Vanille-ijs

12 oktober 2013 | Een lepeltje lekkers, Recepten

Vandaag niet echt mijn dagje… De kindjes hadden het een beetje lastig en de mama loopt moe. In de namiddag hebben we wel allemaal even kunnen ontspannen met een lekkere appelcrumble bij tante Sofie, en ‘s avonds heb ik er nog een deftig avondmaal kunnen uitpersen.

Ik zou het recept kunnen uittypen, maar het is die naam bijna niet waardig. Gewoon een kipfiletje marineren in wat citroensap, honing, tijm en een geperst teentje look, nadien aanbakken in olijfolie en een kwartiertje verder garen in de oven. We aten er een slaatje van graantjes (type ebly) met prinsessenboontjes en broccoli bij, aangemaakt met wat citroen en honing. Et voila, dat is het! Best lekker, weinig werk en nog gezond ook. (*geeft zichzelf een schouderklopje)

Om aan te tonen dat het hier niet altijd allemaal van een leien dakje loopt, hier wat bewijsmateriaal over wat zich intussen in de living afspeelde…

Rond een uur of 8 heb ik de twee meisjes in bed gekregen (de ene al wat hysterischer dan de andere) en besloot ik om maar iets lekkers te bereiden in de keuken. Het is dan wel zaterdagavond, maar uitgaan zit er niet in, want ik zit in “nap jail”. Ik las die term onlangs ergens, en ik vind het echt een fantastisch woord! Nap jail = de tijd dat je aan je huis gekluisterd bent omdat je kinderen een dutje doen :-).

De tv-gids beloofde ook niet veel goeds voor een zaterdagavond… Hoe kan dat nu dat er geen enkele leuke film te vinden is om uit te zenden voor de “nap convicts”, en als er dan wel iets is, heb ik hem al gezien… Heb ik dan echt alle films al gezien? Lijkt mij straf, gezien ik al een jaar of vier in nap jail zit en de cinema dus een verre droom lijkt…

Enfin, genoeg daarover. Aangezien ik verse melk van de boerderij heb, lijkt het een goed idee om eens vanille-ijs te maken. Ik gebruik het recept uit “IJs” van Elisabeth Johansson. Een prachtig boek trouwens!

Je brengt eerst 400 ml volle melk en 300 ml slagroom aan de kook met een opengesneden vanillestokje (zaadjes uitschrapen en nadien samen met de peul toevoegen).

Mag ik daar even aan toevoegen dat ik een absolute fan ben van die bio-vanillestokjes van Cook? Die zijn echt de max, en helemaal niet te vergelijken met die uitgedroogde takken die je soms in de supermarkt tegenkomt. Daar krijg je met de grootste moeite van de wereld nog geen zaadjes uit, laat staan dat dat ding enige smaak afgeeft. Niet zo met die Cook-peulen! Daarvan wordt je melk-mengsel zelfs bijna grijs:

Back to business. Intussen klop je zes eidooiers luchtig met 170 g kristalsuiker. Hierbij is het wel belangrijk dat je lang genoeg klopt. Eerst krijg je zo’n substantie die er als boter uitziet:

Dat wordt dan een soort van crème au beurre:

En pas daarna is het genoeg, als de eieren er min of meer als sabayon uitzien, en de hoeveelheid minstens verdrievoudigd is.

Als de melk kookt, giet je die bij het eimengsel onder voortdurend roeren. Als je dat niet doet, krijg je stukjes gestold ei in je ijs. Je giet alles weer in de kom en verwarmt het roerend tot 84 à 85 °C. Ik heb toevallig zo’n handige thermometer liggen, maar als je dat niet hebt, is het beter dat je het een beetje te weinig verwarmt dan te veel, zelfde reden als hierboven.

Het ijsmengsel moet dan goed afkoelen. Je krijgt het beste resultaat als je het een hele nacht laat rusten in de koelkast, en pas de dag nadien afdraait.

Morgen moet ik het nu enkel nog zeven en in de ijsmachine laten draaien tot lekker romig vanille-ijs (of dat is toch de bedoeling). Ik weet dat het momenteel een vrij kleine hoeveelheid lijkt (ik heb maar de helft van bovenstaand recept gemaakt), maar de ervaring leert dat eens dat mengsel aan het draaien is in de ijsmachine, het volume enorm toeneemt.

Je kan dit trouwens ook zonder ijsmachine. Dan zet je het in de vriezer en moet je het ijs om het half uur eens omroeren (minstens 3 keer). Meestal krijg je dan wat meer ijskristallen, maar het zal nog altijd veel beter smaken dan het Ijsboerke.

Dat doe ik dus op een zaterdagavond… Hip, moi? Toch één ding waarvan je mij niet kan beschuldigen :-).

4 Reacties

 1. Laura Wattel

  Oh, dat klinkt heerlijk! Helaas moet ik het met melk uit de supermarkt en zonder ijsmachine doen, maar dat lijkt me alsnog een goede poging waard! 😀

  Antwoord
  • lieziepeasy

   Zeker, ook zo is het ijs nog altijd lekkerder dan het kant-en-klare doosje uit de supermarkt! 🙂 Veel succes!

   Antwoord
 2. Anneke

  Grappig, volgens mij hebben wij veel dezelfde kookboeken:-) dat boek Van Elisabeth Johansson siert ook mijn boekenkast…het rabarberijs is ook heerlijk en die ijslolly’s heb ik ook al ns gemaakt
  Maar nothing beats vanille ijs van verse melk, yummie! Geniet ervan!

  Antwoord
  • lieziepeasy

   Haha, inderdaad! 🙂 Veel heb ik er nog niet uit gemaakt, dit en twee soorten ijslolly’s (yoghurt met framboos, en mango), allemaal lekker!

   Antwoord

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest