Als de warmte van de zomer al ver verleden tijd is, en de gezelligheid van de feestdagen nog niet in zicht, kies ik resoluut voor “op reis in eigen keuken“. Een Thais soepje, Italiaanse pasta of Normandische appeltaart: ze passeren één voor één de revue. En vandaag keer ik terug naar die baai in de zon met mijn Griekse kip met geroosterde groenten en skordalia.
De vijftig tinten grijs in de lucht deren mij niet. De zomermaanden liggen misschien al ver achter ons, in mijn keuken is het nog vakantie. Geurige oregano en felgekleurde groenten sieren het aanrecht. Look, citroen en honing brengen herinneringen aan een lunch in een paradijselijke Griekse baai naar boven.
Tot vóór mijn ambassadeurschap van ATAG had ik een gasfornuis. Maar sinds mijn inductievuur geplaatst is, zou ik nooit nog terugwillen. Dat alles nog zoveel sneller, en vooral ook makkelijker zou gaan, het is een zegen voor een ongeduldige kok als ik. Aardappels koken bijvoorbeeld binnen de minuut en kan je nadien zonder omzien laten verder garen, omdat de temperatuur en het vermogen de hele tijd stabiel blijven. Ook vlees en groenten bakken gaat eenvoudig, zonder dat je de hele tijd het vuur moet regelen.
Voor de kip en groenten heb ik mijn teppanyaki bovengehaald: lekker makkelijk om alles samen te bakken, zonder veel vetstof. Bijkomend voordeel: hij wast af alsof het niks is. Heb je er geen, dan kan het uiteraard ook in de pan. Courgette, paprika en rode ui… Door ze te roosteren, lijken deze zomergroenten hun dikke winterjas aan te trekken: even zonnig, net iets verwarmender.
Bij de kip maak ik skordalia: een Griekse aardappelpuree met olijfolie, peterselie en véél look. Laat je echter niet afschrikken : door de teentjes mee te koken, verliezen ze hun scherpte, en krijgen ze een diepe, bijna zoete smaak. Om af te werken verkruimel ik er feta over voor het ultieme Griekse vakantiegevoel, zelfs als het buiten pijpenstelen regent…
In samenwerking met ATAG
Griekse kip met geroosterde groenten en skordalia
Ingrediënten
- 2 paprika's rood en/of geel, steelaanzet en zaadlijsten verwijderd
- 1 courgette uiteinden verwijderd
- 2 rode uien gepeld en schoongemaakt
- olijfolie
- peper en zout
- 1 klein bosje verse oregano alleen de blaadjes, fijngehakt
- 100 g feta
- 1 klein bosje peterselie gehakt
Voor de kip
- 2 theelepels gedroogde oregano
- 1/2 theelepel gedroogde munt
- 1/2 theelepel lookpoeder
- 1/4 theelepel gerookt paprikapoeder
- 1/2 theelepel fijn zeezout
- zwarte peper van de molen
- 4 kipfilets
- 1 citroen
- 2 el vloeibare honing
Voor de skordalia
- 1 kg bloemige aardappels geschild en in stukken gesneden
- 10 teentjes look gepeld
- olijfolie
- fijn zeezout
Instructies
Maak eerst de skordalia.
- Kook de aardappels samen met de teentjes look gaar.
- Giet af maar bewaar een pollepel van het kookwater.
- Pureer de aardappels en look in een roerzeef.
- Maak aan met een beetje kookvocht tot je een smeuïge puree krijgt.
- Roer er olijfolie en zout door.
- Houd warm tot gebruik.
Voor de groenten
- Terwijl de aardappels koken, snijd je de paprika’s, courgetten en uien in grove stukken.
- Verwarm de teppanyaki (of gebruik een braadpan) voor op middelhoog vuur.
- Giet er een klein scheutje olijfolie in en bak de groenten goudbruin.
- Schep om, kruid met peper, zout en oregano, en laat verder garen.
- Schep uit de pan en houd warm.
Voor de kip.
- Verhit een tweede scheutje olijfolie in de tepanyaki.
- Maak het specerijenmengsel voor de kip door oregano, munt, look, paprika, zeezout en wat zwarte peper te mengen. Kruid de kip met het mengsel.
- Bak de kippenlapjes aan beide zijden goudbruin op de teppanyaki.
- Halveer de citroen en leg twee helften met de snijkant naar beneden bij de kip als die bijna gaar is, tot de snijvlakken mooi gekaramelliseerd zijn.
- Als de kip gaar is, pers er dan de gegrilde citroenen over uit en lepel er de honing bij.
- Zet het vuur meteen uit zodat de honing niet verbrandt.
- Snijd de kip in reepjes en verdeel over de borden.
- Schep er de groenten en skordalia bij, en werk af met verkruimelde feta en peterselie.
- Serveer de Griekse kip met geroosterde groenten en skordalia.
Een lepeltje terug in de tijd…
1 jaar geleden: Thaise wortelsoep met koriander
2 jaar geleden: Tien heerlijke ovenschotels voor een warme herfst
3 jaar geleden: Plaatcake met pruimen en amandel
4 jaar geleden: Zalm met venkel uit de oven
5 jaar geleden: Pompoenpasta met hazelnootpesto
6 jaar geleden: Vanille-ijs
0 reacties