Vlierbloesemmousse met aardbeien

16 juni 2018 | Home thema, Overheerlijke aardbeien, Recepten, Snel klaar

Er zijn zo van die ingrediënten, die – als ze op het menu van een restaurant staan – mij meteen overtuigen. Vongole, coquilles en rabarber bijvoorbeeld. Maar ook aardbeien, citroen en vlier. Mierzoete desserts zijn niet aan mij besteed, en dus zoek ik naar andere elementen: wat frisheid van fruit, een flink zuurtje van citrus en een florale toets van vlier. Een authentiek lepeltje lekkers met mijn drie favorieten kon dus niet uitblijven. En deze snelle vlierbloesemmousse met aardbeien maakt alle verwachtingen waar.

Vlierbloesemmousse met aardbeien / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Het heeft even geduurd voor ik het perfecte recept gevonden had. Ik wilde iets makkelijks en snel, maar met voldoende smaak en elegantie om een zweem van gastronomie op tafel te brengen. Na talloze experimenten met gelatine, bavarois en banketbakkersroom, bleek mijn eenvoudigste idee het beste. Je klopt wat room op met vlierbloesemsiroop, lemon curd, citroensap en -rasp, en serveert die met de lekkerste aardbeien uit volle grond en wat brosse, verkruimelde koekjes.

Ook de presentatie heeft verschillende fasen doorlopen. Koekjes onderaan bleek geen goed idee: tenzij je de mousse onmiddellijk oplepelt, eindig je met een ondefinieerbare brij op de bodem. Zonder koekjes maar mét pistachenoten was ook geen succes: geen textuur en geen meerwaarde voor de smaak. De mousse serveren in ondiepe schaaltjes bleek uiteindelijk de beste oplossing. Onderaan schep ik een laagje aardbeienblokjes, om voldoende tegenwicht te bieden voor de zoete mousse. Bovenaan komen dan de verkruimelde koekjes, wat extra aardbeien en enkele blaadjes munt. Als je nog wat verse vlierbloesem kan vinden – gezien de tijd van het jaar zal dat enkel op schaduwrijke plekken zijn, kan je die gebruiken om het gerechtje af te werken.

De vlierbloesemmousse ziet er elegant en bewerkelijk uit, maar is in werkelijkheid niet moeilijker dan het opkloppen van wat slagroom. Perfect als je indruk wilt maken maar toch ook nog wat anders wilt doen dan een hele dag kamperen in de keuken.

Vlierbloesemmousse met aardbeien - dessert met aardbeien / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Vlierbloesemmousse met aardbeien

Deze vlierbloesemmousse met citroen en aardbeien ziet er elegant uit, maar kost eigenlijk maar weinig tijd en is makkelijk te bereiden.
Nog geen beoordelingen
Bereidingstijd 30 minuten
Rusttijd 1 uur
Totale tijd 1 uur 30 minuten
Gang Dessert, Nagerecht
Keuken Belgisch
Porties 4 personen

Equipment

  • standmixer
  • foodprocessor

Ingrediënten
  

Voor de mousse

  • 5 eetlepels vlierbloesemsiroop ik gebruik Elderflower Cordial van Bellvoir
  • 3 eetlepels lekkere lemon curd
  • 1 bio-citroen alleen de zeste
  • 1/2 bio-citroen alleen het sap
  • 250 ml slagroom 40% vetgehalte

Voor de afwerking

  • 500 g aardbeien schoongemaakt
  • 2 sprits koekjes
  • enkele blaadjes munt
  • ev. verse vlierbloesem

Instructies
 

  • Doe alle ingrediënten voor de mousse in de kom van de keukenmachine en laat kloppen tot yoghurtdikte. Dit duurt langer dan wanneer je slagroom zou opkloppen, maar blijf toch in de buurt om te vermijden dat je met een geschifte klomp eindigt.
  • Snijd de meeste aardbeien in blokjes, zo klein als je zelf wilt of geduld voor kan opbrengen. Hou er enkele apart voor de afwerking.
  • Verkruimel de sprits. Dat kan gewoon met de hand of door ze in een diepvrieszak te stoppen en er je woede op te bekoelen met een deegrol. Gemakkelijker (en vreedzamer) is de keukenmachine: laat draaien tot je nét de consistentie van nat zand bekomt.
  • Verdeel de aardbeienblokjes over de bodem van 4 schaaltjes.
  • Lepel er de vlierbloesemmousse op.
  • Laat afgedekt minstens een uur lichtjes opstijven in de koelkast.
  • Neem de schaaltjes uit de koelkast.
  • Schik er in de vorm van een halve maan de koekkruimels op.
  • Versier met de achtergehouden aardbeien (houd kleintjes heel, snijd de grotere in blokjes of schijfjes), muntblaadjes en verse vlierbloesem als je die gebruikt.
Trefwoord aardbeien, citroen, room, vlierbloesem, vlierbloesemsiroop
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Een lepeltje terug in de tijd…
1 jaar geleden: Lente-panzanella

2 jaar geleden: Abrikozencake
3 jaar geleden: Côte à l’os met sla
4 jaar geleden: Mafaldini met lamsragù

10 Reacties

  1. ohladybake

    prachtig recept Annelies…en het is de eenvoud die het doet!

    Antwoord
  2. Veerle

    Net met frambozen gemaakt en wat vanilleyoghurt want ik had maar 125ml room.

    Antwoord
  3. Sandrine Christiaens

    Kan je kant en klare lemon curd kopen?

    Antwoord

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest