Als er één constante is na een drukke werkdag, dan is het wel dat er nooit tijd is. Geen tijd om rustig even in de zetel te ploffen om uit te blazen, geen tijd om met de meisjes uitgebreid de avonturen in de klas te bespreken, en al zeker geen tijd om lang te koken. De dochters zijn meestal uitgehongerd en verwachten binnen het half uur aan tafel te schuiven. En eerlijk: ook zelf heb ik geen zin om dan nog aan een driesterrenmaal te beginnen. Op zo’n momenten komt dit kip-quinoapannetje als geroepen.
Tot voor kort kookte ik op een gasfornuis. Ik was daar eigenlijk altijd tevreden over. Maar intussen heb ik mijn gaspitten geruild voor een ultramodern ATAG-inductievuur. En ja hoor, ik ben al helemaal overtuigd. Dit is gewoon nog zoveel sneller dan gas, ideaal voor een ongeduldige thuiskok zoals ik. Ik heb het even getimed, en het heeft op de boost-functie welgeteld 50 seconden geduurd voor mijn pot met quinoa aan de kook was. En het omgekeerde is ook handig: toen ik dit gerechtje de laatste keer maakte, merkte ik pas nadat ik twee borden opgesmikkeld had, en nog 10 minuten aan tafel had zitten nagenieten, dat ik de kookplaat onder de pan was vergeten uitzetten. Die stond nog op stand 2. Wonder boven wonder was er niets, maar dan ook niets aangebrand. Dat zou ik met mijn gasfornuis niet hebben moeten proberen…
Terug naar het recept dan. Dit kip-quinoapannetje staat in een klein half uur op tafel. Terwijl de quinoa kookt, heb je voldoende tijd om de kip te snijden en aan te bakken. Nadien moet je enkel nog de groenten en ananas aanstoven en alles door elkaar roeren. Neem zeker ook even de tijd om de snelle salsa te bereiden: een leuk extraatje voor dit doordeweeks avondmaal.
In samenwerking met ATAG.
Kip-quinoapannetje met koriandersalsa
Equipment
- kookpot
- braadpan
Ingrediënten
- 260 g quinoa
- 520 ml water
- 1 theelepel fijn zeezout
- 6 kippenboutfilets
- 4 theelepel rode currykruiden of kipkruiden
- 1 eetlepel kokosolie
- 2 rode paprika's gewassen, steelaanzet en zaadlijsten verwijderd
- 1/2 ananas schil en harde kern verwijderd
- 1 bosje lente-ui schoongemaakt
- 150 g veldsla gewassen en grof gehakt
- peper en zout
Voor de koriandersalsa
- 1 bos koriander
- 12 opgelegde groene pepers
- 1 limoen alleen het sap
Instructies
- Doe de quinoa in een kookpot samen met water en zout. Breng aan de kook en laat 10 minuten koken onder deksel.
- Neem dan het deksel van de pot en laat nog 5 minuten zachtjes pruttelen tot de quinoa gaar en al het water verdampt is.
- Snijd intussen de kip in blokjes. Schep om met rode currykruiden en een snuifje zout.
- Smelt de kokosolie in een braadpan.
- Bak er de kip aan alle zijden goudbruin in aan.
- Snijd intussen de paprika en ananas in blokjes, en de lente-ui in ringetjes.
- Schep de kip uit de pan.
- Bak de paprika in 3 minuten beetgaar en licht gekleurd in dezelfde pan.
- Voeg er ananas en lente-ui aan toe en bak nog een minuutje.
- Roer er nu de veldsla, quinoa en kip door en warm goed door tot de veldsla geslonken is.
- Proef en kruid naar smaak bij met peper en zout.
- Hak voor de salsa de koriander fijn.
- Verwijder de steelaanzet en zaadlijsten uit de groene pepers en hak fijn.
- Roer samen met het limoensap door de koriander.
- Serveer het kip-quinoapannetje met de koriandersalsa.
Een lepeltje terug in de tijd…
1 jaar geleden: Vlierbloesemmousse met aardbeien
2 jaar geleden: Gemarineerde zalmspiesjes met nectarinesalsa
3 jaar geleden: Abrikozencake
4 jaar geleden: Côte à l’os met sla
5 jaar geleden: Appelmuffins met aardbei
Dit moet ik zeker uitproberen. Thanks voor dit zalige recept.
Dat is graag gedaan, laat het smaken! ?