Deze pittige kip met sesam en soja stond hier de voorbije weken al verschillende keren op onze tafel, en dat zorgde telkens weer voor een feestje in de mond. Hartig, pikant en een vleugje zoet: perfect om drukke dagen wat pit te geven.
Ik kan geen woorden meer vinden om uit te leggen hoezeer ik naar de lente verlang. Dat het om 8u al klaar is en de zon pas 10 uur later weer ondergaat, helpt, maar wat mij betreft mogen de dagen van +15 graden nu écht gaan komen. Om de tijd te overbruggen zet ik thuis steevast een vaas tulpen op de schouw, check ik dagelijks of de narcissen in mijn tuin al beginnen bloeien en probeer ik alvast wat lente op ons bord te brengen.
Ik val dan steeds vaker terug op de Aziatische keuken, omdat ze zon brengt zonder dat je per se lentegroenten nodig hebt. Deze keer ging ik voor pittige kip met sesam en soja: een hartig wokgerecht dat de smaakpapillen wakker schudt. Ik serveer er geblakerde peultjes en eenvoudig gekookte rijst bij: die kunnen de grootse smaak van het vlees wat temperen. Andere groenten, zoals broccoli of paksoi, en noedels kunnen uiteraard ook.
Hoe maak je deze pittige kip met sesam en soja?
Snijd eerst en vooral de lente-ui in ringetjes en maak de saus. Daarvoor roer je eenvoudigweg alle smaakmakers door elkaar: oestersaus, sesamolie, sojasaus, honing, sambal, look en wat water. Kruid royaal bij met zwarte peper: die zorgt voor een extra kruidig aroma.
Verhit nu de wok op hoog vuur. Giet er een beetje arachideolie in en voeg de peultjes toe. Laat ze een dikke minuut ongemoeid en schud dan op. Je zal zien dat ze hier en daar zwart blakeren, maar dat is ook de bedoeling. Eens ze aan beide zijden een paar minuutjes gebakken zijn, voeg je een lepeltje sojasaus toe die je laat inkoken. Kruid eventueel nog wat bij met zeezout van de molen, en schep uit de wok.
Voeg een extra scheutje olie toe aan de pan en bak nu de kip. Zorg dat het vuur hoog genoeg staat, zodat het vlees bakt en niet begint te sudderen. Voeg er dan de witte en lichtgroene stukjes lente-ui aan toe, en bak even mee. Giet de saus erbij en laat inkoken tot stroperig. Neem van het vuur.
Serveer de kip met de geblakerde peultjes en gekookte rijst. Garneer met het groen van de lente-ui, sesamzaad en eventueel wat chili-olie. En voilà: je kan al aan tafel schuiven!
Tips voor het bereiden van deze pittige kip met sesam en soja
- Bereid alle ingrediënten voor. Als je gaat wokken, is het belangrijk dat je bij het vuur kan blijven. Zorg dus dat alle onderdelen voorbereid zijn voor je aan de slag gaat. Op die manier zakt de temperatuur in de pan niet te hard, of loop je geen risico op verbrande ingrediënten.
- Wok op hoog vuur. Verwarm de wok goed voor op hoog vuur, giet er dan een scheutje olie in en wals even rond tot de pan begint de walmen. Pas dan voeg je ingrediënten toe. Als je het recept verdubbelt, bak dan zowel de groenten als de kip in twee keer. Als je teveel koude ingrediënten toevoegt, zal de temperatuur van de pan immers te veel zakken, waardoor je niet meer goed kan wokken.
- Hou rekening met het zoutgehalte. Dit is een zout gerecht. Ik vind dat geen probleem, meer zelfs: ik hou ervan. De peultjes en rijst geven genoeg tegenwicht om de smaken in balans te brengen. Ben je echter gevoelig aan zout, hou hier dan rekening mee als je dit wokje gaat bereiden. Kies bijvoorbeeld voor zoutarme sojasaus of voeg wat minder toe. Je kan eventueel ook wat paprika meebakken met de lente-uitjes, om een extra zoetje toe te voegen.
Nog vragen?
Onder de receptenkaart vind je een rubriek met veel gestelde vragen. Vind je toch het antwoord op jouw vraag niet terug, laat dan gerust een reactie achter en dan zal ik je met plezier verder helpen.
Recept geprobeerd?
Je maakt mij altijd blij met een reactie of een beoordeling (klik daarvoor op de sterren in de receptenkaart) als je deze pittige kip met sesam en soja geprobeerd hebt. Delen via social media kan natuurlijk ook. Vergeet mij dan zeker niet te taggen (@eenlepeltjelekkers).
Pittige kip met sesam en soja
Equipment
- 1 wok
Ingrediënten
- 1 bos lente-ui schoongemaakt
- 6 kippendijfilets in reepjes gesneden
- arachideolie
- 250 g peultjes
- 1 eetlepel sojasaus
- zeezout indien gewenst
- 2 eetlepels sesamzaad
- chili olie liefst crispy chili oil uit de Aziatische winkel, indien gewenst
Voor de saus
- 3 eetlepels oestersaus
- 3 eetlepels sesamolie
- 1 eetlepel sojasaus
- 1 eetlepel honing
- 1 eetlepel sambal
- 1 eetlepel water
- 4 teentjes look geperst
- zwarte peper van de molen
Om te serveren
- gekookte rijst
Instructies
- Snijd de lente-ui in ringetjes. Houd de donkergroene stukjes apart voor de garnering.
- Meng alle ingrediënten voor de saus.
- Verhit een scheutje arachideolie in de wok op hoog vuur en laat goed heet worden.
- Doe er de peultjes in en laat goed aanbakken tot hier en daar geblakerd.
- Schep om en giet er de sojasaus bij.
- Laat nog enkele minuten bakken tot de sojasaus ingekookt is, voeg eventueel nog wat extra zout toe en schep de peultjes uit de wok.
- Voeg een nieuw scheutje olie toe en bak de kip goudbruin en gaar.
- Voeg er de witte en lichtgroene delen van de lente-ui en de saus aan toe.
- Laat een drietal minuten inkoken tot iets ingedikt.
- Verdeel de peultjes en kip over 4 borden.
- Garneer met sesamzaad en de overgebleven lente-ui.
- Serveer met gekookte rijst.
Notities
- Bereid alle ingrediënten voor. Als je gaat wokken, is het belangrijk dat je bij het vuur kan blijven. Zorg dus dat alle onderdelen voorbereid zijn voor je aan de slag gaat. Op die manier zakt de temperatuur in de pan niet te hard, of loop je geen risico op verbrande ingrediënten.
- Wok op hoog vuur. Verwarm de wok goed voor op hoog vuur, giet er dan een scheutje olie in en wals even rond tot de pan begint de walmen. Pas dan voeg je ingrediënten toe. Als je het recept verdubbelt, bak dan zowel de groenten als de kip in twee keer. Als je teveel koude ingrediënten toevoegt, zal de temperatuur van de pan immers te veel zakken, waardoor je niet meer goed kan wokken.
- Hou rekening met het zoutgehalte. Dit is een zout gerecht. Ik vind dat geen probleem, meer zelfs: ik hou ervan. De peultjes en rijst geven genoeg tegenwicht om de smaken in balans te brengen. Ben je echter gevoelig aan zout, hou hier dan rekening mee als je dit wokje gaat bereiden. Kies bijvoorbeeld voor zoutarme sojasaus of voeg wat minder toe. Je kan eventueel ook wat paprika meebakken met de lente-uitjes, om een extra zoetje toe te voegen.
Veel gestelde vragen
Je kan bijvoorbeeld ook gestoomde broccoli of paksoi gebruiken, of gewokte paprikareepjes. Wat komkommerplakjes passen ook goed bij de pittige kip.
Dat lukt heel gemakkelijk door tamari te gebruiken in plaats van sojasaus.
Je kan ook scampi gebruiken, of reepjes rundvlees. Die laatste hebben maar weinig baktijd nodig. Korst ze dus kort aan in de wok, en voeg dan meteen de andere ingrediënten toe, zodat het vlees niet uitdroogt en taai wordt.
Een lepeltje terug in de tijd
2 jaar geleden: Kaastaart met mango, limoen en kokos
3 jaar geleden: Citroencake met plattekaas en vanille
4 jaar geleden: Thaise biefstuksalade met ingelegde groenten
5 jaar geleden: Snelle lasagne met chorizo en oregano
6 jaar geleden: Appeltaart met hazelnotenfrangipane
7 jaar geleden: Gelakte kip met quinoa en romanesco
8 jaar geleden: Pasta met savooi en spekjes
9 jaar geleden: Bosbessenplaatcake
Afgedrukt
En kolt volgende week zeker eens op het menu. Xxx
Leuk! Ik hoop dat het jullie smaakt! 💛