Goddelijke pavlova met litchi

28 december 2014 | Een lepeltje lekkers, Feestrecepten, Gezellig bakken, Home thema, Recepten

De laatste weken heb ik je hier al heel wat inspiratie gegeven voor allerhande gerechtjes voor de feestdagen. Of je nu een traditioneel voorgerecht, gemakkelijk hoofdgerecht of ambitieus dessert zocht: Een lepeltje lekkers zorgde ervoor. Het enige wat nog ontbrak, was een overdadige taart voor bij de koffie of thee. Al zouden deze chocoladetaart met frambozen, of een portie zelfgebakken bokkenpootjes niet misstaan op de feesttafel. Maar ik wilde jullie toch nog trakteren op een showstopper, een beetje wow-factor om je gasten van hun sokken te blazen: een goddelijke pavlova met litchi.

Alweer, en het wordt zowat een traditie hier, is dit recept ab-so-luut niet moeilijk. Je moet er niks speciaals voor kunnen, en het recept lukt áltijd, als je er maar voor zorgt dat de kom waarin je de eiwitten gaat opkloppen brandschoon en vetvrij is. Ik legde je hier al eens uit hoe je dat kan verzekeren. Daarna bestaat je voornaamste taak uit passievruchten uitlepelen, litchi’s ontpitten en véél geduld oefenen.

Schrik niet van de toevoeging van azijn: je smaakt dit helemaal niet in het eindresultaat, maar dit geheime ingrediënt zorgt voor heerlijk smeuïge merengue. Net wat je nodig hebt om van dit recept iets speciaals te maken.

Als je een eenvoudig feestmenu op tafel zet, eventueel geleverd door de plaatselijke traiteur, is deze pavlova met litchi, passievrucht en framboos zeker een ideale afsluiter. Iedereen zal onder de indruk zijn, terwijl jij toch niet veel hebt moeten doen. En het belangrijkste is dat de taart gewoon decadent lekker is en dat echt íedereen dit lust. Waar wacht je nog op?

Bron: Nigella’s Kerst

Wat heb je nodig?

8 eiwitten
500 g kristalsuiker
4 kl maïzena
2 kl witte wijnazijn
1/2 kl vanille-extract
600 ml slagroom
10 passievruchten
10 litchi’s (vers of uit blik, uitgelekt)
300 g diepvriesframbozen
25 g bloemsuiker

Hoe ga je tewerk?

Verwarm de oven voor op 180 °C.
Bekleed een bakplaat met bakpapier.

Teken er een cirkel van +/- 25 cm op (ik heb hiervoor de ring van een springvorm gebruikt) en draai het bakpapier om.

Klop de eiwitten op in een brandschone kom.
Eens ze stijf zijn, voeg je in drie keer de suiker toe.

Blijf kloppen tot je een mooi blinkende, sneeuwwitte merengue krijgt. Als je denkt zover te zijn, zet de keukenmachine dan even af en neem een beetje schuim tussen je vingers. Als je nog suikerkorrels voelt, moet je nog een beetje verderkloppen tot de suiker helemaal opgelost is.
Zet de keukenmachine uit.
Eiwit met azijn en maïzena voor pavlova
  • Pin
Strooi er de maïzena op en giet er ook de azijn en het vanille-extract bij.
Vouw voorzichtig onder de merengue met een metalen lepel.

Stort de merengue uit op de bakplaat en maak er een mooie berg van met een spatel of pannenlikker.

Schuif in de oven en verlaag de temperatuur onmiddellijk tot 120 °C.
Bak een uur.
Zet de oven uit en laat de merengue volledig afkoelen in de gesloten oven.

Klop de slagroom op.

Verwarm de diepvriesframbozen met de poedersuiker en laat doorkoken tot alles goed gemengd is.
Mix fijn en zeef.
Passievruchten uitlepelen
  • Pin
Halveer de passievruchten en lepel het vruchtvlees eruit.
Pel en ontpit de litchi’s en scheur ze in hapklare stukken.

Lepel de slagroom op de taart net voor je ze gaat serveren.
Verdeel er de passievruchtenpulp en litchi-stukjes over.
Sprenkel er de frambozencoulis over.

Serveer de pavlova met litchi, passievrucht en framboos.

Annelies Vermeir - Een Lepeltje Lekkers / www.eenlepeltjelekkers.be

Welkom! Ik ben Annelies en woon samen met mijn man en twee dochters van 12 en 15 in Gent. Op Een lepeltje lekkers deel ik verrassende recepten die verrassend snel op tafel staan. Comfort food, maar dan in een eigentijds jasje. Elegant, smaakvol en nét dat tikkeltje anders.

Mis geen enkel bericht: ontvang ze rechtstreeks in je mailbox!

Voeg je bij 1.752 andere abonnees

Nog enkele feestrecepten

Ijstaart met bosbessen, appel en pistache

Ijstaart met bosbessen, appel en pistache

Op zoek naar een indrukwekkend dessert voor de feesten, dat je makkelijk voor een grote groep kan maken? Deze ijstaart met bosbessen, appel en pistache is precies wat je nodig hebt! Of je nu een uitgebreid feest geeft of gewoon veel gasten verwacht, deze ijstaart...

Hapje met pompoen, basilicum en ricotta

Hapje met pompoen, basilicum en ricotta

Ben je op zoek naar een feestelijk hapje met pompoen dat zowel smaakvol als elegant is? Deze knapperige filodeegrolletjes met een romige vulling van pompoen, ricotta en basilicum zijn een schot in de roos. Het filodeeg zorgt voor een heerlijk krokante buitenkant,...

Kip met druiven en marsala

Kip met druiven en marsala

Deze kip met druiven en marsala is een origineel hoofdgerecht voor de feesten: je kan het bijna volledig vooraf klaarmaken, en het ziet er prachtig uit. Het is daarenboven een verrassend gerecht dat je niet overal op tafel ziet staan. En de smaak? Die is niet te...

Zalm met granaatappel en gember

Zalm met granaatappel en gember

Deze zalm met granaatappel en gember is hét ideale hoofdgerecht voor de feestdagen. Het kost je weinig moeite, je kan het grotendeels vooraf klaarmaken en het ziet er feestelijk uit met die robijnrode granaatappelpitjes en de groene kruiden. Ik vind het altijd een...

2 Reacties

  1. Megamindy

    Schitterend recept en wat een mooie taart Annelies!

    Antwoord

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest