Het lepeltje lekkers feestmenu 2017

20 december 2017 | Recepten

Als je je ogen tot spleetjes knijpt en zorgvuldig in de verte tuurt, kan je kerst al zien. De fonkelende sterren in een gouden gloed, de melodieuze gezangen van vrome meisjeskoren, de overvloedig gevulde tafels met rijkelijk lekkers: ze lonken je. Maar inspiratie om die tafels te vullen heb je eigenlijk nooit genoeg. En dus lijst ik hier voor jullie – en ook wel een beetje voor mijzelf – alle gerechten op die jouw kerstfeest kunnen verblijden. Ik presenteer jullie vol trots: het lepeltje lekkers feestmenu 2017!

Het lepeltje lekkers feestmenu 2017 / www.eenlepeltjelekkers.be
 • Pin

Een vrolijke start met feesthapjes

Mimosa met bloedsinaasappel / www.eenlepeltjelekkers.be
 • Pin

Mijn feestelijke mimosa met bloedsinaasappel zet ik graag op een rijkelijk gevulde tafel. Dips doen het altijd goed: ze zijn eenvoudig op voorhand te maken én vergen weinig “gepruts” in de keuken. Daarenboven zorgen ze meteen voor een nonchalante sfeer aan tafel omdat iedereen zichzelf kan bedienen. Serveer er een keur van crackers, toasts en grissini bij, en je hebt in een handomdraai een mooi aanbod. Kies voor een spectaculair geitenkaastorentje met rucolapesto, verfijnde opgeklopte feta met za’atar of mijn drie verrassende dips met citroenolie.

 • Pin

Liever een aperitiefglaasje? Dan heb ik coquilles met pompelmoes en granaatappel, een feestglaasje met gerookte sprot of een verfijnd hapje met zalm en dille in de aanbieding.

Hapje met zalm en dille / eenlepeltjelekkers.be
 • Pin

In de categorie zeevruchten hou ik van mijn feesthapje met avocado en scampi en gegrilde gamba’s met mangosalsa. Onze meisjes zijn dol op krabkoekjes met kokos, en knabbelen graag op hun brielolly met cranberry.

Feestelijke aperitiefplank / www.eenlepeltjelekkers.be
 • Pin

En als het helemaal gemakkelijk en ongedwongen mag zijn, dan zou ik je mijn feestelijke aperitiefplank aanraden: het ziet er spectaculair uit, en toch staat het in een handomdraai op tafel!

Elegante voorgerechten om de toon te zetten

Het voorgerecht is samen met de hapjes mijn favoriete deel van het diner. Ik hou van frisse smaken in een elegant gerecht. En vis en schaaldieren horen daar sowieso bij.

Warmgerookte zalm met gemarineerde venkel eenvoudig / www.eenlepeltjelekkers.be
 • Pin

Heb je een groot gezelschap over de vloer, dan kan ik zalm in gin-tonic aanbevelen: volledig vooraf te bereiden en spectaculair om te serveren. Als het wat bewerkelijker mag zijn, kan je kiezen voor dorade met venkelsalade: prachtig om te serveren, maar stiekem niet heel moeilijk. En nog wat origineler wordt het met warmgerookte zalm met gemarineerde venkel.

Tomaat-garnaal in een nieuw kleedje / www.eenlepeltjelekkers.be
 • Pin

Carpaccio van coquille met pompoen en curry en tomaat-garnaal in een nieuw kleedje behoren tot mijn persoonlijke favorieten: licht, fris en eenvoudig, maar met een flinke “wow-factor”. De perfecte starters.

Salade met vijgen en geroosterde groenten / www.eenlepeltjelekkers.be
 • Pin

De vegetariërs hoeven trouwens niet te vrezen: wie lust er geen fregolarisotto met boschampignons, carpaccio van bietjes met geitenkaas of salade met vijgen en geroosterde groenten?

Feestelijke soep als vertrouwd intermezzo

Soep van peterseliewortel met gerookte zalm / www.eenlepeltjelekkers.be
 • Pin

Een soepje doet het altijd goed. En met eenvoudige garneringen maak je van de alledaagse versie een feestelijk alternatief. Zelf zet ik dit jaar soep van peterseliewortel met gerookte zalm op het menu. En vorig jaar oogstte ik veel succes met mijn komkommersoep met gerookte forel. Liever een vegetarisch alternatief? Dan kan courgette-komkommersoep met kruidenroom je zeker bekoren.

Een pronkstuk dat de show steelt

Tot mijn eigen scha en schande moet ik bekennen dat ik niet bijster veel feestelijke hoofdgerechten op mijn blog staan heb. Maar degene die ik heb, zijn échte pronkstukken.

Kalkoen met speculoos en veenbessen / www.eenlepeltjelekkers.be
 • Pin

Deze verrassende kalkoen met speculoos en cranberries deed al heel wat wenkbrauwen fronsen, maar eens geproefd was iedereen het erover eens: dit is héérlijk. Liever wat klassieker? Probeer dan eendeborst met sinaassaus of rosbief met marsalasaus.

Schelvis met knapperige groentjes en vissaus
 • Pin

Als je vis verkiest, denk dan aan zeebaars met pompoenpuree en zeekraal, of een elegante schelvis met knapperige groenten. Die laatste vraagt wel wat voorbereiding, maar als je zorgt dat saus, puree en groenten klaarstaan, hoef je op het moment zelf enkel nog de vis te bakken en alles te dresseren.

Krokante aardappels met look en tijm / www.eenlepeltjelekkers.be
 • Pin

Bij al deze gerechten kan je mijn krokante aardappels met look en tijm of pastinaakfrietjes serveren.

Een zoete zonde als ultieme verwennerij

Mini-kaastaartjes met cranberry
 • Pin

Na zo’n fantastisch diner hoort natuurlijk een decadent toetje. Daar heeft zelfs de grootste eter nog een plaatsje voor! Zelf serveer ik graag glaasjes, omdat je ze makkelijk vooraf kan bereiden, en dan enkel nog een half uurtje op kamertemperatuur moet laten komen. Zo doen chocolade-kastanjepotjes, tiramisu met frangelico en kastanje panna cotta het altijd goed. Helemaal kerst wordt het met deze mini-kaastaartjes met cranberry.

Speculaasmousse met peperkoek en rode pruimen / www.eenlepeltjelekkers.be
 • Pin

Wil je echt hélemaal uitpakken? Waag je dan eens aan speculaasmousse met peperkoek: niet in 1-2-3 klaar, maar wát een resultaat. Wel het effect maar liever niet het werk? Dan zijn mijn passievruchtentaartjes met chocoladedeeg je beste vriend.

Pistache-ijs met kersen en cointreau / www.eenlepeltjelekkers.be
 • Pin

Ook ijsjes misstaan nooit op de feesttafel. Royaal wordt het met pistache-ijs met kersen en cointreau, en decadent met mijn overdadige snelle snickers ijstaart. Ijs is trouwens ook perfect om vooraf klaar te maken.

Heerlijke taart als koninklijk besluit

Cranberry curd tart with oreo base / Veenbessentaart met oreo's / www.eenlepeltjelekkers.be
 • Pin

Afsluiten doen we met het mooiste gebak. Mijn veenbessentaart met oreo’s is nog steeds een toppertje: hij is gewoon voor het kerstmenu gemaakt. Ook een klassieke biscuit met passievrucht en frambozen staat mooi op de feestdis. En ik ken werkelijk níemand die geen chocolade-hazelnootrol lust.

Biscuit met passievrucht en frambozen / www.eenlepeltjelekkers.be
 • Pin

Mag het wat eenvoudiger? Kies dan voor een goddelijke pavlova met litchi: ziet er bewerkelijk uit, maar is in wezen eenvoudig te bereiden. En als je de inspanningen echt tot een minimum wilt beperken, zet dan snel de ingrediënten voor mijn cappuccino kerstcake van pandoro op je lijstje. Je gelooft het niet als je hem ziet, maar hij kost je slechts een half uurtje aan het aanrecht.

Capuccino kerstcake / www.eenlepeltjelekkers.be
 • Pin

Zo, ik hoop dat ik jullie hiermee genoeg inspiratie gegeven heb om van het kerstmenu een echt feest te maken. Ik plan alvast een heerlijk kookdagje op 24 december, samen met mijn mama, met kerstmuziek op de achtergrond en zalig gekeuvel in de keuken.

Zet je zelf een lepeltje lekkers op tafel? Laat het mij dan zeker weten in de reacties, of via Facebook of Instagram. Ik ben super benieuwd! 🙂

Ik wens jullie alvast een prachtig kerstfeest toe.

Veel liefs,
Annelies

10 Reacties

 1. Jozefien

  Dit jaar doen wij van “witte kerst” met een RSV-baby in het ziekenhuis, maar het water loopt me in de mond.
  Ik denk dat ik Jezeke zijn verjaardag ergens in januari ga vieren.

  Antwoord
 2. batsleer kathleen

  Sorry om nogmaals te storen…. Ik ben vergeten te vragen of die aardappelen ook passen bij reestoofvlees. Bedankt!

  Antwoord
 3. batsleer kathleen

  Dag Annelies. Bedankt voor de vele en lekkere recepten!!. Ivm de krokante aardappeltaart: Is het nodig om lookolie te gebruiken of kan dit ook met extra look + olijfolie? En de diameter en hoogte van de kom? Een zalig kerstfeest en alvast een mooi en gezond 2018!!!

  Antwoord
  • Een lepeltje lekkers

   Dag Kathleen, gewone olie & look kan zeker ook! Mijn vorm is 20 cm diameter en ongeveer 7 cm hoog. Veel succes & ook voor jou de allerbeste wensen voor 2018!

   Antwoord
 4. Sandrine Christiaens

  Thanks Annelies voor de vele ideetjes. Ik heb vorige zondag al mijn eigen kerstmenu gemaakt en ditmaal met een aantal hapjes en hoofdgerecht dat ik al meermaals gemaakt heb. Dus dit jaar probeer ik geen nieuwe receptjes van jou uit. Althans niet met kerst maar zeker en vast maak ik later nog wel iets van jouw feestmenu. Het is gewoon veel te lekker. Ik wens jou een fijne kookdag op 24/12 met jouw mama. Ik zal hetzelfde doen met mijn dochter. Mijn mama kan het spijtig genoeg niet meer meemaken. Een gezond 2018 voor jou en jouw familie met hopelijk veel lekkere lepeltjes 🙂

  Antwoord
  • Een lepeltje lekkers

   Bedankt Sandrine voor je lieve reactie. Ook voor jou & je familie het allerbeste voor 2018, en veel kookplezier met de dochter op 24/12! xxx

   Antwoord
 5. Pascale

  Dankjewel om telkens opnieuw heerlijke receptjes met ons te delen. Het zijn steeds weer opnieuw een soort ‘cadeautjes’ waar ik met blijdschap naar uitkijk!
  Een fijn en voor smakelijk 2018!
  Vriendelijke groetjes, Pascale

  Antwoord
  • Een lepeltje lekkers

   Hartelijk bedankt Pascale, en dat is zeer graag gedaan! Ook voor jou en je familie het allerbeste voor 2018! xxx

   Antwoord

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest