De weken zijn weer voorbijgevlogen, en ineens staat kerst al voor de deur. Ons huis is feeëriek verlicht met lampjes van woonkamer tot keuken. De engeltjes, kerststerren en traditionele kerststal maken het plaatje compleet. Mijn salontafel ligt vol beduimelde kooktijdschriften en -boeken, hoekjes omgeplooid bij recepten die kans maken om op de shortlist voor het feestdiner te komen. En omdat ik zo van de kerstsfeer houd, ben ik “The Christmas Chronicles” van Nigel Slater aan het lezen: een heerlijk boek dat alle tradities én gerechten uit deze feestperiode beschrijft. Nigel Slater doet dat daarenboven in zo’n onnavolgbare stijl van lyrische paragrafen en beeldende woordenschat, dat het wel lijkt alsof hij het je toefluistert aan zijn haardvuur in een godvergeten uithoek van Engeland…
Om jullie alvast wat inspiratie te bieden, verzamel ik hier in mijn feestmenu 2018 alle feestrecepten die ik door de jaren heen op Een lepeltje lekkers geschreven heb. Er zijn er die ik jaarlijks maak, er zijn er die soms ook doordeweeks bereid worden, er zijn er zelfs die ik al een beetje vergeten was. Maar wat ze allemaal gemeen hebben, is dat ze makkelijk te maken, maar spectaculair te serveren zijn. En dat is waar ik elke kerst voor ga!
De smaakpapillen prikkelen met verfijnde hapjes
Starten doen wij thuis graag met een heel arsenaal aan hapjes: deels zelf gemaakt, deels zelf gekocht. De tijd dat elke amuse-bouche een mini-voorgerecht op zich was, is lang gepasseerd. Intussen kiezen we voor de combinatie véél smaak-weinig werk. Altijd een winnaar.
Deze coquilles met pompelmoes passen als geen ander in dat devies: elegant, maar eenvoudig. En de granaatappelpitjes lijken wel kleine robijnen die glinsteren in het kaarslicht. Het oog wil immers ook wat… Mijn feesthapje met avocado en scampi staat hier bijna elk jaar op tafel: héérlijk gewoon, die combinatie van romige avocado en yoghurt, met de pittig-zure marinade van de scampi. En dit hapje van zalm en dille is al jaren het best gelezen recept op deze blog. En wie kan de lezers ongelijk geven? Zo snel klaar, zo perfect in balans…
Zeevruchten doen het trouwens altijd goed. Met mooie, kwaliteitsvolle producten van de vakman maak je in een handomdraai de lekkerste amuses. Deze gegrilde gamba’s met mangosalsa, en mijn snel feestglaasje met gerookte sprot zijn daarvan de perfecte voorbeelden.
Onze meisjes lusten eigenlijk vrij veel, maar toch houd ik in de menuplanning speciaal ook met hun kinderlijke smaakpapillen rekening. Het is voor hen ook feest, nietwaar? Krabkoekjes met kokos of een brielolly met cranberry staan hoog op het verlanglijstje.
Veel eters te gast? Kies voor een feestelijke aperitiefplank: vul de plank overdadig met eenvoudige, zelfgemaakte hapjes, een stukje lekkere kaas en wat fruit en dipgroenten, en je gasten voelen zich meteen welkom. De toon van een gezellig, ongedwongen feest is gezet. De avond kan niet meer stuk.
Lichte voorgerechten als perfect vervolg
Het voorgerecht is, samen met de hapjes, mijn favoriete onderdeel van het diner. Ik hou van hun creatieve insteek en stille belofte voor het vervolg. Lichte, frisse gerechten hebben daarbij mijn voorkeur.
Dan is een torentje van warmgerookte zalm met gemarineerde venkel de ideale start. Zilte, zachte zalm met knapperige, frisse groenten, een vleugje zoet van de appel en wat pit van de rode bietenscheuten: de smaken zijn perfect in balans.
Hetzelfde geldt voor mijn carpaccio van coquille met pompoen en curry: de ideale combinatie van smaken en texturen. En nog snel klaar ook!
In een klassiek menu is tomaat-garnaal in een nieuw kleedje een goed begin: vertrouwd, maar nét dat tikkeltje anders en moderner. Bijkomend voordeel: het kost geen moeite, maar ziet er toch indrukwekkend uit. Mijn favoriete soort recepten…
Vleesliefhebbers kan je een plezier doen met gemarineerde rib-eye met courgettesalade. Als je start met een lekker stukje vlees, kan het bijna niet misgaan. Het vlees aankorsten, in reepjes snijden en kort in de marinade leggen: kinderspel. In het voorbeeld wordt de biefstuk met een salade van courgette en paprika geserveerd, maar in deze tijd van het jaar kan een mengsel van veldsla, kort gebakken boschampignons en wat tuinkruiden uitkomst bieden.
Hou je het liever iets laagdrempeliger? Kies dan voor een salade met vijgen en gegrilde groenten. De blauwe kaas kan voor non-believers vervangen worden door een smeuïge brie of een lokale witschimmelkaas. Succes verzekerd.
Feestelijke soep als allemansvriend
Iedereen lust wel een kommetje soep. En dus mag deze allemansvriend ook op het feest niet ontbreken. Mijn favorieten blijven ook dit jaar komkommersoep met gerookte forel en mijn soep van peterseliewortel met gerookte zalm. Beiden zijn érg makkelijk te maken, en zien er door de garnituur extra elegant en feestelijk uit.
Dit jaar voegde ik Thaise wortelsoep met koriander toe aan mijn repertoire: vertrouwd en toch anders, zacht en romig met toch wat extra pit. Het voordeel van soep is trouwens dat je hem helemaal vooraf kan bereiden en invriezen. Zo hoef je je voor het feest enkel nog bezig te houden met de (eenvoudige) garnituur.
Een pronkstuk als kroon op het werk
Hoofdgerechten moeten de show stelen, daar staan ze voor bekend. En met mijn kalkoen met speculaas en cranberry’s zal je zeker de aandacht trekken. Koek bij vlees? Het lijkt een onmogelijke combinatie. Maar geloof mij: jij, en je gasten met jou, zullen versteld staan. De korst van speculaas voegt een vertrouwde, warme smaak en een krokante toets aan het klassieke gerecht toe. Zoet is het allerminst: de cranberry’s zorgen voor voldoende tegenwicht. Twijfel je toch? Probeer het eens uit met een kipfilet of klein stukje kalkoenfilet, en overtuig jezelf.
Erbij serveren wij gegarandeerd krokante aardappels met look en tijm: zo lekker, zo troostend, zo makkelijk. Een feest voor alle zintuigen.
Liever vis? Kies dan voor een zalmfilet met venkel, zeebaars met pompoenpuree of schelvis met knapperige groenten. Die laatste is wel wat meer werk, dus bereid je goed voor om stress in de keuken te vermijden.
Een elegante afsluiter
Nu iedereen voldaan is, is het tijd voor een zoete zonde. Voor velen is dít het favoriete onderdeel van het feestmaal. Wat dacht je bijvoorbeeld van een tiramisu met frangelico? Een recept van de goddelijke huisvrouw Nigella Lawson: dat kan niet anders dan lekker zijn.
Voor chocoladeliefhebbers zou ik voor chocolade-kastanjepotjes kiezen. Recept is van dezelfde hand, de smaak is even goddelijk als de dame zelf.
Helemaal in kerstsfeer zijn deze mini-kaastaartjes met cranberry: makkelijk vooraf te maken, feestelijk om te serveren.
Elegant is ook mijn vlierbloesemmousse met aardbeien. Deze zijn momenteel wel niet in seizoen, maar je kan het grootste deel vervangen door diepvriesfruit. Voor de afwerking kan je een klein bakje Belgische aardbeien kopen (die zijn nog steeds te verkrijgen), zodat het er toch mooi uitziet. Garneer met eetbare bloemen of kleine muntblaadjes.
Wie alles uit de kast wilt halen, en het niet erg vindt wat meer tijd te besteden in de keuken, kan deze speculaasmousse met peperkoek bereiden. Héérlijk, spectaculair en verfijnd.
Verfijnd zoet bij de koffie of thee
Bij de koffie kan je natuurlijk niet met lege handen blijven staan. Daar hóórt gewoon nog iets lekkers bij.
Hou je van fris, serveer dan eens mijn taart van Griekse yoghurt met bosbessencompote: ook weer zo’n gerecht dat er gastronomisch uitziet, maar stiekem weinig inspanning vergt. Ook deze passievruchtentaartjes met chocoladedeeg vallen in die categorie: je gebruikt kant-en-klaar deeg waaraan je cacao toevoegt. De passievruchtenvulling zorgt voor de perfecte aanvulling.
Helemaal spectaculair wordt het met een veenbessentaart met oreo’s: een taart waar geen deeg aan te pas komt, maar wát een prachtig zicht.
Als je het liever eenvoudig houdt, zou ik je mijn Normandische appeltaartjes met vanilleroom aanraden. Zelfs een volslagen beginneling in de keuken kan dit op tafel zetten.
Nog makkelijker? Dan heb ik nog een cappuccino kerstcake van pandoro in de aanbieding: de cake koop je kant-en-klaar in de supermarkt, zodat jij je enkel met het eenvoudige glazuur van mascarpone moet bezig houden. Een half uurtje werk, en je pronkstuk kan geserveerd worden.
De kinderen hebben hier intussen de woonkamer verbouwd, dus ik denk dat het tijd wordt om af te sluiten. Er rest mij enkel nog een kerstwens. Dit jaar heb ik in mijn omgeving alweer gezien hoe fragiel geluk kan zijn, en hoe dankbaar we mogen zijn dat we dat niet altijd beseffen. Daarom, lieve lezers, wens ik jullie een deugddoend eindejaar, een rustig 2019 met je geliefden aan je zijde, en het geluk om ook dit jaar niet te veel te moeten stilstaan bij de breekbaarheid daarvan.
Tot volgend jaar!
Annelies
Dat ziet er allemaal heerlijk uit ! Wat ben toch enorm goed bezig Annelies !
Ik wens jou en je gezinnetje een mooi en gelukkig 2019 !
Mieke (krul)
Bedankt Mieke! Ook voor jou en je kinderen & kleinkinderen fijne feesten en een mooi 2019 gewenst! xxx
Fantastisch, wat een mooie kerst gaat dit worden. Bedankt voor de mooie recepten.
Bedankt Marita! Ook voor jou & je familie fijne feestdagen gewenst!
Echt een heel mooi feestmenu met heel wat keuze. Dit jaar houden wij t simpel met een reppanyaki schotel die we bij de traiteur bestellen. Geen werk .kant en klaar. Ook voor jou en je gezin een zorgeloos, gezond 2019.
Dat zal zeker smaken, en de gezelligheid is sowieso het belangrijkste!
Wauw. Zoveel moois.
Bedankt Anna, dat is altijd fijn om te horen! 🙂