Citroentaart is een van mijn favoriete zoetigheden. De combinatie van zuur en zoet zorgt voor een perfect smaakevenwicht. Ik was al een tijdje op zoek naar een makkelijke versie, omdat het origineel wel wat techniek vereist. De citroenvulling schift makkelijk, de bodem moet blind voorgebakken worden en de afwerking van sneeuwwitte meringue vergt uiterste nauwkeurigheid.
Mijn romige citroentaart is daarvan het tegenovergestelde. Je hebt helemaal géén culinaire vaardigheden nodig. Als je kan roeren is dat al voldoende. De vulling bestaat uit een “lemon posset”, een Engels dessert dat room met citroen combineert. Door een chemische reactie stijft de room op zonder dat je er gelatine aan moet toevoegen. De bodem bestaat uit verkruimelde koekjes, en als je het geheel afwerkt met vers zomerfruit, ziet het er allesbehalve eenvoudig uit.
Ik lijst voor jullie nog wat extra tips op, zodat je meteen zelf aan de slag kan.
- Meet je taartvorm. Ik gebruik voor het recept hieronder een taartvorm van 20 cm diameter. Dat is vrij klein, en geeft een taartje voor 6 personen. Als je een taartvorm van 26 cm gebruikt, moet je het recept met anderhalf vermenigvuldigen.
- Gebruik een taartvorm met losse bodem. Voor alle taarten met een koekjesbodem is een taartvorm met losse bodem super handig. Ik kocht de mijne gewoon bij Dille & Kamille. Onvorm de taart boven een omgekeerd kommetje waarop hij stabiel staat, door de ring zacht naar beneden te duwen. Dit duurt even, maar de vorm zal zeker loskomen. Gewoon zachtjes blijven duwen terwijl je de vorm een beetje draait boven het kommetje.
- Ik ga hier voor een dikke korst. De hoeveelheid koekjes lijkt misschien vrij groot, maar ik vind dat deze taart baat heeft bij een dikke bodem. Dat zorgt voor een goed evenwicht tussen zoet en zuur, en geeft wat meer textuur.
- De koekjeskruimels mogen ongelijk zijn. Ik heb de koekjes hier gewoon in een diepvrieszak plat geslagen met een deegrol, en gezorgd dat niet alles helemaal verkruimeld was. Ik vind het in deze taart lekker als er hier en daar grotere stukken in zitten. Je kan natuurlijk ook een foodprocessor gebruiken, maar dan zal je sneller een homogeen geheel krijgen. Geen probleem natuurlijk, maar niet waarnaar ik hier op zoek ben.
- Zeef de vulling. Het lijkt misschien overbodig om het roommengsel door een zeef te gieten, maar doe dat toch maar. De citroenrasp heeft zijn smaak toch al afgegeven aan de room, en je wilt een zijdezachte vulling.
- De taart blijft lobbig. Gezien we hier geen gelatine gebruiken, zal de taart nooit zo mooi snijden als wanneer je wél een geleermiddel toevoegt. Maar dat is geen probleem: de vulling stijft genoeg op om niet uit te lopen, en de smeuïge frisheid is net wat het resultaat zo bijzonder maakt.
Zo, met bovenstaande tips kan je deze romige citroentaart zonder problemen bereiden. Werk hem af zoals je zelf wenst, en serveer bij een tasje (ijs)thee of -koffie.
Romige citroentaart met zomerfruit
Equipment
- Ronde taartvorm van 20 cm diameter
- Oven
Ingrediënten
- 125 g petit beurre koekjes
- 75 g kletskoppen
- 150 g boter
Voor de vulling
- 250 ml volle room min. 33%
- 60 g kristalsuiker
- 1 citroen rasp en +/- 70 ml sap
Voor de afwerking
- rood fruit bijv. frambozen, aardbeien, bramen, …
- 1 citroen alleen de zeste
- muntblaadjes
Instructies
- Doe de koekjes samen in een diepvrieszak en maak dicht.
- Klop erop met een deegrol tot je ongelijke stukjes bekomt.
- Smelt intussen de boter op zacht vuur.
- Roer er de koelkruimels door.
- Stort het koekjesmengsel in de taartvorm. Duw met de bolle kant van een lepel tegen de zijkanten om een opstaande rand te maken, en druk nadien aan op de bodem.
- Zet de vorm minstens een half uur in de koelkast om op te stijven.
- Maak intussen de vulling.
- Verhit room en suiker op matig vuur, en roer regelmatig tot de suiker opgelost is.
- Breng aan de kook en laat 1 minuut zachtjes pruttelen. Roer ook nu regelmatig, zodat de room zeker niet aanbakt.
- Neem van het vuur en roer er citroenzeste en -sap door.
- Laat afkoelen tot kamertemperatuur.
- Zeef het roommengsel en giet op de taartbodem.
- Zet de taart in de koelkast en laat een hele nacht opstijven.
- Ontvorm de taart en werk af met fruit, citroenrasp en munt.
- Serveer de romige citroentaart met zomerfruit.
Notities
- Meet je taartvorm. Ik gebruik voor het recept hieronder een taartvorm van 20 cm diameter. Dat is vrij klein, en geeft een taartje voor 6 personen. Als je een taartvorm van 26 cm gebruikt, moet je het recept met anderhalf vermenigvuldigen.
- Gebruik een taartvorm met losse bodem. Voor alle taarten met een koekjesbodem is een taartvorm met losse bodem super handig. Ik kocht de mijne gewoon bij Dille & Kamille. Onvorm de taart boven een omgekeerd kommetje waarop hij stabiel staat, door de ring zacht naar beneden te duwen. Dit duurt even, maar de vorm zal zeker loskomen. Gewoon zachtjes blijven duwen terwijl je de vorm een beetje draait boven het kommetje.
- Ik ga hier voor een dikke korst. De hoeveelheid koekjes lijkt misschien vrij groot, maar ik vind dat deze taart baat heeft bij een dikke bodem. Dat zorgt voor een goed evenwicht tussen zoet en zuur, en geeft wat meer textuur.
- De koekjeskruimels mogen ongelijk zijn. Ik heb de koekjes hier gewoon in een diepvrieszak plat geslagen met een deegrol, en gezorgd dat niet alles helemaal verkruimeld was. Ik vind het in deze taart lekker als er hier en daar grotere stukken in zitten. Je kan natuurlijk ook een foodprocessor gebruiken, maar dan zal je sneller een homogeen geheel krijgen. Geen probleem natuurlijk, maar niet waarnaar ik hier op zoek ben.
- Zeef de vulling. Het lijkt misschien overbodig om het roommengsel door een zeef te gieten, maar doe dat toch maar. De citroenrasp heeft zijn smaak toch al afgegeven aan de room, en je wilt een zijdezachte vulling.
- De taart blijft lobbig. Gezien we hier geen gelatine gebruiken, zal de taart nooit zo mooi snijden als wanneer je wél een geleermiddel toevoegt. Maar dat is geen probleem: de vulling stijft genoeg op om niet uit te lopen, en de smeuïge frisheid is net wat het resultaat zo bijzonder maakt.
Een lepeltje terug in de tijd
1 jaar geleden: Aardappelsalade met zalm en dille gremolata
2 jaar geleden: Italiaanse varkenskotelet met venkelsalade
4 jaar geleden: Pistache-ijs met kersen en cointreau
5 jaar geleden: Smeuïge chocoladetaart met zomerfruit
6 jaar geleden: Vrolijke tian van zomergroenten met mozzarella
0 reacties