Toen ik hem zag liggen, was ik meteen nieuwsgierig. Hij zag er misschien een beetje anders uit dan gewoonlijk, hij was ook wat dikker en doorleefder, maar toch sprak hij mij meteen aan. De nieuwe van Donna Hay is een buitenbeentje. Met zijn 320 pagina’s overstijgt hij het volume van andere kookboeken. Daarenboven zijn de foto’s heel wat donkerder en rustieker dan we van de Australische gewoon zijn.
Het boek verzamelt de beste recepten uit het tijdschrift, en is ingedeeld volgens seizoen. Daar krijg je telkens een reeks hartige en zoete gerechten, waarvan de foto’s je één voor één verleiden om meteen de keuken in te duiken. De meeste recepten zijn eenvoudig en vrij snel te bereiden, zoals we van “la Hay” gewoon zijn. Toch ben ik er al in geslaagd om mijn twee eerste probeersels te verknallen. Telkens was er iets dat niet klopte: te veel of te weinig vocht, te lang of te kort gebakken, … Neen, ik had tot nu toe nog maar weinig klaargekregen uit Het Seizoenskookboek.
Maar ik twijfel meestal eerder aan mezelf dan aan het boek waaruit ik kook, en dus geef ik Donna het voordeel van de twijfel. Twee probeersels uit een lijvige turf van 300 pagina’s, het is niet echt een betrouwbare steekproef. En intussen kan ik er zelfs één regelrechte triomf tegenover plaatsen. Deze zalm met venkel uit de oven is én snel, én makkelijk, en daarbovenop ook nog eens lekker. Serveer er een simpel gekookte aardappeltje bij, en je bent op weg naar een rustige avond met weinig afwas en tevreden disgenoten.
Bron: Seizoenskookboek van Donna Hay
Wat heb je nodig?
2 grote venkelknollen, in plakjes
2 rode uien, in partjes
1 el olijfolie + 4 el extra voor het kruidenmengsel
blaadjes van 4 takjes dragon, fijngehakt
peper en zout
handvol bladpeterselie, fijngesneden
rasp van 1 citroen
1 el kappertjes
1 tl roze peperbolletjes, geplet
1 zalmfilet van 800g
Hoe ga je tewerk?
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Doe venkel, ui, olijfolie en dragon in een ovenschaal en meng.
Kruid met peper en zout.
Zet 20 minuten in de oven.
Maak intussen het kruidenmengsel.
Meng hiervoor peterselie met citroenrasp, kappertjes, peperbolletjes en extra olijfolie.
Kruid de zalm met peper en zout.
Leg de zalm op de venkel.
Lepel er het kruidenmengsel over.
Zet nog 15 minuten in de oven tot de zalm gaar is (als je een dunne filet hebt, volstaan 8 à 10 minuten).
Serveer de zalm met venkel.
Ik heb een bakboek (classics 2), waar ik al enkele dingen met succes uit maakte, en dan ‘no time to cook’, omdat dat gewoon op mijn kookstijl van toepassing is 🙂 tot nu toe lukte het!
Dit ga ik ook eens proberen, zalm is hier een topfavoriet 🙂
Een heel lekker lepeltje gemak me dunkt! 🙂 Vind die boeken van Donna Hay ook altijd super, vooral ook heel mooie foodftotografie. Bij mij bleef het vooral naar prentjes staren, maar heb er ook één keer iets van gemaakt en was ook mislukt! 🙂 Pasta met soort van gebakken broodkruimmix die op niets trok, toeval? Ik dacht ook dat het wel aan mij lag hoor. Dit doet me eraan denken dat ik nog potje roze peperbolletjes heb staan dat ik altijd vergeet 🙂
Awel ja, ik heb ook een bakboek van Donna (uit haar beginperiode) en ik herinner mij dat mijn probeersel daaruit ook mislukt was. Raar hé. Anderen zijn zo content van haar recepten, dat het wel aan ons MOET liggen… 😉