Een streep licht deelt de kamer in twee. Er dansen minuscule stofjes in. De straal verandert nauwelijks. Af en toe lijkt hij iets minder fel te worden, iets van zijn glinsterende vastberadenheid te verliezen. Dan vervalt hij – voor een ogenblik maar – in pasteltinten, in gedempt enthousiasme, in zachtheid. Maar hij kan zijn enthousiasme niet langer verbergen en straalt ineens weer als een kostbaar juweel.
Ik ontwaak en de zon staat al hoog aan de hemel. De wolken zijn schaars, kleine oneffenheden aan een staalblauwe hemel. De zomer lijkt oneindig. Dagen worden nachten zonder aan warmte te verliezen, nachten gaan ongemerkt weer over in een uitbundige ochtend. Mijn keukentijd blijft beperkt. Elke dag is het weer zoeken naar een snel gerecht dat het huis niet verder opwarmt. En dus haal ik meer dan ooit de barbecue boven, om in de gedempte tonen van de avond, in de iets minder kleverige warmte een maaltijd te bereiden.
Deze gemarineerde rib-eye met courgettesalade kan je volledig op de grill bereiden. Je kan de warmte van de keuken dus helemaal ontwijken. En het gerecht is nog snel ook: ik maak gebruik van een “omgekeerde” marinade. Het vlees gaat er pas in als het al gebakken is. Het zorgt voor verdere garing en een uitgesprokener smaak. Ik leerde het trucje van Nigella Lawson en blijf het sindsdien toepassen. In dit geval kies is voor Griekse smaakmakers: citroen, look en oregano. Pimenton voegt een extra rokerig aroma toe. Een must-try voor de zomer!
De Ierse rib-eye haalde ik bij Meat the World.
Gemarineerde rib-eye met courgettesalade
Equipment
- mandoline, dunschiller, kaasschaaf of scherp mes
- barbecue of (grill)pan
Ingrediënten
- 1 courgette
- olijfolie
- 2 Ierse rib-eye steaks ongeveer 500 g
- 1/2 pot gegrilde paprika's +/- 100g, in reepjes gesneden
- 3 veelkleurige tomaten in blokjes
- 1 handvol muntblaadjes
Voor de marinade
- 4 eetlepels olijfolie
- 1 citroen alleen het sap
- 1 teentje look geperst
- 1 eetlepel gedroogde oregano
- 1/8 theelepel gemalen zwarte peper
- 1/2 theelepel grof zeezout
- 1/4 theelepel gerookt paprikapoeder pimenton
Instructies
- Snijd de courgette in dunne plakken. Je kan een mandoline, dunschiller of kaasschaaf gebruiken, of snijd ze gewoon fijn met een mes als je daarin bedreven bent.
- Strijk de plakken aan beide zijden dun in met olijfolie, en gril ze op de barbecue (of bij slecht weer: op de grilpan) tot ze licht geblakerd zijn. Zet apart.
- Roer nu alle ingrediënten voor de marinade door elkaar en giet in een ondiepe schaal waar de steaks in passen.
- Dep de steaks droog, kwast licht in met olijfolie en leg ze op de gril.
- Bak 2 minuten, keer om en bak nog 1 minuut. De steaks zullen nog niet gaar zijn, maar dat is net de bedoeling: door het citroensap in de marinade gaart het vlees nog verder.
- Snijd de steaks in dunne plakjes en leg in de marinade. Laat ongeveer 5 minuten rusten.
- Verdeel de courgette over een serveerschaal.
- Leg er de paprika en tomaten bij.
- Drapeer er de reepjes steak over.
- Werk af met muntblaadjes.
- Serveer de gemarineerde rib-eye met courgettesalade.
0 reacties