Plaatcake met pruimen en amandel

11 oktober 2016 | Een lepeltje lekkers, Gezellig bakken, Home thema, Recepten

Bakken, ik hou ervan. Telkens sta ik versteld hoe bescheiden ingrediënten – bloem, eieren, boter en suiker – zo’n transformatie kunnen ondergaan door enkele simpele handelingen. Je hoeft helemaal geen ingewikkelde baksels te maken om daarvan te genieten: een simpele cake is “a thing of beauty” als hij goed gemaakt is. Deze plaatcake met pruimen en amandel is een variatie op het traditionele recept, maar even snel en makkelijk te maken.

Als ik iets zoet maak, kies is dikwijls voor een zuur contrast. Ik ben geen overdreven zoetebek. Mij kan je meer plezier doen met een citroentaart dan met een chocolademoeulleux. En in deze cake zorgen de pruimen voor een welkome afwisseling in de smeuïge cake. Ik werk hem af met knapperige amandelen, maar dat kan je – als je het eenvoudig wilt houden – ook gewoon achterwege laten.

Ik moet zeggen dat ik met gepaste fierheid naar dit recept kijk: het is een eigen brouwsel en hij smaakt – echt waar – héérlijk. Smeuïg kruim, aromatische amandelen, zuurzoete pruimen en een krokante toets van de amandelen: deze plaatcake met pruimen is het perfecte herfstgebak!

Wat heb je nodig?

200 g boter op kamertemperatuur
200 g kristalsuiker
3 eieren
200 g bloem
150 g amandelpoeder
1 tl bicarbonaat
1 tl bakpoeder
1 tl vanille-extract
150 ml zure room
8 (président) pruimen

Voor de krokante amandelen
1 eiwit
50 g amandelschilfers
2 el kristalsuiker

Voor de afwerking
poedersuiker
ev. opgeklopte, licht gezoete slagroom

Hoe ga je tewerk?

Verwarm de oven voor op 180 °C.

Klop boter en suiker romig in de mixer.
Voeg één voor één de eieren toe. Voeg pas een nieuw ei toe als het vorige volledig opgenomen is.
Voeg er lepel per lepel bloem, amandelpoeder, bicarbonaat en bakpoeder aan toe.
Roer er tot slot het vanille-extract en de zure room door.

Schep het beslag in een met bakpapier beklede rechthoekige bakvorm van 20 op 30 cm. 

Halveer de pruimen, ontpit en druk ze met het snijvlak naar boven zachtjes in het deeg.

Schuif 20 minuten in de oven.

Klop intussen het eiwit los.
Meng met amandelschilfers en suiker.

Neem de cake uit de oven en verdeel er de amandelen over.
Bak in nog eens 20 minuten goudbruin.

Neem uit de oven en laat op een rooster afkoelen tot kamertemperatuur.

Bestrooi de cake met poedersuiker.
Verdeel in stukken en lepel er eventueel wat opgeklopte room bij.

Serveer de plaatcake met pruimen en amandel.

14 Reacties

  1. Ria Thomaes

    Eergisteren klaargemaakt . Heerlijk ! Zit in mapje” Favorieten”.

    Antwoord
  2. iensel

    Ziet er heerlijk uit! Een druilerige woensdagnamiddag is ideaal om te bakken, ik ga deze nu maken! ? Bedankt voor de inspiratie!

    Antwoord
  3. nadine

    mmm… dit ziet er echt helemaal mijn ding uit !

    Antwoord
  4. Hilde

    Dag Annelies, dit ziet er héérlijk uit! Ik ben alvast boodschappen gaan doen om dit morgennamiddag (met de kindjes) te maken.
    Wat zijn de afmetingen van de bakvorm die je gebruikte?

    Antwoord
  5. Pien Hanou

    Het ziet er heerlijk uit maar hoe gróót was jouw bakvorm?

    Antwoord
      • Pien Hanou

        Dank je wel, ik zie dat veel mensen toevallig dezelfde vraag stelden! 😉

        Antwoord
        • Een lepeltje lekkers

          Ja, ik had dit inderdaad meteen in het recept moeten zetten! Het staat er intussen in voor de nieuwe lezers! Bedankt om mij erop te wijzen! ?

          Antwoord
  6. Dirk.

    Dag Annelies, bedankt voor dit recept, zal ik zeker eens proberen. Kan je mij de afmetingen zeggen van de plaatvorm ?

    Antwoord
  7. Eilish

    Ooo, die ziet er inderdaad heerlijk uit.
    Receptje om te bewaren dit!

    Antwoord

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest