De ochtend start nevelig. Het is nog donker als ik bruusk gewekt word en slaperig mijn ogen opensper. De stad lijkt stil; gedempte geluiden bereiken slechts traag ons huis en verstommen meteen in de zware lucht. Als ik naderhand op mijn fiets spring, branden de eerste zonnestralen voorzichtig een kier door de mist, als schijnwerpers op het grijze wegdek. Later zwellen de wolken weer aan, elke minuut meer verzadigd en wachtend op de extra druppel om open te barsten. De wind komt en gaat, woelig en onrustig zwervend door de straten.
De herfst blijft een onvoorspelbaar seizoen. Waar ik de ene dag spijt heb dat ik geen topje aangetrokken heb, beklaag ik mij de dag nadien mijn blote benen. En hoewel ik geen fan ben van de kleurloze ochtenden en troosteloze dagen, hou ik wel van het fruit dat dit seizoen voortbrengt. Naast pruimen zijn vijgen mijn absolute favoriet. Ze zijn maar even verkrijgbaar, wat ze nog kostbaarder maakt. Ik verwerk ze hier in een salade met vijgen en geroosterde groenten.
Bij al dat moois uit de tuin komt extra pit van de gorgonzola dolce. Vrees echter niet als je blauwe kaas normaalgezien aan de kant schuift. Gorgonzola dolce is een stuk milder dan zijn bekende broertje. Hij is daarnaast heerlijk smeuïg, wat goed combineert met de krokante, in karamel gedrenkte walnoten. Het geheel wordt opgefrist met muntblaadjes en een dressing van notenolie en balsamico.
PS: Heb je al gestemd voor de Belgian Foodblog Awards? Geef mij je stem in de categorie Best Food Photography via de website van de awards. Bedankt! ♥
Wat heb je nodig?
1 rode biet, gewassen
2 el balsamico azijn
peper en zout
4 wortels, uiteinden verwijderd en geschild
1 kleine venkel, schoongemaakt en harde kern verwijderd
1 rode ui, gepeld en schoongemaakt
5-tal takjes tijm
2 el olijfolie
handvol walnoten, grof gehakt
1 el ahornsiroop
200 g radicchio (of roodlof)
4 vijgen, gewassen, puntige uiteinden verwijderd en in partjes gesneden
handvol munt, alleen de blaadjes, gehakt
150 g gorgonzola dolce (uit de kaaswinkel) of gorgonzola met mascarpone (ev. te vervangen door geitenkaas)
Voor de dressing
4 el walnotenolie
2 el balsamico azijn
1 tl scherpe mosterd
peper en zout
Hoe ga je tewerk?
Verwarm de oven door op 200 °C.
Leg de rode biet op een stuk aluminiumfolie en besprenkel met balsamico. Kruid met peper en zout en verpak in folie.
Pof de biet 50 à 60 minuten in de voorverwarmde oven tot een mes er vlot doorgaat.
Snijd de wortels en venkel in repen, en de ui in partjes.
Leg samen met de tijm in een ovenschaal en giet er de olijfolie bij. Kruid met peper en zout.
Rooster 30 minuten in de oven (schuif na 20 minuten bij de rode biet in de oven) .
Schep de walnoten om met de ahornsiroop en doe in een ovenbestendig schaaltje.
Rooster in 10 minuten goudbruin in de oven (schuif na 40 minuten bij de rode biet in de oven).
Laat de groenten en walnoten afkoelen tot kamertemperatuur.
Pel de biet en snijd in blokjes. Gebruik handschoenen als je geen bloedrode vingers wilt.
Klop intussen de dressing door alle ingrediënten te mengen en naar smaak bij te kruiden met peper en zout.
Verdeel de radicchio over 4 borden.
Leg er de geroosterde groenten en vijgen op.
Besprenkel met de dressing en strooi er de munt en walnoten over.
Lepel er de kaas bij.
Serveer de salade met vijgen en geroosterde groenten.
Heb je deze salade met vijgen en geroosterde groenten uitgeprobeerd? Laat het mij weten in de reacties hieronder, of via Facebook of Instagram!
Ik kan de vijgen hier gewoon uit mijn tuin gaan plukken. Heerlijke vruchten! Eigenlijk heb ik ze nog nooit in een salade gedaan maar het kan niet anders dan lekker zijn.
Hoe leuk, een vijgenboom in de tuin! Dan heb je eigenlijk geen excuus om dit niet uit te proberen… ?
Wauw, wat zien vijgen er toch mooi uit in een salade. Ik ga deze bewaren!
Bedankt Roxanne, en laat het smaken! ☺️