We komen er samen na een drukke dag. We kibbelen rond de tafel, delen verhalen en lachen wat af. Soms zitten we zwijgend naast elkaar, te staren in het niets, te dagdromen of te vergeten. Alle belangrijke beslissingen passeren er, in lange discussies of woordeloze overpeinzingen. De meisjes lopen af en aan, hun giechels mengen zich met zoete geuren en zacht gepruttel. De muren tonen herinneringen, deels aan het magneetbord, deels rechtstreeks op de verf in spatten, vegen en een enkele stylo-tekening van onze jongste kunstenares. De kasten herbergen verborgen schatten die doen terugdenken aan wat ooit was: zwarte kardemom voor het gemarineerd buikspek van Sabrina Ghayour, golden syrup voor sticky toffee pudding uit de eerste van Nigella, speltbloem voor een brood zonder kneden van Donna Hay.
Onze keuken is het hart van ons huis. Zonder overdrijven kan ik zeggen dat we er het meeste tijd spenderen. Na school wordt er huiswerk gemaakt, koek gegeten en gezongen. Zaterdag worden er shows opgevoerd en kunstwerken opgehangen. Donderdag en vrijdag wordt het mijn thuiskantoor, met tientallen potten en pannen op het aanrecht, bosjes verse kruiden her en der verspreid, en een hoop stoffen en borden waaruit ik de juiste probeer te kiezen. En na een lange werkdag wordt het de plaats waar we iets verkwikkends eten, terwijl we vertellen over onze dag… in woorden, maar soms ook in stilte.
Dit najaar heb ik er al enkele keren deze Thaise wortelsoep met koriander bereid. Ze is licht en gezond, maar toch pittig, aromatisch en bovenal troostrijk. En eerlijk: dat is wat ik in deze tijd van het jaar wil. De dagen worden korter, de wind snediger, de kleuren gedempter. De herfst overspoelt de zomer, ook al wil de zon zich nog niet gewonnen geven. Deze soep brengt meteen wat vrolijkheid op tafel. Er zit een “kick” in door de currypasta, maar dan eerder als een zweem die je hoofd opklaart, dan als een volle zoen op de mond. Als je dit voor een feestje wilt maken, kan je er nog gebakken scampi bij serveren. Maar ook zonder opsmuk doet de Thaise wortelsoep wat ze moet doen: je opkikkeren en genoegzaam ontspannen.
Thaise wortelsoep met koriander
Ingrediënten
- scheutje arachideolie
- 5 witte uien schoongemaakt, gehalveerd en in halve maantjes gesneden
- snuifje fijn zeezout
- 1 teentje look geperst
- 5 cm gember geraspt
- 1 bos koriander alleen de stelen, grof gehakt
- 1 el rode currypasta
- 1 kg wortels schoongemaakt en in rondjes gesneden
- 1 courgette geschild, zaadlijsten verwijderd en in stukjes gesneden
- 1,5 l groentebouillon
- 1 stengel citroengras gekneusd
- 5 limoenblaadjes
Voor de afwerking
- 1 bos koriander alleen de blaadjes, fijn gesneden
- 2 lente-uitjes schoongemaakt en in fijne ringen gesneden
- 1 rode chilipeper zaadlijsten en steelaanzet verwijderd, fijngehakt
- 1 limoen in dunne plakjes
- 100 ml kokosmelk
Instructies
- Verhit een scheutje olie in een soeppot.
- Fruit er de uien in aan op laag vuur. Bestuif met een snuifje zeezout: hierdoor laten de uien hun vocht los en worden ze gemakkelijker zacht en zoet. Geef ze voldoende tijd, zodat ze boterzacht en licht gekleurd zijn.
- Voeg look, gember, korianderstelen en currypasta toe en bak even mee tot het mengsel heerlijk begint te geuren. Dat duurt enkele minuten.
- Voeg nu de wortels en courgette toe, en bak mee tot alle stukjes een beetje olie en warmte gekregen hebben.
- Giet de bouillon erbij, en gooi ook citroengras en limoenblaadjes in de pot.
- Laat 30 minuten op zacht vuur koken.
- Vis met een vork het citroengras en de limoenblaadjes (het zijn er 5) uit de soep. Mix fijn met een staafmixer of in de blender. Die laatste geeft een nóg romiger resultaat.
- Verdeel de soep over 4 borden en garneer met koriander, lente-ui, chili, limoen en kokosmelk.
- Serveer de Thaise wortelsoep.
Een lepeltje terug in de tijd
1 jaar geleden: Tien heerlijke ovenschotels voor een warme herfst
2 jaar geleden: Fusilli met broccoli, worst en pecorino
3 jaar geleden: Zalm met venkel uit de oven
4 jaar geleden: Chocolademousse met kruidige bramensaus
5 jaar geleden: Ceviche van dorade
Dit is echt de BESTE soep ooit!! Ook lekker met aardappel i.p.v. courgette.
Super! Bedankt voor je berichtje, altijd leuk om te weten dat een recept in de smaak valt! ☺️
Och Annelies dit zal ik zeker maken want Tom en ik zijn superfan van de Thaise keuken. En je teksten zijn zalig en ontspannend.
Heel erg bedankt Sandrine, dat doet mij plezier! ❤️
Heerlijke, winterse soep die het hier altijd goed doet. Ik maak hem vaak wat scherper met wat tabasco. Vanwege het vrolijke oranje noem ik het vaak ‘happy soup’. Zeker een blijvertje.
Wat fijn om te horen! Bedankt voor je bericht, doet mij plezier. En die extra tabasco zal voor nog meer warmte zorgen ☺️.
Dit lijkt mij / ons heerlijk, dank je wel! [ volgend weekend maken.:-) ]
Leuk, laat het smaken! ?
Jouw teksten zijn al even mooi en insprirerend als jouw gerechtjes…
Bedankt Freija, dat doet mij enorm veel plezier! ❤️