Opgeklopte feta met za’atar en citroen

26 augustus 2017 | Een lepeltje lekkers, Gesponsorde berichten, Gezond, Home thema, Recepten, Snel klaar, Snelle hapjes

De zomer heeft mij meegevoerd naar ochtenden zonder wekker en dagen zonder tijdsbesef, naar eindeloze avonden en zorgeloze nachten. Naar lome uren in de zon, uitgelaten feestjes in de tuin en kuierende wandelingen in het park. Dat het hier een tijdje muisstil was, is dan ook geen wonder. De laptop werd aan de kant geschoven en maakte plaats voor rust, dagdromen en niksdoen.

Opgeklopte feta met za'atar / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Maar nu de eerste schooldag – en ook mijn eerste werkdag na heel wat vakantie – stilaan dichterbij kruipt en de agenda weer vol staat met afspraken en vergaderingen, neem ik de draad van de blog weer op. Ik heb de voorbije maanden heel wat inspiratie opgedaan om jullie als vanouds te verwennen met verrassende gerechten die binnen een druk werkschema passen.

bamix / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Ik had het hier al eens over mijn bamix. De zo eenvoudig uitziende mixer helpt mij dagelijks om tijd te winnen. In het standaardpakket zit een mixer met menger, klopper, hakmes en processormolen. Daarmee kom je al een heel eind: mayonaise maken, merengue kloppen, kruiden en noten hakken, hij kan het allemaal. Zelf heb ik er nog de SliceSy bijgekocht: deze tovert de bamix eigenlijk meteen om tot een complete keukenmachine. Hij snijdt, raspt en hakt als de beste. En daarenboven is hij volledig vaatwasbestendig, waardoor ik er niet tegenop zie om hem te gebruiken. Want ja: ook ík heb heel wat keukentoestellen staan die ik liever niet uithaal, omdat ik al beducht ben voor de afwas achteraf…

Wortelen in verschillende kleuren / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Deze zomer had ik het geluk om een achttal recepten te mogen ontwikkelen voor bamix. Ik heb er echt van genoten om creatief aan de slag te gaan met een apparaat dat ik zelf dagelijks gebruik. Deze opgeklopte feta met za’atar is het sluitstuk: denk aan luchtige, zilte kaas met een aards aroma van midden-oosterse kruiden, de verrassende beet van granaatappel en de frisheid van verse citroen. Als ik je erbij vertel dat dit alles in 5 minuten op tafel kan staan, dan heb ik niet veel extra argumenten nodig om je te overtuigen, niet?

Veelkleurige tomaten / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Ik serveer er graag verse groenten bij, omdat dat nu eenmaal mijn zwakte is. En beperk je daarbij niet tot de standaard kerstomaten en bloemkoolroosjes. Probeer ook eens veelkleurige wortels, langwerpige radijzen en frisgroene venkel. Je kan de opgeklopte feta trouwens ook serveren met pitadriehoekjes, grissini of eenvoudige toastjes. Of neem hem mee naar het werk op een getoaste zuurdesemboterham, met een kruidige groene salade erbij. Wedden dat de collega’s jaloers zijn?

Benieuwd naar de andere recepten die ik voor bamix ontwikkelde? Je vindt ze op hun website.

In samenwerking met bamix

Opgeklopte feta met za'atar / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Opgeklopte feta met za’atar en citroen

Deze opgeklopte feta met za’atar is luchtig, hartig en fris. Daarenboven staat hij binnen de 5 minuten op tafel. Het perfecte hapje!
Nog geen beoordelingen
Bereidingstijd 5 minuten
Afwerking 5 minuten
Totale tijd 10 minuten
Gang aperitiefhapje, Borrelhapje, hapje
Keuken Grieks
Porties 6 personen

Equipment

  • staafmixer of foodprocessor

Ingrediënten
  

  • 4 takjes munt alleen de blaadjes + extra voor de afwerking
  • 200 g feta
  • 140 g opgeklopte roomkaas type St Môret of Philadelphia
  • 1 eetlepel lookolie + extra voor de afwerking
  • 1/2 citroen alleen het sap
  • 1,5 theelepel za’atar o.a. bij Delhaize en Albert Heijn
  • dukkah bijv. van Mill & Mortar in sommige AD Delhaizes, of zelfgemaakt, ev. te vervangen door fijngehakte pistaches en amandelen, gemengd met sesamzaadjes
  • granaatappelpitjes
  • enkele plakjes citroen

Instructies
 

  • Hak de muntblaadjes fijn in de SliceSy of foodprocessor.
  • Voeg er feta, roomkaas, lookolie, citroensap en za’atar aan toe.
  • Mix tot je een gladde crème bekomt.
  • Schep de opgeklopte feta op een bord.
  • Werk af met dukkah, olijfolie, granaatappelpitjes, enkele plakjes citroen en muntblaadjes.
  • Serveer de opgeklopte feta met kleurrijke groenten om te dippen, of met geroosterd pitabrood.
Trefwoord citroen, feta, granaatappel, look, munt, roomkaas, za’atar
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Annelies Vermeir - Een Lepeltje Lekkers / www.eenlepeltjelekkers.be

Welkom! Ik ben Annelies en woon samen met mijn man en twee dochters van 12 en 14 in Gent. Op Een lepeltje lekkers deel ik verrassende recepten die verrassend snel op tafel staan. Comfort food, maar dan in een eigentijds jasje. Elegant, smaakvol en nét dat tikkeltje anders.

Mis geen enkel bericht: ontvang ze rechtstreeks in je mailbox!

Voeg je bij 1.729 andere abonnees

Nog enkele gezonde recepten

Ontbijt bowl met rijstpap en havermout

Ontbijt bowl met rijstpap en havermout

Zo'n ontbijt bowl met amandel en havermout: je moet het gewoon eens maken. Het gaat je doordeweeks ontbijt een enorme boost geven: niet alleen qua uitzicht - want, geef toe, het oog wil ook wat - maar vooral voor de smaak: dát is waarvoor ik het doe. Zo'n zacht...

Wok met vis, gember en zwarte peper

Wok met vis, gember en zwarte peper

Deze wok met vis, gember en zwarte peper is het ideale gerecht om eens wat meer vis op tafel te zetten. Het is makkelijk te maken, smaakt fris en ziet er kleurrijk uit. En daarenboven hoef je geen fortuin te spenderen in de viswinkel: met diepvriesvis lukt het ook!...

Pinsa met erwten, asperge en feta

Pinsa met erwten, asperge en feta

De zomer is officieel begonnen, maar buiten merken we daar nog weinig van. Maar niet getreurd: met deze pinsa met erwten, asperge en feta tover je de zomer gewoon zomaar op je bord! Dit begon als een probeersel toen de koelkast bijna leeg was, maar intussen is het een...

Granola met koffie, chocolade en hazelnoot

Granola met koffie, chocolade en hazelnoot

Even stil geweest hier, maar ik ben terug! Ik heb de afgelopen weken veel inspiratie verzameld en geëxperimenteerd in de keuken, en ik hoop jullie de komende maanden weer heel wat smaakbommetjes te kunnen voorschotelen. En vandaag start ik alvast met een origineel...

0 reacties

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest