De lente is misschien nog niet meteen in zicht, maar dat wil niet zeggen dat ik nog geen zin heb in frisse gerechten. Als ze dan nog voldoende diepgang hebben om de koude buiten te doen vergeten, dan ben ik verkocht. Deze krokante kip voldoet alvast aan alle vereisten.
De kip wordt gepaneerd in een uiterst krokant en bijzonder smaakvol korstje van panko en parmezaan. Erbij komt een verrassende salade met voldoende zuur om het zoute van de kaas aan te vullen. Ik combineer hier de neutrale smaak van veldsla met anijsachtige venkel en kervel, het aromatische zuur van sinaasappels en de scherpte van mosterddressing. Als de bloedsinaasappels in het seizoen zijn, kan je die gebruiken, maar met een alledaagse appelsien lukt het zeker ook.
Al die knapperige texturen smeken natuurlijk om wat smeuïgheid. En daar komt het zalvende vruchtvlees van avocado goed van pas. Ik lepel hem hier in krullen uit de schil, want zeg nu zelf: het oog wil – zelfs op een doordeweekse avond – ook wat. De salade werk ik af met dukkah, een Midden-Oosters kruidenmengsel met pistache, amandelen en venkelzaad. Maar als je dit niet in huis hebt, kan je dit gewoon weglaten of vervangen door wat gehakte noten.
Nog vragen over deze krokante kip met frisse salade?
Onder de receptenkaart vind je een rubriek met veel gestelde vragen over deze krokante kip. Vind je toch het antwoord op jouw vraag niet terug, laat dan gerust een reactie achter en dan zal ik je met plezier verder helpen.
Recept geprobeerd?
Je maakt mij altijd blij met een reactie als je deze krokante kip met frisse salade geprobeerd hebt. Delen via social media kan natuurlijk ook. Vergeet mij dan zeker niet te taggen (@eenlepeltjelekkers).
Krokante kip met frisse salade van veldsla, sinaasappel en avocado
Equipment
- deegrol
- 3 diepe borden
- braadpan
- slakom
Ingrediënten
- grof zout
- zwarte peper van de molen
- gedroogde tijm
- 1 eetlepel dukkah optioneel
- 1 citroen in partjes
Voor de kip
- 4 kleine kipfilets of 2 dikke (+/- 500 à 600 g in totaal)
- 4 eetlepels bloem
- 1 theelepel fijn zeezout
- 2 eieren
- 12 eetlepels panko
- 80 g parmezaan geraspt
- 2 theelepels paprikapoeder
- 2 theelepels oregano gedroogd
- 1 theelepel tijm gedroogd
- olijfolie of andere plantaardige olie
Voor de salade
- 1/4 venkel +/- 150 g, harde kern verwijderd
- 2 (bloed)sinaasappels
- 1/2 sjalot gepeld, harde kern verwijderd
- 2 avocado's gehalveerd, pit verwijderd
- 10 takjes kervel alleen de blaadjes
- 75 g veldsla
- 1 theelepel mosterd
- 1 eetlepel witte wijnazijn
- 4 eetlepels olijfolie
Instructies
Voor de kip
- Leg de kipfilets tussen twee vellen plasticfolie en klop ze plat met een deegrol.
- Doe bloem en zout in een diep bord en maal er royaal zwarte peper bij. Meng door elkaar.
- Klop in een tweede bord de eieren los.
- Meng in het derde bord de panko, parmezaan, paprika, oregano en tijm.
- Haal de platte kipfilets eerst door de bloem, dan door het ei, en paneer dan met het pankomengsel.
- Verhit een scheutje olijfolie in een braadpan op middelhoog vuur. Gebruik zoveel olijfolie dat de bodem bedekt is.
- Bak er de kiplapjes 2 minuten per kant in aan tot ze mooi goudbruin zijn. Laat even uitlekken op keukenpapier.
Voor de salade
- Snijd de venkel in dunne repen, de sinaasappel in plakjes en de sjalot in dunne ringen.
- Lepel krullen uit de gehalveerde avocado's.
- Meng alles met de kervel en veldsla.
- Maak de dressing door mosterd, azijn en olijfolie door elkaar te kloppen. Kruid royaal bij met peper en zout. Meng net voor het serveren met de salade.
Om te serveren
- Snijd de kiplapjes in repen en bestrooi met wat grof zout en gedroogde tijm.
- Werk de salade af met dukkah als je die gebruikt.
- Serveer de krokante kip met de salade en enkele partjes citroen.
Veel gestelde vragen
Zeker. Bewaar hem dan op een bord in de koelkast, zonder hem af te dekken. Anders wordt het korstje vochtig en kan je de kip niet meer mooi krokant bakken.
Kalkoenlapjes zijn de perfecte vervanger. Ook kalfslapjes of magere stukken varkensvlees doen het goed.
Zelf vind ik het niet nodig om hier nog iets bij te serveren: de kip en salade vullen genoeg. Wil je toch iets aanvullend maken, kies dan bijvoorbeeld voor gestoomde krieltjes of wat gaar gekookte parelcouscous of tarwekorrels. Ook een snede knapperig zuurdesembrood is een lekkere aanvulling.
Heerlijk 🍷
Dankjewel!
Amai Annelies, die krokante kip met frisse salade gisteren gegeten. Waw, da was heerlijk!!!!! ♥️😋
Dat doet mij heel veel plezier, Fabienne! Ik moet toegeven dat het ook één van mijn favorieten is :). Bedankt voor je berichtje en nog een fijne dag! x