Niets zo fijn als jouw mama op Moederdag te verwennen met een uitgebreid ontbijt. En net daarvoor heb ik deze fijne ontbijttaartjes met verse kaas en fruit bedacht. Ze zijn relatief gezond – de bodem bestaat uit granola, de vulling uit verse kaas en fruit – maar zien eruit als een echte traktatie. Daarenboven kan je jouw creativiteit de vrije loop laten: varieer gerust met andere soorten fruit of een aangepaste samenstelling van de granola. Succes verzekerd!
Ik ben meestal niet het type dat ’s ochtends al in de pannen staat de roeren. Je kan mij bezwaarlijk een ochtendmens noemen; ik ben vooral fan van “slow mornings”. Het voordeel van deze ontbijttaartjes is dat je ze goed kan voorbereiden. Bak de dag voordien de bodems, maak het versekaasmengsel en snijd alvast wat fruit, en je hebt de volgende morgen niet veel méér te doen dan doordeweeks.
Mijn favoriete granola bevat sowieso pecans, zonnebloempitten en wat aromatische specerijen. Maar evengoed gebruik ik gewoon wat er nog in mijn kast staat. Als receptontwikkelaar heb ik meestal een heel arsenaal aan notensoorten in de kast staan, en eens om de zoveel maanden maak ik daar dan granola van. Je kan dus gerust variëren met wat nog in je kast staat, of wat jij het lekkerste vindt. En van de overschot bak je gewone granola – spreid het havermoutmengsel dan uit op een bakplaat en bak het zo in de oven – zodat je maandagochtend ook nog kan genieten.
Hoe maak je deze ontbijttaartjes met verse kaas en fruit?
Ik start met de granola. Meng daarvoor havermout met noten, specerijen, olie en ahornsiroop. Je kan eventueel ook honing gebruiken, maar ik vind dat de ahornsiroop het notenaroma van het mengsel nog extra in de verf zet. Verdeel nu over 4 taartvormpjes en druk met de bolle kant van een lepel goed aan. Bak de taartbodems 20 minuten. Neem ze dan even uit de oven, druk nog eens extra aan, en bak nog eens 10 minuten. Laat afkoelen op een rooster en ontvorm.
Maak intussen de vulling door de verse kaas los te roeren met honing en vanille. Zet in de koelkast tot gebruik. Je kan ook al wat fruit snijden. Ik heb in mijn versie mango, kiwi en rood fruit gebruikt, maar zowat alle combinaties en soorten zijn mogelijk.
Eens je klaar bent om te serveren, vul je de taartbodems met verse kaas en verdeel je er het fruit over. Ik vind het mooi als je ze niet helemaal vol legt, zodat je nog een beetje van de gespikkelde vulling ziet. Serveer de taartjes met een kop koffie, een glas sinaasappelsap of – waarom niet – een frisse mimosa.
Tips voor het bereiden van deze ontbijttaartjes met verse kaas en fruit
- Gebruik taartvormpjes met een losse bodem. Op die manier kan je de taartjes makkelijk ontvormen. Ze zijn vrij broos, dus wees voorzichtig. Als je geen vormen met losse bodem hebt, zou ik aanraden om op de bodem, voor je ze vult, twee stroken bakpapier kruiselings over elkaar te leggen, zodat ze iets boven de vorm uitsteken. Vul nu met de granola en bak. Nadien kan je de taartjes eruit halen door de stroken aan beide uiteinden naar boven te trekken. In principe kan je ze ook ontvormen zónder trucjes, maar deze tips zorgen toch voor wat minder stress.
- Gebruik volle verse kaas. Op die manier heb je een romige, vaste vulling die niet uit de taartjes loopt. En het is gewoon lekkerder! Ik gebruik de volle verse kaas van Campina.
- Vul de taartjes nét voor het serveren. Door de verse kaas worden de taartjes snel zachter. Vul ze dus pas net voordat je ze serveert.
Nog vragen?
Onder de receptenkaart vind je een rubriek met veel gestelde vragen. Vind je toch het antwoord op jouw vraag niet terug, laat dan gerust een reactie achter en dan zal ik je met plezier verder helpen.
Recept geprobeerd?
Je maakt mij altijd blij met een reactie als je deze ontbijttaartjes met verse kaas en fruit geprobeerd hebt. Delen via social media kan natuurlijk ook. Vergeet mij dan zeker niet te taggen (@eenlepeltjelekkers).
Betaalde samenwerking met Campina
Ontbijttaartjes met verse kaas en fruit
Equipment
- taartvormpjes met losse bodem diameter 10 cm
Ingrediënten
Voor de bodem
- 35 g pecannoten
- 80 g havermoutvlokken
- 20 g amandelpoeder
- 1 eetlepel zonnebloempitten
- 1 theelepel speculaaskruiden of kaneel
- 1/4 theelepel fijn zeezout
- 3 eetlepels ahornsiroop
- 3 eetlepels plantaardige olie bijv. koolzaad- of arachideolie
Voor de vulling
- 300 g verse kaas vol
- 1 vanillepeul alleen de zaadjes
- 1 eetlepel vloeibare honing bijv. acacia
Voor de afwerking
- vers seizoensfruit bijv. aardbeien, frambozen, kiwi, mango, appel, …
Instructies
Voor de bodem
- Verwarm de oven voor op 160°C (hetelucht).
- Hak de pecannoten fijn tot ze ongeveer dezelfde grootte als de havermoutvlokken hebben.
- Schep om met havermout, amandelpoeder, zonnebloempitten, speculaaskruiden, zout, ahornsiroop en olie.
- Verdeel over de taartvormpjes en druk met de bolle kant van een koffielepel aan zodat de bodem en randen bedekt zijn.
- Zet 20 minuten in de voorverwarmde oven.
- Druk nog eens aan met een lepel, en bak nog 10 minuten.
- Laat volledig afkoelen op een rooster (ze worden hard tijdens het afkoelen) en ontvorm voorzichtig.
Voor de vulling
- Meng verse kaas met vanille en honing.
- Roer glad en bewaar tot gebruik in de koelkast.
Voor de afwerking
- Vul de taartbodems met het kaasmengsel.
- Werk af met fruit.
- Serveer de ontbijttaartjes met verse kaas en fruit.
Notities
- Gebruik taartvormpjes met een losse bodem. Op die manier kan je de taartjes makkelijk ontvormen. Ze zijn vrij broos, dus wees voorzichtig. Als je geen vormen met losse bodem hebt, zou ik aanraden om op de bodem, voor je ze vult, twee stroken bakpapier kruiselings over elkaar te leggen, zodat ze iets boven de vorm uitsteken. Vul nu met de granola en bak. Nadien kan je de taartjes eruit halen door de stroken aan beide uiteinden naar boven te trekken. In principe kan je ze ook ontvormen zónder trucjes, maar deze tips zorgen toch voor wat minder stress.
- Gebruik volle verse kaas. Op die manier heb je een romige, vaste vulling die niet uit de taartjes loopt. En het is gewoon lekkerder! Ik gebruik de volle verse kaas van Campina.
- Vul de taartjes nét voor het serveren. Door de verse kaas worden de taartjes snel zachter. Vul ze dus pas net voordat je ze serveert.
Veel gestelde vragen
Verse kaas is hetzelfde als kwark of plattekaas.
Zeker. Gebruik wat jij lekker vindt of nog in huis hebt. Hou wel de verhoudingen van het recept aan.
Ik heb kiwi, mango en rood fruit gebruikt, maar ook hier zijn de mogelijkheden eindeloos. Appel, sterfruit, passievrucht, banaan, peer, … kunnen ook.
Volg de instructies voor de bodem hierboven tot stap drie. Spreid het mengsel nu gelijkmatig uit over een met bakpapier beklede bakplaat. Bak 20 minuten op 160 °C, schep om en bak nog eens 10 à 15 minuten tot de granola licht gekleurd is. Laat volledig afkoelen.
Een lepeltje terug in de tijd
1 jaar geleden: Poffertjes met aardbeien, vlierbloesem en limoen
2 jaar geleden: Panna cotta taart met aardbeien
3 jaar geleden: Pasta met asperges en gerookte zalm
4 jaar geleden: Linguine met Ganda ham en groene asperges
5 jaar geleden: Rabarbercake met gember
6 jaar geleden: Dessertglaasjes met gemarineerde aardbeien
7 jaar geleden: Aziatische wok met rundsvlees
8 jaar geleden: Salade niçoise met zalm
Hey Annelies, wou je laten weten dat we zonet genóten hebben van je recept van vorig jaar april zijnde lamsfilet met lentegroenten, couscous en tzatziki, was alweer super heerlijk!!!! Groetjes, Fabie 😘
Haha, zalig! En perfect bij dit weer! 😋😋😋