De zomer heeft mij meegevoerd naar ochtenden zonder wekker en dagen zonder tijdsbesef, naar eindeloze avonden en zorgeloze nachten. Naar lome uren in de zon, uitgelaten feestjes in de tuin en kuierende wandelingen in het park. Dat het hier een tijdje muisstil was, is dan ook geen wonder. De laptop werd aan de kant geschoven en maakte plaats voor rust, dagdromen en niksdoen.
Maar nu de eerste schooldag – en ook mijn eerste werkdag na heel wat vakantie – stilaan dichterbij kruipt en de agenda weer vol staat met afspraken en vergaderingen, neem ik de draad van de blog weer op. Ik heb de voorbije maanden heel wat inspiratie opgedaan om jullie als vanouds te verwennen met verrassende gerechten die binnen een druk werkschema passen.
Ik had het hier al eens over mijn bamix. De zo eenvoudig uitziende mixer helpt mij dagelijks om tijd te winnen. In het standaardpakket zit een mixer met menger, klopper, hakmes en processormolen. Daarmee kom je al een heel eind: mayonaise maken, merengue kloppen, kruiden en noten hakken, hij kan het allemaal. Zelf heb ik er nog de SliceSy bijgekocht: deze tovert de bamix eigenlijk meteen om tot een complete keukenmachine. Hij snijdt, raspt en hakt als de beste. En daarenboven is hij volledig vaatwasbestendig, waardoor ik er niet tegenop zie om hem te gebruiken. Want ja: ook ík heb heel wat keukentoestellen staan die ik liever niet uithaal, omdat ik al beducht ben voor de afwas achteraf…
Deze zomer had ik het geluk om een achttal recepten te mogen ontwikkelen voor bamix. Ik heb er echt van genoten om creatief aan de slag te gaan met een apparaat dat ik zelf dagelijks gebruik. Deze opgeklopte feta met za’atar is het sluitstuk: denk aan luchtige, zilte kaas met een aards aroma van midden-oosterse kruiden, de verrassende beet van granaatappel en de frisheid van verse citroen. Als ik je erbij vertel dat dit alles in 5 minuten op tafel kan staan, dan heb ik niet veel extra argumenten nodig om je te overtuigen, niet?
Ik serveer er graag verse groenten bij, omdat dat nu eenmaal mijn zwakte is. En beperk je daarbij niet tot de standaard kerstomaten en bloemkoolroosjes. Probeer ook eens veelkleurige wortels, langwerpige radijzen en frisgroene venkel. Je kan de opgeklopte feta trouwens ook serveren met pitadriehoekjes, grissini of eenvoudige toastjes. Of neem hem mee naar het werk op een getoaste zuurdesemboterham, met een kruidige groene salade erbij. Wedden dat de collega’s jaloers zijn?
Benieuwd naar de andere recepten die ik voor bamix ontwikkelde? Je vindt ze op hun website.
In samenwerking met bamix.
Opgeklopte feta met za’atar en citroen
Equipment
- staafmixer of foodprocessor
Ingrediënten
- 4 takjes munt alleen de blaadjes + extra voor de afwerking
- 200 g feta
- 140 g opgeklopte roomkaas type St Môret of Philadelphia
- 1 eetlepel lookolie + extra voor de afwerking
- 1/2 citroen alleen het sap
- 1,5 theelepel za’atar o.a. bij Delhaize en Albert Heijn
- dukkah bijv. van Mill & Mortar in sommige AD Delhaizes, of zelfgemaakt, ev. te vervangen door fijngehakte pistaches en amandelen, gemengd met sesamzaadjes
- granaatappelpitjes
- enkele plakjes citroen
Instructies
- Hak de muntblaadjes fijn in de SliceSy of foodprocessor.
- Voeg er feta, roomkaas, lookolie, citroensap en za’atar aan toe.
- Mix tot je een gladde crème bekomt.
- Schep de opgeklopte feta op een bord.
- Werk af met dukkah, olijfolie, granaatappelpitjes, enkele plakjes citroen en muntblaadjes.
- Serveer de opgeklopte feta met kleurrijke groenten om te dippen, of met geroosterd pitabrood.
0 reacties