, of een puree van zoete aardappels en andere wortelgroenten past hier goed bij.

Liever vis? Ga dan voor mijn zeebaars met pompoenpuree en zeekraal. Als je saus en puree vooraf bereidt, moet je op het moment zelf enkel nog de vis en cantharellen bakken. Easy peasy en toch gastronomisch: het ideale feestgerecht!

Dessertjes om duimen en vingers bij af te likken

Voor veel mensen is het nagerecht hét hoogtepunt van het feestmenu. En dan wil je ook wel uitpakken, maar toch ook geen uren in de keuken staan: ik heb daarvoor de geschikte recepten!

Mijn ideale kerstmenu sluit af met een nagerecht op basis van fruit. Ik denk bijvoorbeeld aan dit eenvoudig dessert met mango en passievrucht: de perfecte combinatie van zoet en fris. Ook een kanshebber is mijn panna cotta met ahornsiroop en peer. Dit is iets zachter en romiger, maar heeft toch genoeg pit om zijn mannetje te staan. Of misschien serveer ik wel deze mini-kaastaartjes met cranberry: perfect vooraf te bereiden en ze zien er zo leuk uit met die robijnrode topping en goudkleurige boterwafel.

Hou je eerder van een traditioneel dessert met een moderne twist, dan heb ik ook wat ideeën voor jou. Ga bijvoorbeeld voor een witte tiramisu met plattekaas en rum: lichter dan het origineel, maar minstens even lekker, en afgewerkt met wat aalbessen en witte chocolade ziet het er extra feestelijk uit. Een andere variatie op deze Italiaanse klassieker is deze tiramisu met frangelico van dessertkoningin Nigella Lawson. De hazelnootlikeur zorgt voor een zekere “je ne sais quoi” en de topping van in cacao gerolde hazelnoten lijkt wel eetbaar goud. Ook van la Lawson zijn deze deze chocolade-kastanjepotjes: heel makkelijk en toch weer nét een beetje anders.

Hou je wel van een uitdaging, ga dan voor speculaasmousse met peperkoek. Je zal wel even zoet zijn in de keuken, maar het resultaat is er dan ook naar: verfijnd, elegant en romig.

Nog een zoete afsluiter bij de koffie

Bij de koffie hoort natuurlijk ook nog iets lekkers. Als je niet voor de petit beurre taart van je oma kiest, dan heb ik hier ook nog wat recepten klaar.

Mijn Normandische appeltaartjes met vanilleroom verdienen zeker een plaatsje op je feestmenu. Ze zijn eenvoudig te bereiden, maar smaken zoals je van een Franse patisserie zou verwachten. Geef er opgeklopte room met vanille bij, en je hebt een prachtig sluitstuk.

Als het fris en romig mag zijn, dan zou ik je mijn taart van Griekse yoghurt en bosbessencompote aanraden. Als je net als ik de compote aan één kant van de taart schikt, en het geheel met wat eetbare bloemen afwerkt, dan ziet het er extra feestelijk uit. De rest van de compote kan je er in een kommetje bij serveren.

Ook deze romige citroentaart kan dienst doen als ultieme afsluiter. Versier hem met seizoensfruit en krullen van citroenschil, en je hebt een echt meesterwerk.

Mijn veenbessentaart met oreo’s brengt meteen wat extra kleur op je tafel. En hij is daarenboven vrij eenvoudig, zónder oven, te bereiden. Ook hier zorgt de afwerking voor een extra feestelijke tint, maar ook gewoon zo ziet hij er prachtig uit.

Geen bakker, maar toch graag een zelfgemaakte taart op tafel? Maak dan mijn cappuccino kerstcake van pandoro. Hij wordt gemaakt van een kant-en-klare pandoro uit de supermarkt. Het enige wat je moet doen, is de vulling maken van mascarpone, boter, suiker en vanille, en de plakken cake met een mengsel van koffie en rum besprenkelen. Door de karakteristieke stervorm ziet hij er daarenboven extra feestelijk uit.

En hiermee sluit ik mijn “lepeltje lekkers” feestmenu voor 2020 af. Ik hoop dat ik jullie voldoende geïnspireerd heb om de feesten smakelijk door te brengen in je bubbel. Laat mij zeker iets weten als je met mijn recepten aan de slag gaat: dat zou mij ongelooflijk veel plezier doen!

Fijne feestdagen!

Annelies x

Feestmenu 2020 / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Nog enkele feestrecepten

Een lepeltje lekkers feestmenu 2023

Een lepeltje lekkers feestmenu 2023

Oh ja, hier zijn we dan met het grote Een lepeltje lekkers feestmenu 2023! Het is altijd fijn om voor de samenstelling van mijn feestmenu eens door de recepten te gaan die ik hier door de jaren heen verzameld heb. En dat zijn intussen 10 volle jaren... Ik kan het...

Chowder met kabeljauw en langoustine

Chowder met kabeljauw en langoustine

Dit jaar heb ik voor een hoofdgerecht met vis gekozen om mijn kerstmenu af te werken. Deze chowder met kabeljauw en langoustine is een feestelijk gerecht, dat verfijnd smaakt en er prachtig uitziet. Werk af met wat zeekraal, viseitjes en een bladerdeegkoekje, en je...

Taart met veenbessen en sinaasappel

Taart met veenbessen en sinaasappel

Deze taart met veenbessen en sinaasappel past perfect bij kerst: de bodem is heerlijk kruidig door toevoeging van gember en kaneel, de veenbessen zorgen voor wat zoetigheid, en de frisse roomtopping maakt het geheel luxueus en smeuïg. Afwerken met extra veenbessen,...

Exotische tiramisu met mango, passievrucht en kokos

Exotische tiramisu met mango, passievrucht en kokos

Deze exotische tiramisu is een originele variant van de klassieker. De koekjes worden geweekt in een mengsel van kokosmelk en witte rum, de mascarpone krijgt een vleugje limoen mee, en tussen de lagen komen fijne blokjes mango, passievruchtenpulp en geroosterde kokos....

10 Reacties

  1. Ticky Swart

    Wat een waanzinnig leuke recepten. Heb je net via Pinterest ontdekt. Ik ben kookgek dus ga heel snel aan de gang.

    Antwoord
    • Annelies

      Dank je wel! Altijd fijn om te horen :). Veel lees- en kookplezier!

      Antwoord
  2. De Geest

    Hey Annelies, we hebben weer (opnieuw) genoten van de heerlijke recepten, de geglaceerde kalkoen, de hapjes met garnalen en fantastische cocktailsaus en de hemelse gravad lax. Dikke welgemeende merci !!!!!! Geniet van de eindejaars feesten !!!! Xxx

    Antwoord
    • Annelies

      Oh wat leuk om te horen! Heel erg bedankt voor je bericht, doet mij enorm veel plezier. Nog fijne feesten gewenst! ❤️

      Antwoord
  3. Freija Wouters

    Bedankt Annelies, ik heb al veel geslaagde etentjes georganiseerd met jouw receptjes. Altijd verrassend, lekker, origineel en niet te moeilijk voor iemand die wel graag kookt, maar liefst niet te ingewikkeld en die toch graag een onvergetelijke indruk nalaat bij zijn gasten ;-). Jammer dat dat dit jaar niet gelukt is, maar hopelijk kan dit weer in de nabije toekomst! Fijne feestdagen! Freija

    Antwoord
    • Annelies

      Wat leuk op te horen Freija, dank je wel! Maak er dit jaar ook een mooi feest van, ook al is het in beperkte kring. Groetjes! Annelies

      Antwoord
  4. Jos Huibers

    Kalkoen staat al op het menu, bedankt voor de inspiraties die je ons altijd geeft.

    Antwoord

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest