Tien heerlijke ovenschotels voor een warme herfst

14 oktober 2017 | Recepten

Ondanks de nazomer kunnen we het niet meer ontkennen: de herfst is in het land! Hoewel ik pas gisteren mijn sandalen opgeborgen heb, ligt er alweer een dik pak okergele bladeren waar daarnet nog het opblaaszwembad stond. ‘s Ochtends ontwaak ik in duisternis, en als we na een drukke werkdag verzamelen rond de keukentafel, zakt de zon al achter de huizen aan de overkant.

Wortels en uien / www.eenlepeltjelekkers.be
 • Pin

Met het veranderen van de seizoenen wijzigt ook het soort gerechten dat ik op ons weekmenu zet. Salades, frisse pasta’s en mediterrane visgerechten maken plaats voor soep, ingenieuze tulbandcakes en geurige ovenschotels. En omdat de herfst dikwijls – voor mij althans – ook een periode van vermoeidheid en energiegebrek kan zijn, zet ik jullie vandaag tien keer inspiratie voor herfstige ovenschotels voor. Zo heb je altijd wat lekkers achter de hand!

Pasta als vertrouwde “passe partout”

Als ik geen idee heb wat ik op tafel zal zetten, kom ik altijd weer bij pasta terecht. Niets zo efficiënt om een drukke dag op te vrolijken als een dampend bord Italiaanse comfort food voor je neus. Nigella Lawson’s macaroni met zoete aardappel en salie past met zijn vertrouwde smaak en kruidig aroma perfect bij het seizoen.

Macaroni met zoete aardappel en salie / www.eenlepeltjelekkers.be
 • Pin

Wil je wel de troost, maar niet de calorieën, dan kan ik je mijn lichte macaroni met spinazie en paprika aanraden: de traditionele kaassaus wordt vervangen door een mengsel van cottage cheese en zure room, en de extra groenten zorgen voor de broodnodige vitaminen.

Lichte macaroni met spinazie en paprika
 • Pin

Helemaal gastronomisch wordt het met Hugh’s lasagne met pompoen en venkel: nooit gedacht dat een vegetarisch gerecht met zo weinig ingrediënten zo verfijnd kan smaken.

Butternut pompoen / www.eenlepeltjelekkers.be
 • Pin

En kleur je graag eens buiten de lijntjes, probeer dan de Turks getinte ovenschotel met pasta, gehakt en courgette eens: vertrouwd maar toch nét dat tikkeltje anders.

Vis voor extra variatie

Net als velen ben ik geen kei in het mooi bakken van een delicaat stukje vis. Dan is de oven je beste vriend: geen stress voor het omdraaien, gewoon even gerust laten en je hebt een perfect gegaarde filet. Deze zalm met venkel uit het prachtige Seizoenskookboek van Donna Hay is helemaal mijn stijl: geen overbodige ingrediënten, geen ingewikkelde kooktechnieken, gewoon een eenvoudige bereiding met een maximaal resultaat.

Zalm met venkel uit de oven
 • Pin

De visovenschotel van Jamie is hier na vele jaren nog altijd favoriet: dit is troosteten zoals het moet zijn. Spinazie en gekookte eitjes zorgen voor de extra twist.

Aardappels als allemansvriend

Ik weet niet hoe dat bij jou gaat, maar als ik aardappels op het menu heb, zijn mijn meisjes altijd enthousiast. Om het voor mijzelf interessant te houden, geef ik ze graag een Lepeltje Lekkers toets mee. Op een zondagavond serveer ik graag mijn krokante aardappels met look en tijm: eenvoudig te maken, feestelijk en toch heel wat lichter dan een klassieke gratin dauphinois.

Tijm en look over aardappels strooien / www.eenlepeltjelekkers.be
 • Pin

En als ik nog wat verrimpelde wortels achteraan in de groentenlade van de koelkast vindt, gooi ik ze graag op een bakplaat met enkele vergeten krieltjes voor deze geroosterde wortels met feta en granaatappel: je hebt er werkelijk géén werk aan, maar wat een resultaat!

Met de ultieme herfstgroente pompoen

Afsluiten doe ik met dé ultieme herfstgroente: de pompoen. Ze zijn alweer in overvloed te verkrijgen in de supermarkt en bieden een waaier aan mogelijkheden. Probeer eens mijn ovenschotel met gnocchi, savooi en venkelworstjes: dampend troosteten dat toch blijft verrassen.

Moussaka met pompoen / www.eenlepeltjelekkers.be
 • Pin

En wat te denken van deze prachtige moussaka met pompoen?! Gehakt, pompoen, oregano, rode wijn, kastanjechampignons en peterselie: het is meteen duidelijk dat dit recept het beste van de herfst verenigt in een niet te versmaden ovenschotel.

Vergeet niet te stemmen voor de Belgian Food blog Awards! Morgen is het de allerlaatste dag dat je je stem kan uitbreken. Ga naar de website en klik op Een lepeltje lekkers. Let op: 1 klik volstaat! Alvast heel erg bedankt!

Wat zijn jouw favoriete ovenschotels voor de herfst? 

3 Reacties

 1. Jeannine Rooymans

  Ziet er allemaal weer lekker uit !

  Ik was op zoek naar een receptje met spaghetti pompoen , heb er gisteren 2 mooie gekregen ( ik kende ze nog niet)
  Mss een ideetje ?

  Antwoord
  • Een lepeltje lekkers

   Nog nooit gebruikt, maar ik denk dat die goed combineert met geitenkaas, salie, champignons, ricotta, spek/pancetta.

   Antwoord
   • Jeannine

    Dank u wel !

    Antwoord

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest