De laatste weken heb ik je hier al heel wat inspiratie gegeven voor allerhande gerechtjes voor de feestdagen. Of je nu een traditioneel voorgerecht, gemakkelijk hoofdgerecht of ambitieus dessert zocht: Een lepeltje lekkers zorgde ervoor. Het enige wat nog ontbrak, was een overdadige taart voor bij de koffie of thee. Al zouden deze chocoladetaart met frambozen, of een portie zelfgebakken bokkenpootjes niet misstaan op de feesttafel. Maar ik wilde jullie toch nog trakteren op een showstopper, een beetje wow-factor om je gasten van hun sokken te blazen: een goddelijke pavlova met litchi.
Alweer, en het wordt zowat een traditie hier, is dit recept ab-so-luut niet moeilijk. Je moet er niks speciaals voor kunnen, en het recept lukt áltijd, als je er maar voor zorgt dat de kom waarin je de eiwitten gaat opkloppen brandschoon en vetvrij is. Ik legde je hier al eens uit hoe je dat kan verzekeren. Daarna bestaat je voornaamste taak uit passievruchten uitlepelen, litchi’s ontpitten en véél geduld oefenen.
Schrik niet van de toevoeging van azijn: je smaakt dit helemaal niet in het eindresultaat, maar dit geheime ingrediënt zorgt voor heerlijk smeuïge merengue. Net wat je nodig hebt om van dit recept iets speciaals te maken.
Als je een eenvoudig feestmenu op tafel zet, eventueel geleverd door de plaatselijke traiteur, is deze pavlova met litchi, passievrucht en framboos zeker een ideale afsluiter. Iedereen zal onder de indruk zijn, terwijl jij toch niet veel hebt moeten doen. En het belangrijkste is dat de taart gewoon decadent lekker is en dat echt íedereen dit lust. Waar wacht je nog op?
Bron: Nigella’s Kerst
Wat heb je nodig?
8 eiwitten
500 g kristalsuiker
4 kl maïzena
2 kl witte wijnazijn
1/2 kl vanille-extract
600 ml slagroom
10 passievruchten
10 litchi’s (vers of uit blik, uitgelekt)
300 g diepvriesframbozen
25 g bloemsuiker
Hoe ga je tewerk?
Verwarm de oven voor op 180 °C.
Bekleed een bakplaat met bakpapier.Teken er een cirkel van +/- 25 cm op (ik heb hiervoor de ring van een springvorm gebruikt) en draai het bakpapier om.
Klop de eiwitten op in een brandschone kom.
Eens ze stijf zijn, voeg je in drie keer de suiker toe. Blijf kloppen tot je een mooi blinkende, sneeuwwitte merengue krijgt. Als je denkt zover te zijn, zet de keukenmachine dan even af en neem een beetje schuim tussen je vingers. Als je nog suikerkorrels voelt, moet je nog een beetje verderkloppen tot de suiker helemaal opgelost is.
Zet de keukenmachine uit. Strooi er de maïzena op en giet er ook de azijn en het vanille-extract bij.
Vouw voorzichtig onder de merengue met een metalen lepel.
Stort de merengue uit op de bakplaat en maak er een mooie berg van met een spatel of pannenlikker.Schuif in de oven en verlaag de temperatuur onmiddellijk tot 120 °C.
Bak een uur.
Zet de oven uit en laat de merengue volledig afkoelen in de gesloten oven.
Klop de slagroom op.Verwarm de diepvriesframbozen met de poedersuiker en laat doorkoken tot alles goed gemengd is.
Mix fijn en zeef.
Halveer de passievruchten en lepel het vruchtvlees eruit.
Pel en ontpit de litchi’s en scheur ze in hapklare stukken.
Lepel de slagroom op de taart net voor je ze gaat serveren.
Verdeel er de passievruchtenpulp en litchi-stukjes over.
Sprenkel er de frambozencoulis over.
Ziet er zo lekker uit!
Schitterend recept en wat een mooie taart Annelies!